Hälledominans på Strandjoggen

yared strandjoggen

Det var ett strålande väder i samband med Strandjoggen i Uddevalla, lagom varmt och en lätt medvind under större delen av loppet. Men med ett startfält på över 800 löpare så blir det trixiga och teknikkrävande 5km banan en smula trångt. Kul dock att se att det går att få till ett större långlopp även i Uddevalla. Elitmässigt så dominerade Hälle stort. Yared Admasu försvarade segern från ifjol med fina 14,56 i mål. Tvåa blev den rutinerade Strandjogglöparen Patrik Andersson med 15,41 och några sekunder senare debutanten Robert Alexandersson. Trippelt Hälle alltså. Men även fyran och femman kom från Hälle. Det var veteranerna Karl Borgö samt Erik Framme. Snabbast av Hälles tjejer var blott 13 åriga Sabina Aumo som med 20,56 vann F16. Caroline Aronsson kom 3:a i damklassen, några sekunder senare. I klassen P16 blev det en andraplats för Merhawi Seyuf med en tid på dryga 17 minuter.

Musse tog SM guld på maran

Stockholm maraton är inte ett lopp som kännetecknas av snabba tider, även om den kenyanska duon Limo och Koech i år pressade varandra ned under Hugh Jones 80-tals rekord på banan. Stockholm maraton bjöd som ofta på tung sommarvärme, samtidigt som loppets alla backar suger musten ur de flesta på andra varvet. Fråga bara Hälles Japhet Kipkorir som hängde fint med i täten fram tills 30km, men efter Västerbron och Torsgatan så var krafterna slut och Japhet tvingades bryta. Mustafa Mohammed valde en annan taktik, när han märkte att första halvan gått så snabbt som 1,06 så släppte han kontakten med täten. Medveten om att många där framme skulle komma att gå in i den berömda trötthetsvallen mellan 30-40 kilometer. Och så blev också scenariot. Musse tog det medvetet lugnt men plockade under sista milen många placeringar och slutade 4:a i mål. Än viktigare var kanske att han tog ytterligare ett SM guld till samlingen. Musse tillhör de allra främsta SM medaljplockarna inom svensk friidrott alla tider, tack vare sin långa och jämna karriär där han alltid sprungit minst en ofta flera SM tävlingar varje år. Musses tid i år blev 2.20,01, men det betydde mindre. Det var SM guldet som gällde.