Musse vann SM guld på Göteborgsvarvet

Mustafa Mohamed, Hälle IF, SM-guld. Foto: Decabild

Årets Göteborgsvarv bjöd på ombytligt väder med värme och kraftig blåste strax innan start, men därefter snabbt sjunkande temperatur. Men som vanligt dubbla led av publik runt nästan hela banan och en härlig stämning. Ett tiotal afrikanska löpare stack direkt iväg i ett tempo ned mot fjolårets banrekord på strax under timman. SM gänget avvaktade klokt nog och Mustafa Mohammed tillsammans med flera svenska löpare, däribland huvudkonkurrenten Mikael Ekvall inledde i ett väsentligt lugnare tempo. När täten passerade milen på supersnabba 28,24 så låg ledarklungan i SM tävlingen två minuter bakom. Först efter 15km passeringen kring Götaplatsen så skruvade Musse upp farten i en serie ryck som fick både den blivande 2:an Ebba Tuula Chala och 3:an Micke Ekvall att släppa. Från Linnéplatsen och i mål rörde det sig om defilering för Musse, som inte löpt Göteborgsvarvet på 13 år! Tiden blev 1.05,18, något som betydde mindre en sådan här mästerskapsdag. Den som blev tävlingens stora offer var fjolårssegraren Abraham Adhanom som tappade närmare en och en havminuten från 15km och in i mål.  Övriga Hällelöpare  var Anders Grahl på 1.10,25, som slet med en krånglande mage under loppet, Robert Alexandersson  med tiden 1.11,46 och 46 årige Fernando Dinis som kom 2:a i M45 klassen med goda 1.15,56. På damsidan var Erika Dinis med en 14:e plats i K40 bäst med 1.31,42.

Hälles fem Cityvarvs-medaljörer!

Nytt för i år var Cityvarvet för juniorer, en tävling som startade på Götaplatsen och sedan följde varvets avslutande 4,3 km. Tävlingen blev en enorm framgång för Hälle. P19 löparen Samuel Fitsumbrhan totalvann loppet på imponerande 13,23, Merhawi Seufu kom 2:a i P17 klassen med 13,34 och i P15 blev det en imponerande trippelseger för Hälle genom Nils Bredin 14,38 före Hassan Gholami 15,08 och Hussein Gholami 15,11. 23:a kom 14 årige Alexander Carlsson på fina 16,37. Bland tjejerna var Filippa Moum placeringsmässigt bäst med en 8:e plats i F19 med tiden 18,03. I F15 var Tilda Knauer bäst med en 11:e plats med tiden 17,19 medan Sabina Aumo kom 16:e med 17,53 och Irma Törngård 22:a med 18,41.