Tim JEM kvalade på Rimnersvallen

Hälles släggkastare Tim Söderqvist lyckades på onsdagskvällen med det han flera gånger tidigare i år snuddat vid, nämligen att klara junior EM kvalgränsen i slägga. I tredje omgången fick han upp nya personliga rekordet 66,54 och kan nu ställa in fokuset på junior EM i polska friidrottsmetropolen Bydgoszcz.

Linn vann 3000m på Lag EM

Årets lag EM i andradivisionen gick i nordfinska Vasa och hade ett stort nordiskt deltagande då såväl Sverige, Finland, Norge så väl som Danmark deltog. För Hälles deltagare på kvinnlig lång/medeldistans så anande vi annars att Portugal och Turkiet skulle stå för hårdaste motståndet. även om fjolårets europamästarinna Yasemine Can inte var med i det turkiska laget denna gång. På lördagen så löpte en mycket formstark Linn Nilsson 3000m. Loppet blev perfekt för Linn, jämn stabil farthållning. Turkiska Özlem Kaya, bronsmedaljör på EM 3000m hinder ifjol, gjorde mycket av dragjobbet och Linn flöt enkelt med. Motståndarna ramlade av en efter en och med knappt ett varv kvar så stack Linn med fortfarande fin spänst i steget. Turkiskan gav sig omgående och tuffast motstånd fick till slut Linn ifrån 17 åriga schweiziskan Delia Sclabas  som i mål var bara tiondelar bakom Linn. Tiden blev för Linn till slut 9,08. Meraf Bahta sprang på söndagen och då 1500m. Loppet gick riktigt långsamt, 800m på 2,25 och med ett varv kvar låg Meraf instängd i en klunga som bestod av nio tjejer. Och att en spurt där de flesta är tämligen fräscha är något annat än när de är trötta skulle Meraf nu få erfara., Merafs vapen är ju oftast en långspurt där farten sakta men säkert accelererar som t.ex. senast på Bauhausgalan. Nu blev det en intensiv och bökig upploppsstrid där Meraf  inte kom förbi hela fältet utan fick nöja sig med att bli tvåa bakom 4,06 rumänskan Claudia Bobocea. Efter en intensiv avslutning blev tiden i mål 4,14.

Meraf vann Bauhausgalan

I söndags arrangerades Bauhaus-galan på Stockholm stadion. Tävlingen som tidigare under 40 års tid hette DN-galan, och som sedan länge är en av de så kallade Diamond League-tävlingarna. Friidrottsgalornas formula ett. Meraf Bahta och Linn Nilsson var Hälles två representanter på plats i Stockholm. Båda tävlandes på 3000, en gren som förvisso inte har DL-status, men som ändå samlat ett starkt startfält. Meraf fick draghjälp under första halvan av loppet av två harar innan hon fick göra jobbet själv med två etiopiskor i ryggen. Ut på sista varvet utmanades hon rejält men som så ofta förr var hon oslagbar sista 200m och vann loppet på fina 8.47.07, endast 4 sekunder från sitt svenska rekord! Lite i skymundan sprang Linn Nilsson fantastiskt bra där bakom! Linn drogs med i den höga farten och avslutade starkt när hon sprang i mål på fina 9.01.50! Nytt pers ute med 20 sekunder och in som 10 i den svenska historien på distansen. I Halmstad arrangerades Laxaspelen där Hälle hade flera deltagare! Veteranen Anders Logg sprang 400m på 53.23 och Tim Söderqvist var återigen nära JEM-kval med 65.40 i slägga. Robin Gustafsson blev tvåa i P19 längd med 6.47 och Sabina Aumo persade stort på 800m i F14 med fina 2.31.25!  Till sist noterar vi att Tobias Hagström var på Kullings-spelen i Herrljunga och kastade bra i slägga med 54.85. Dessutom persade han i kula med 12.35.

Fler DM-framgångar : dag 2

Under tisdagen arrangerades den andra delen av DM. Hälle hade nu betydligt fler på startlinjen och tog också fler segrar. Männens slägga vanns av Tim Söderqvist på 64.67 och tvåa här var Tobias Hagström med 52.94!  På 800m blev det trippelt Hälle i topp. Benjamin Åberg vann på 1.58.91, tvåa var Rikard Kilborn på pers med 2.08.37 och trea var veteranen Martin Burrows på 2.08.98. 200m vanns av Josef Åberg på 23.24 och tvåa var Anders Logg på 23.73, nytt distriktsrekord i M40! På fjärde plats sprang 16-årige Sam Wingqvist in. 24.95 blev tiden och första gången under 25 sekunder! Ebba Jernmark Burrows säsongsdebuterade på 300m häck och vann F17-klassen med 48.24. I K-klassen sprang Anna Widerberg 200m på säsongsbästa 28.44, veteranen Weronica Hägg var strax bakom på fina 29.36, nytt distriktsrekord i K40-klassen!

Spännande Hälleduell på Ljungskileslingan

Årets Ljungskileslinga blev en succé på alla plan. I ett strålande väder så hade 450 löpare i alla åldrar kommit till start. Och rent sportsligt så inleddes tävlingarna med två stycken dubbelsegrar i de yngsta klasserna. Först i F12 klassen så vann Nelly Elned loppet över 1000m på snabba 3,24 närmast före klubbkompisen Ida Westberg. Sedan så vann Algot Wedberg ohotat P12 klassen på samma distans med tiden 3,15. Tvåa var bara 10-årige klubbkompisen Ailo Zackrisson Ljung. Sedan sprang de lite äldre ungdomarna upp till 16 år en hyfsat tuff 3km bana, runt Valåsberget, med åtminstone ett par sugande uppförsbackar. 14 årige Alexander Carlsson kom här 3:a med tiden 11,02, vilket var en rejäl putsning av hans tid från ifjol, och blott 13-årige Jonas Magnusson kom 4:a med tiden 11,30. I flickklassen blev det seger för 14 åriga Tilda Knauer med 11,41 före ett år yngre klubbkompisen Hilda Törngård. Därefter blev det Hällesegrar på såväl herrarnas som damernas 5km. Merhawi Seyfu vann herrarnas lopp med tiden 16,28, efter att kämpat med håll under loppet, och Samrawit Mengstaeb vann damernas lopp med tiden 19,07. Till sist i huvudklassen 10km, så blev det på herrsidan en duell mellan Robert Alexandersson, som anförde hela loppet, och den skuggande Samuel Fitsumbrhan. Med 500 meter kvar så såg det ut som en solklar seger för Robert, men sedan så gick Samuel ikapp och spurtvann med tiden 32,57 några få sekunder före Robert.

Anders Grahl fyra på SM-milen

SM på 10km landsvägslöpning gick för andra året uppe i Stockholm och Hälle hade en liten men väl så konkurrenskraftig representation i form av Anders Grahl i seniorklassen och Erik Framme i M40 klassen. Banan är den i Stockholm ofta använda rundan kring Riddarfjärden, med denna gång start och mål i Rålambshovsparken. Efter en flack löpning över Kungsholmen, genom gamla stan och på Södermälarstrand så avslutas banan tufft med en sväng runt Långholmen och sedan den i Stockholm maraton välkända Västerbron. Täten kom ganska snart att gruppera in sig i två klungor med de tre medaljörerna i den första och Anders sedan anförande i den andra klungan som passerade 5000m på cirka 15,10, cirka en halvminut efter täten. Avslutningen var som sagt tuff, och alla tappade fart här, men Anders lyckades framgångsrikt att hålla de som jagade honom på avstånd. Han gick i mål på 31,13 och lyckades med fyra sekunders marginal ta revanch på Hässelbys Andreas Åhwall från Strandjoggen. Erik Framme var titelförsvarare i M40 klassen från loppet ifjol på samma bana. Och även i år blev det guld för Erik med tiden 34,07, lite bättre än i fjol för den formstarke Hälleveteranen.