Hällesuccé på SM – tre guld !!!

Foto: Deca Text & Bild

SM på Heden i Helsingborg – det kan aldrig gå fel. Historien är ofelbar. Ann Högbergs höjdhoppsguld från 1991, Musse som guldmedaljör 2005 och dessutom ett grymt bra JSM 1996. Ja, och så alla framgångar på Öresundspelen förstås. Hedens IP i fiskehamnen Råå strax söder om Helsingborg är för evigt inskriven i klubbens historia. Och nu skrevs ytterligare ett kapitel då 2017 års SM återigen var tillbaka på arenan. På fredagen var det frågan om Musse kunde få det där 26:e SM guldet och bli alla tiders främste manlige SM aktiv genom historien. Fjolårets succé, då Musse slog Micke Ekvall i historiens tajtaste spurtduell fick tyvärr ingen upprepning. Napoleon Solomon och Robert Fshia sprang i sub 29 minuters tempo och Musse tvingades släppa, men aldrig mer än att han höll tag i bronsmedaljen som han nådde med tiden 29,53.

Foto: Deca Text & Bild

För många andra blev det tuffa tempot för mycket, Anders Grahl blev näst bäste Hällelöpare på 9:e plats med 30,46 efter att ha fått släppa på farten mot slutet. På lördagen inledde Tim Söderqvist med att bli 4:a i slägga med 64,80 efter en mycket jämn serie. Sedan blev det final på 1500m damer med stora Hälleförhoppningar. Meraf Bahta var på SM startlinjen för första gången på tre år, och gjorde som väntat ingen besviken, även om det blev en tät upploppsfajt med Turebergs Hanna Hermansson. Detta efter ett lugnt lopp på 4,18. Tyvärr kom Hälles andra löparstjärna på damsidan, Linn Nilsson, att dra kortaste strået i den vilda spurtstriden och slutade 4:a. Motgången blev dock den bästa motivationsmäsiga tändvätskan inför söndagens 5000m. Här låg Linn iskallt avvaktande under loppet, medan löpare efter löpare släppte tätgruppen. Till slut var de bara två kvar, Linn plus VM-tjejen på hinder Maria Larsson. Med 200m kvar så stack Linn och gjorde sista halva varvet på 30 sekunder, och vann med 6 sekunder med tiden 16.13,05.

Foto: Deca Text & Bild

Kort därefter var det dags för Merafs andra lopp, nu på den för henne ytterst ovanliga distansen 800m. Här skulle hon på nytt möta Hanna Hermansson, som löpte semifinal på VM på distansen. Denna gång slapp Meraf favorittrycket. Tempot var lågt, och som ofta så knuffades Meraf från sida till sida. Men på andra varvet så gick hon runt, hittade öppningen och låg i position inför upploppet. Där hon åter igen visade prov på hur utomordentligt bra hon är på täta upploppsstrider. Hanna hade faktiskt ingen chans, utan Meraf vann med 3-4 meter på tiden 2.07,29. Från Helsingborg kunde vi också notera lysande insatser på 5000m av Anders Grahl som kom 6:a med tiden 14.33,75 efter en stark avslutning. I B-finalen slog även unge Samuel Fitsumbrhan nytt pers med tiden 15.03,79. Bra var också Benjamin Åberg som kom 5:a i sitt försöksheat på 800m med nästbästa tiden i karriären, 1.55,12.

Fem guld till Hälle på veteran SM

Årets veteran SM gick i Karlskrona, vilket är en bit bort från våra trakter. Flera som varit på EM nyligen valde att stå över men vi hade ändå en fyra man stark trupp på plats på legendariska Västra Marks IP. Mest imponerade EM brons medaljören i M40 Anders Logg som blev trippelsegrare i M40 klassen. Detta trots att han avstod specialdistansen 400m. Först vann han 100m på nya distriktsrekordet 11,45. En tid som han för säkerhets skull gjorde både i försöken och i finalen. Han seger var överlägsen, han vann med en halv sekund. På 200m tog han det lite lugnare i försöken, för att sedan klippa till med hela 22,97 i finalen. Även det givetvis nytt distriktsrekord. Till sist gjorde han även årets första längdtävling, och med ett hopp på 6,00 så vann han även den grenen.

I M40 klassen tog även Niclas Tollesson två prestigefyllda guldmedaljer. Först seger på 800m med nya distriktsrekordet 2.03,01. Sedan blev det även seger på 1500m med tiden 4.20,65. I båda fallen vann Niklas efter en effektiv avslutning av loppen och hade då cirka 2 sekunder till närmsta man. 44 årige Erik Framme tog två silvermedaljer i M40 klassen, båda gångerna efter Åmåls Conny Wass. På 5000m så löpte Erik på lysande 16.02,77, tre sekunder under sitt gamla distriktsrekord från 2014. Dock så löpte Conny ännu snabbare, så Erik får nöja sig med nytt klubbrekord. På 10 000m blev det stora avstånd både framåt och bakåt, så Eriks tid stannade på 33,56 efter en lång period av ensamlöpning. Till sist så plockade Nicolaus hem två 4:e platser i den tuffa M50 klassen. Först 800m på 2.15,88 sedan 1500m med tiden 4.50,25. I båda fallen rörde det sig om nya klubbrekord.

Tim vann Junior SM

Årets Junior SM har arrangerats på Gunder Hägg Stadion, en arena med många Hälleminnen. Inte minst tänker vi på Therese Olofssons fantastiska 11,32 på 100m från 1996. Årets höjdpunkt för Hälles del var Tim Söderqvist som komfortabelt vann slägga M22 på 65,86, en nivå som han varit fantastiskt jämn på i år. Tobias Hagström låg fram tills tävlingens sista omgång på silverplats, men fick till sist nöja sig med en bronsmedalj med resultatet 55,93. Om Tim och Tobbe tagit JSM medaljer förrut så var det premiär för Ebba Burrows-Jernmark som på 300m häck tog bronsmedaljen med en hundradels marginal. Hennes tid 45,36 var en kraftig pressning av hennes personbästa och i år har hon plockat bort tre sekunder på tidigare perset. Ebba var för övrigt även 4:a på 400m med 60,70.

Foto: Deca Text & Bild

Samuel Fitshurban gjorde JSM debut med att bli 4:a på 5000m på 15.13,06 i mycket tuff konkurrens, han var även 5:a på 2000m hinder med tiden 6.19,42. Daniella Persson gjorde även hon ett fint JSM med att först bli 4:a i diskus med 39,18. Här hade hon fyra kast över 38m. I kula blev hon 5:a på 13,04. Till sist noterade vi också en 6:e plats för Benjamin Åberg på 400m M22 med årsbästatiden 50,41.

Guld till Nils Bredin på hinder vid USM

Hälles Nils Bredin vann ifjol Götalandsmästerskapen, men sitt nationella genombrott fick han nu i och med Ungdoms SM i Falun. I klassen P15 genomförde han ett tufft program. Först på fredagen blev det en silvermedalj i en stor direktfinal på 2000m med tiden 6.15,06, endast besegrad av Sävedalens Erik Guander med några få meter. Samma dag passade han på ett pressa sitt 800 rekord till 2.10,00, en tid som dock inte räckte hela vägen till final. Efter en välbehövlig vilodag så testade Nils på 1500m hinder, en distans han aldrig förr löpt. Vattengrav testades för första gången vid passet närmast innan USM, så spänningen var stor inför starten. Men utfallet blev succé med USM guld redan i första försöket. Nils spurtvann i ett 15 man stort startfält på 4.44,17, en tid som bara är två sekunder ifrån Jonas Henrikssons 24år gamla guldtid från USM 1993 i Norrköping. Bra denna helg var även Johannes Olsson som persade i kula P16 med fina 13,05, ett resultat som räckte till en 5:e plats i P16.

Stora Hälleframgångar i Halmstad

De halländska sommarloppen avslutades med Prinsens minne i länshuvudstaden Halmstad. Trots stadens flacka topografi så är banorna ganska tuffa med ett par tuffa backar, växlande underlag och smala stigar. På milbanan så försvarade Anders Grahl Hälles färger på herrsidan. Även om han fick ge sig för etiopiern Yitbarek och VM löparen David Nilsson så levererade åter Anders ett starkt lopp med tiden 31,07 och var bara 13 sekunder bakom David. På damsidan gjorde Linn Nilsson på nytt en lysande insats genom att i spurten besegra etiopiskorna Beriso och Tessema, vilka tidigare i somras vann dubbelt på Kraftprovet i Trollhättan. Linns tid skrevs till 36,09. På Prinsens minne finns även en halvmaratondistans där det blev dubbel Hälle-seger på herrsidan. Mustafa Mohammed vann på i sammanhanget fina 1.06,48,tvåa var Japhet Kipkorir med tiden 1.07,05.

Meraf 9:a på VM

Foto: Deca Text & Bild

Årets världsmästerskap i friidrott har gått av stapeln på OS stadion från 2012 i London. För Hälles del så var det faktiskt sjunde gången som vi hade deltagare vid utomhus VM på bana, lägger vi till ultra och terräng så är det lika många gånger till. Nu var det givetvis Meraf Bahta som försvarade Hälles färger, hon har EM medaljer vid de senaste två mästerskapen samt en OS-final, men det här var hennes första VM start. Precis som på OS valde hon 1500m, där hon i de två inledande rundorna imponerade stort. I semi semifinalen skuggade hon blivande segrarinnan Kipyego in i mål och besegrade Caster Semenya och duktiga polskan Cichocka. Hennes tid var avslappnat 4,03. Finalen blev dock ett långsamt taktiklopp, något som passar Meraf sämre. När ett varv återstod så var hon instängd när spurten drogs upp och sedan var det många vassa armbågar som hindrade hennes väg fram. Nu blev hon 9:a med tiden 4.04,76. Det skall dock sägas att Meraf gjorde sista 400m på 61, segrarinnan Kipyegon gjorde dock under 59!  Dock fick Meraf seger över ärkemotståndarinnan Genzebe Dibaba från Etiopien som överraskande kom sist i finalen.

Hälleframgångar vid blåsigt Mussellopp

Årets Mussellopp i Lysekil bjöd som vanligt på soligt väder, men också kraftig vind. Uppe från krönet på banan kunde man se ut över ett vindpiskat Skagerak. På den inledande 5km distansen så kunde vi notera flera fina insatser. Samuel Fitshurban blev 2:a i herrklassen efter Hässelbys Andreas Åhwall. Samuels tid 15,57 var mycket imponerande med tanke på den kuperade och knixiga banan, och vindbyar på 10m/s. I P17 klassen blev det en överlägsen seger för Merhawi Sufu med tiden 16,27 och i P15 klassen blev det ytterligare en Hälleseger genom Nils Bredin med tiden 17,38. Trea på 18,35 var Sharmarke Ahmed och 4:a Alexander Carlsson. På 10km blev det en avvaktande inledning i den hårda vinden på andra varvet drog Hälles Japhet Kipkorir upp farten, men åter igen så blev spurtstarke etiopiern Metseret Yitbarek för stark. Japhet slutade alltså tvåa med tiden 31,50. En som gjorde ett kanonlopp i de svåra förhållandena var Robert Alexandersson som slutade 4:a med 33,03. Totalfemma och segrare i M40 klassen var också Erik Framme med tiden 34,33. Också det en mycket imponerande tid utifrån förhållandena.