Hällesuccé på SM – tre guld !!!

Foto: Deca Text & Bild

SM på Heden i Helsingborg – det kan aldrig gå fel. Historien är ofelbar. Ann Högbergs höjdhoppsguld från 1991, Musse som guldmedaljör 2005 och dessutom ett grymt bra JSM 1996. Ja, och så alla framgångar på Öresundspelen förstås. Hedens IP i fiskehamnen Råå strax söder om Helsingborg är för evigt inskriven i klubbens historia. Och nu skrevs ytterligare ett kapitel då 2017 års SM återigen var tillbaka på arenan. På fredagen var det frågan om Musse kunde få det där 26:e SM guldet och bli alla tiders främste manlige SM aktiv genom historien. Fjolårets succé, då Musse slog Micke Ekvall i historiens tajtaste spurtduell fick tyvärr ingen upprepning. Napoleon Solomon och Robert Fshia sprang i sub 29 minuters tempo och Musse tvingades släppa, men aldrig mer än att han höll tag i bronsmedaljen som han nådde med tiden 29,53.

Foto: Deca Text & Bild

För många andra blev det tuffa tempot för mycket, Anders Grahl blev näst bäste Hällelöpare på 9:e plats med 30,46 efter att ha fått släppa på farten mot slutet. På lördagen inledde Tim Söderqvist med att bli 4:a i slägga med 64,80 efter en mycket jämn serie. Sedan blev det final på 1500m damer med stora Hälleförhoppningar. Meraf Bahta var på SM startlinjen för första gången på tre år, och gjorde som väntat ingen besviken, även om det blev en tät upploppsfajt med Turebergs Hanna Hermansson. Detta efter ett lugnt lopp på 4,18. Tyvärr kom Hälles andra löparstjärna på damsidan, Linn Nilsson, att dra kortaste strået i den vilda spurtstriden och slutade 4:a. Motgången blev dock den bästa motivationsmäsiga tändvätskan inför söndagens 5000m. Här låg Linn iskallt avvaktande under loppet, medan löpare efter löpare släppte tätgruppen. Till slut var de bara två kvar, Linn plus VM-tjejen på hinder Maria Larsson. Med 200m kvar så stack Linn och gjorde sista halva varvet på 30 sekunder, och vann med 6 sekunder med tiden 16.13,05.

Foto: Deca Text & Bild

Kort därefter var det dags för Merafs andra lopp, nu på den för henne ytterst ovanliga distansen 800m. Här skulle hon på nytt möta Hanna Hermansson, som löpte semifinal på VM på distansen. Denna gång slapp Meraf favorittrycket. Tempot var lågt, och som ofta så knuffades Meraf från sida till sida. Men på andra varvet så gick hon runt, hittade öppningen och låg i position inför upploppet. Där hon åter igen visade prov på hur utomordentligt bra hon är på täta upploppsstrider. Hanna hade faktiskt ingen chans, utan Meraf vann med 3-4 meter på tiden 2.07,29. Från Helsingborg kunde vi också notera lysande insatser på 5000m av Anders Grahl som kom 6:a med tiden 14.33,75 efter en stark avslutning. I B-finalen slog även unge Samuel Fitsumbrhan nytt pers med tiden 15.03,79. Bra var också Benjamin Åberg som kom 5:a i sitt försöksheat på 800m med nästbästa tiden i karriären, 1.55,12.