Stora Hälleframgångar på Kretsloppet i Borås

Foto: Deca Text & Bild

Kretsloppet är Borås stora långlopp, i år hade man 6000 deltagare i alla åldrar. Seniorerna sprang i år en 6km bana och en 10km bana i centrala delen av stan, med en hel del kullersten och skarpa svängar men också publikhav och stämning. På den kortare banan, som i realiteten var betydligt längre än de 6km som utlovats, startade Hälle med fyra grabbar vilka alla tog det lite avvaktande när Örgrytes Ahmed Krieger drog upp ett väldigt tempo. Steg för steg så närmade sig dock Hälles båda löpare 18 årige Samuel Fitsumbrhan och 34 årige Daniel Lund och till sist blev det en spurt förbi rådhuset och ut på Torggatan där målet var beläget. Och som flera gånger tidigare visade sig Samuel vara svårslagen i loppets avslutning, han vinner på 19,28 och trots glada segergester på upploppet blev avståndet bak till tvåan Krieger och trean Daniel Lund tio resp 20 sekunder. Det blev även Hälle på 4:e plats genom Merhawi Seifu som spurtbesegrade Ymers jämnårige ungdomslandslagslöpare Eric Källman. Framgångarna kröntes även genom 16 årige NIls Bredins 7:e plats med tiden 21,48. På 10km var det många afrikanska gästlöpare i toppen. Segraren Belaes 29,10 imponerade verkligen. Bäst av Hällelöparna kom Japhet Kipkorir på femte plats med 30,07, halvminuten före klubbkompisen Anders Grahl som alltså blev 6:a. Imponerade gjorde Robert Alexandersson som persade med 31,31 på 8:e plats. På 6:e plats i damklassen kom Annelie Johansson med 36,08, årsbästa för Hälles långdistanslöperska som nu närmast siktar in sig på Lidingöloppet som hon vunnit två gånger tidigare.

Foto: Deca Text & Bild

Från helgen kan också noteras att 39 årige Martin Kjäll Ohlsson kom 22:a på halvmaran i Oslo med 1.13,34 och Robert Höckerstrand vann överlägset klassiska milloppet ALJ Open på Stadion  med 33.20.

Linn vann 10km vid Oslo Marathon

Foto: Mette Bugge, Aftenposten

I samband med jättearrangemanget Oslo Marathon arrangeras milloppet ”For Grete” som en hyllning till den allt för tidigt bortgångna norska löparlegenden Grethe Waitz som bl.a vann första VM i marathon 1983. En formstark Linn Nilsson representerade Hälle på plats, och hon kom sakta att ta kommandot i loppet, första halvan i den kuperade norska huvudstaden gick på 17,25 och i det läget kom hon att dra ifrån de övriga fältet. Andra halvan blev en formidabel uppvisning av Linn som med 17,11 på andra halvan ökade tempot och drog ifrån tvåan i loppet, norskan Sigrid Jervell med nära minuten. Linns sluttid 34,36 är ett rejält personbästa på sträckan och en av de bästa tiderna i Sverige i år.

Stor Hälletrupp på Götalandsmästerskapen

Foto: Deca Text & Bild

Årets Götalandsmästerskap i friidrott för 13-14 åringar gick åter på hemmaplan, på Rimnersvallen arrangerat av våra kollergor i IK Orient. Till årets GM hade Hälle en glädjande stor trupp med 12 anmälda aktiva, vi får gå tillbaka till 80-talet för att hitta en motsvarande trupp, och även resultatmässigt noterade vi flera glädjande insatser. Allra bäst gick det för 14 årige Vidar Wingqvist som kom 3:a i P14 300m efter två fina lopp. Först 40,92 i försöken sedan 41,28 i en final där resultaten hölls tillbaka av en rörig start. En löpare tjuvstartade kraftigt, men sköts aldrig tillbaka, och övriga löpare tvekade en stund och väntade på återskott. Men väl iväg så gör Vidar en mycket stark avslutning och tog en meriterande bronsmedalj.

Foto: Deca Text & Bild

14 åriga Tilda Knauer gör en fin insats i sin klass genom att bli 4:a på både 800m och 2000m, i båda fallen på riktiga tokpers. På 800m löpte Tilda på 2.22,40 (pers med 4 sekunder) och på 2000m 7.04,9 (pers med närmare 15 sekunder). På den senare distansen kom även Sabina Aumo in på en femte plats med en rejäl putsning av perset till 7.07,5. En femte plats blev det även för Irma Törngård på 1500m hinder med 6.15,65, hennes första försök på sträckan.

Foto: Deca Text & Bild

En 6:e plats noterade Birk Somby på 60m i klassen P13 med fina tiden 8,25, och jämnårige Jonas Magnusson knep två sjunde platser på 600m (1.41,09) samt 1500m (5.04,31).

Meraf och Linn vann individuellt i Finnkampen

Foto: Deca Text & Bild

Årets Finnkamp gick på anrika Stockholm OS-stadion från 1912. Som så oftast med gråkallt väder, svag motvind på upploppet men en härlig stämning på läktarna. Meraf Bahta fick en tuff helg, direkt till Stockholm från Brüssel, slänga in väskan på hotellet och sedan iväg till arenan för att springa 800m. Meraf fick ju i årets finnkamp den ytterst unika grenkombinationen 800m och 10 000m. På 800m så blev det precis som på SM en tuff upploppsstrid med en Meraf som kontrollerade finska Sara Kuivistu och SM tvåan Hanna Hermansson med samma elegans. Dock så tvingades Meraf springa lite snabbare här än på SM i Helsingborg, segrartiden blev 2.04,41 efter ett som vanligt kvickt slutvarv.

Foto: Deca Text & Bild

Hälles andra deltagare  Linn Nilsson hade en lite lugnare förberedelse inför sin första finnkampsgren, 5000m. Här blev det, till skillnad från de flesta långloppen, bra fart från början. Finländska Camilla Rickardsson satte upp bra fart med kilometrar kring 3,10-3,12, och bjöd Linn samt svenska Maria Larsson på en fin draghjälp. Efter 3000m så tog dock Maria över initiativet när Camilla började tappa fart, och så till sist så kom Linn precis som på SM med ett magnifikt slutvarv. Hennes sluttid blev utmärkta 15:52.69, och hon drog ifrån Maria och Camilla nio respektive 15 sekunder, huvudsakligen på det sista varvet.

Foto: Deca Text & Bild

Andra dagen så gick Meraf ut för att springa 10 000, gissningsvis ganska mör i benen redan på uppvärmningen efter två tidigare tävlingsdagar. Men något behagligt distanspass blev det inte, Finlands hemliga vapen var den 39 åriga utlandsboende maratonlöperskan Anne Marie Hyriläinen som knappt aldrigt löpt bana. Men hennes 2,32 på maraton imponerar givetvis och nu satte hon i joggingskor upp ett tufft tempo, med 3,12 på första kilometern. För Meraf var det bara att hänga på. Efter ett par kilometrar valde hon att dra ifrån finskan något, för att inte hjälpa henne med farthållning och så kom det att se ut in i mål. En tillräckligt snabbt löpande Meraf vann på 33.00,28. Man får säga att man är imponerad av Merafs weekend. Två finnkampssegrar samt en 5:e plats på Diamond League.

Foto: Deca Text & Bild

Linn löpte andra dagen 1500m, och här kändes nog ganska tydligt av gårdagens tuffa 5000m lopp. Sverige valde att köra lugnt, Finland likaså och 1000m passerades på i sammanhanget beskedliga 3,13. Sedan höjs givetvis farten, och två finskor tappar direkt. Men Sara Kuivistu är en mycket kompetent spurtare, och svenskorna orkade inte stå emot henne.Linn slutade på tredje plats.

Meraf femma i Diamond League finalen!

Foto: Deca Text & Bild

Diamond Legaue finalen genomfördes på fredagen i Brüssel på den ödesdigra Heyselstadion, där en av alla tiders värsta läktarkatastrofer ägde rum 1985 i samband med Europacupfinalen i fotboll. Senare har arenan renoverats och säkrats och dessutom bytt namn till kung Baodouin stadion efter den tidigare belgiske kungen. I år var arenans årliga DL tävling Memorial van Damme själva DL finalen.

Hälles hopp stod givetvis till Meraf Bahta som kvalificerat sig in till loppet.Det var ett stort startfält på 1500m vilket var oroväckande, men när haren körde första varvet på 61.8 så spreds fältet snabbt ut. Meraf fick en bra linje i hela loppet utan större incidenter. Hon öppnade på 63.4 och passerade 800m som 8:a på 2:08.9 i det utdragna fältet. Meraf tappade lite fart på tredjerundan men var ändå uppe som 4:a vid 1200m – och hade med bl a VM-2:an Simpson .  Sistavarvet blev Merafs snabbaste – 62.6 – och när hon passerade mål på 4:00.49 hade hon klubb och distriktsrekordet med en tiondel. Och bakom sig i mål hade Meraf nu nr 2, 6, 7 och 8 från VM-finalen i London.