Linus rekordlöpte i Växjö

Hälles ultralöpare Linus Wiren gjorde under helgen ett nytt bra lopp, denna gång inomhus i Växjös tipshall. På den trånga banan runt fotbollsplanen vann Linus 6-timmars klassen på nya banrekordet 82,68km. Lite knappt två maratonlopp alltså. Med tanke på att banans bredd stundtals bara är 2-3 meter och att det samtidigt pågick 24-timmarslöpning i långsammare fart så fick Linus ofta springa slalom mellan varvade löpare.

 

Hilda vann 1000m vid 6-distriktsmatchen

Årets 6-distriktsmatch mellan Bohuslän/Dal, Västergötland, Värmland, Oslo, Akershus och Vestfold avgjordes i år för sista gången i Våxnäshallen i Karlstad. Den enkla hallen som till det yttre kan likna en lagerlokal, var revolutionerande när den kom för över 30 år sedan, men har nu tjänat ut och skall ersättas av en ny mera ändamålsenlig specialhall för friidrott. Om man börjar med slutresultatet i tävlingen så tog Bohuslän/Dal en historisk 2:a plats. Bäst någonsin, endast alltid suveräna Akershus kom före. Bohuslän/Dals laget var Hälle-tätt, inte mindre än 15 Hälle aktiva deltog, och bland dessa så glänste Hilda Törngård med en kontrollerad spurtseger på F15 1000m med tiden 3.13,46. Det blev även ett antal andraplatser; Tilda Knauer F17 1500m 5,01,86, Johanna Hallsten i F17 kula på nya perset 11,40, Tilde Dahlberg i F13 längdhopp på 4,97 samt Ailo Zackrisson-Ljung i P13 800m med tiden 2.28,13. Bara 0,02s ifrån segern! Bra resultat även av Alexander Karlsson-03 i P17 1500m (4,33), Jonas Magnusson-04 P15 1000m (2,22) samt Nellie Elned 800m F13 2,29,36.

Benjamin fick ungdomsledarpris

Hälles duktige ungdomsledare Benjamin Åberg fick årets kommunala ungdomsledarstipendium, tillsammans med Viktor Flingmark ifrån orienteringsklubben. Priset delades ut vid en högtidlig ceremoni i Uddevalla kyrka, med därpå följande middag i gamla rådhuset.

Samrawit gjorde imponerande landslagsdebut på EM

Foto: Deca Text & Bild

Årets EM i terränglöpning har avgjorts i holländska Tilburg, känt för sitt stora årliga terränglopp i november som brukar vara uppladdningen inför EM. För Hälles vidkommande kunde vi glädjas åt att Samrawit Mengsteab äntligen kunde få göra landslagsdebut, och detta på sin favoritdistans 8km terräng på gräsbana. Det var 72 tjejer som kom till start och däribland stora delar av den absoluta Europaeliten. Trots en bökig start där bland annat Lisa Havell i det svenska laget fick en sko avtrampad så lyckades Samrawit få till ett fint lopp och slutade till sist på en 23:e plats med tiden 27,39. Platsen före turkiska EM bronsmedaljören på hinder Kaya Özlem och med bara drygt 20 sekunder upp till Sveriges etta Charlotta Fougberg som slutade på en 13:e plats. I lag slutade Sverige på en fin 5:e plats, före bland annat stornationerna Turkiet och Norge.

Hälle arrangerar ultra SM 2019

Foto: Deca Text & Bild

6 juli 2019 kommer Hälle IF att för andra gången stå som värd för SM i ultramaraton 100km. Förra gången var 2014 då tävlingen gick av stapeln på Volvo Cars dåvarande fabriksområde. Nu finns inte den banan kvar utan nästa år så är loppet planerat att genomföras i Ljungskile. En naturskönt belägen 4km bana utmed vattnet kommer att löpas 25 varv, med start och mål i hamnområdet. Banan är lite mera kuperad än förra gången, men ändå lättlöpt och omväxlande. Stora delar av banan går genom sommaridyllen Lyckorna.

Sandra Lundqvist – ny ultralöperska i Hälle

Hälle fortsätter att växa även på ultra och trailsidan. Till klubben knyts nu också välmeriterade Sandra Lundqvist ifrån värmländska Kristinehamn. Sandras styrka ligger på de riktigt långa distanserna, hennes personbästa är 226km på 24h löpning. En gren där hon 2016 var 14:e plats på EM samt även tog en silvermedalj i lag. Hon tillhör även den lilla skaran av svenska kvinnor som löpt supertuffa Sparthatlon, alltså från Athen till Sparta 25 mil.

Linus vann i Hammarbybacken

Linus Wirén sprang det lika tuffa som lite udda trailloppet Hammarby Alpine marathon, där en varvbana på knappt 2km, förde löparna upp och ned för Hammarbybacken. Den backe som är tänkt att härbärgera slalomtävlingar ifall Sverige får vinter OS 2026. Loppet är alltså en kombination av trail och backlopp, där inte minst utförspartierna efter ett tag sliter hårt på benen. Linus löpte här, klokt nog, den halva distansen 23 km. och var här helt överlägsen och segrade på anmärkningsvärt snabba tiden 1.44,13, havlmaran torde ha passerats på cirka 1,38. Detta på en bana som mäter cirka 1000 höjdmeter!