Hälle IF inbjuder till resultattävling i slägga och diskus på Rimnersvallens kastplan

Måndag 1 april          16:30

Lördag 6 april            12:00

Fyra guld till Hälle på veteran SM i Malmö

Även veteranerna har haft sitt SM. I år arrangerades inomhus VSM av MAI i Malmö. Bäst av alla från Hälle IF blev Nicklas Tollesson som vann en dubbel med guld på båda 800m och 1500m i klassen M40! På bilden ser vi Nicklas ta emot pris från en annan av Hälles storlöpare från 90-talet, nämligen Rizak Dirshe.

Guld togs även av Patrik Hägg på M45 400m, han sprang även hem silver på 200m och i tresteg. Det fjärde guldet togs av Catrine Forsström i K35 stav.

Erik Framme tog silver på M45 3000m och ett brons på 1500m. Weronica Hägg tog ett silver i K45 stav och fick även två 4:e platser på 60m och vikt (9.38 nytt IVDR). Hon sprang även till sig en 5:e plats på 200m. Marie Gylfe tog hem två bronsmedaljer i K40 längd och vikt (9.41 nytt IVDR) samt en 4:e plats i kula. Nicolaus Fager ställde upp på 1500m i klassen M50 och kom där på en 6:e plats.

Det var även planerat att ett stafettlag för damerna skulle komma till start men pga sjukdom fick detta tyvärr ställas in. Men vi hoppas att det kommer fler tillfällen för laget att tävla.

I lagtävling slutade Hälle IF på en 9:e plats av drygt 130 föreningar. Vi hoppas nu på att fler veteraner i Hälle börjar tävla i friidrott, ni är varmt välkomna.

Även traillöparna inledde säsongen starkt

Traillöparna inledde vårsäsongen i våra trakter med Edvinsleden Trailrun i det minst sagt kuperade älvlandskapet mellan Trollhättans kraftverk och Öresjö. Hälles representanter höll sig väl framme. Banan var 14 km, och på den korta banan så kom Thomas Abrahamsson in på andra plats med tiden 61,04, två minuter efter Strömstads Peter Gross. På långa banan 28km, vilket var två varv runt den tuffa banan så gjorde Julius Strömberg en imponerande insats genom att vinna på 2.05,08, dryga minuten före fransmannen Paul Ogier.

Tilde och Nelly vann Götalandsmästerskapet

Årets Götalandsmästerskap inomhus för 13-14 år arrangerades i Telekonsultarena, landets största och modernaste inomhushall med hela 6 banors löparoval. Hälle hade sju aktiva på plats som vi direkt kan konstatera gjorde mycket väl ifrån sig. 13 åriga Tilde Dahlberg avgjorde en tuff längdhoppstävling redan i andra omgången med ett hopp på hela 5,35. Men även resten imponerade, alla hopp över 5 meter. Tilde löpte senare samma dag 200 meter och slutade här 3:a med tiden 27,34, trots att benen var ganska möra efter längdhoppet.

Hälles andra guld togs av Nelly Elned på F13 800 meter, efter att ha kontrollerat loppet från start. Alla försök till att passera svarade hon emot och spurtade till sist ifrån även tvåan på upploppet.  Hennes tid skrevs till 2.27,50. Övriga finalplaceringar togs av Philippa Duff som slutade på 9:e plats F14 1000m med nya personbästatiden 3.21,18. Syrran Camilla var precis utanför finalen med 3.22,95. Algot Wedberg kom 11:a i P14 finalen på 1000m med nya personbästatiden 3.05,41. En vecka tidigare, i Västerås, hade 15-16 åringarna sina Svenska mästerskap. Här lyckades 16 åriga Johanna Hallsten bäst med att bli 4:a i viktkastning på nya perset 14,10.

Tilda Knauer slutade på 7:e plats på 1500m med tiden 4.53,84, medan Hilda Törngård slutade precis utanför final på ett busstarkt 1000m F15. Hilda persade med imponerande 3.07,85. Pers och precis utanför final var även Jonas Magnusson med tiden 2.52,19.

Meraf debuterade på halvmaran

Meraf Bahta debuterade på söndagen på halvmarathon vid ett storlopp i Lissabon och lyckades i premiären bli 6:a på 1:12:08, klubb och distriktsrekord med lite drygt tre minuter. Meraf ingick i en grupp på tiotalet kvinnliga elitlöpare som skickades iväg 15 minuter före huvudstarten för att favoriten Vivian Cheruiyot skulle kunna attackera  världsrekordet. Världsrekord kan nämligen inte slås ifall det rör sig om mixade startfält.
Meraf var med tätklungan i början men släppte redan efter ett par kilometer, då farten i täten låg på tuffa 3,08/km,  och fick sedan springa större delen av loppet utan så mycket sällskap. På slutet blev det dock en spurt om sjätte plats med hemmalöperskan Moreira. En spurt som Meraf, som ofta annars vann. Mustafa Mohammed sprang redan årets andra halvmara, denna gång i The Big Half i London. Segern gick här till världens bäste mästerskapslöpare i modern tid, fyrfaldige OS vinnaren Sir Mo Farah som numera satsar på maraton. Musse slutade på 8:e plats men var samtidigt klart bäste i Masterklassen, dvs 40 års klassen. Hans tid 1.04,42 men det som imponerar mest är att han springer snabbare och snabbare efter en ganska försiktig öppning, mellan 15 och 20 kilometer löper han på 15,11! Sista kilometern löper han på 2,48!

Kanonlopp av Linus Wiren i Nürnberg

Hälles duktige ultralöpare Linus Wiren inledde säsongen med ett 6h lopp i tyska Nürnberg. Det gäller alltså att hinna så långt som möjligt på 6 timmar. Man löpte på en slinga i en park i de centrala delarna av staden. Tävlingen blev snart en kamp inte mot motståndarna, för Linus var totalt överlägsen, utan en kamp mot måttbandet. Det svenska rekordet ligger på 90200 meter, alltså 9 mil och 200 meter. Alltså ungefär som avståndet mellan Uddevalla och Göteborg! Linus löpte på jämnt och effektivt men loppet saknade digital underhandsrapportering om hur långt löparna löpt, endast genom sin personliga support fick han en uppdatering, så spurten startade lite för sent. Men hans slutresultat blev ändå lysande 90 033 meter, alltså snubblande nära det svenska rekordet. Resultatet tyder även på Linus personbästa på 100km från ifjol på 7,08 i högsta grad är inom räckhåll.

Fin säsongspremiär i Skatåsterrängen

Musse, Anders, Richard och Merhawi efter tävlingarna i Skatås!

Många Hällelöpare tog tillfället att testa vårformen när Solvikingarna arrangerade sina vårtävlingar på den närmast mytiska ”grusåttan” vid Skatås motionscentral. Här kunde man välja att springa ett varv, och en vecka senare 2 varv (16km) eller 4 varv (32km). Första helgens 8km tävling i ett vidrigt väder med iskallt regn, här visade Anders Grahl fortsatt god form med att bli 4:a med tiden 24,28. Där bakom så placerade sig ytterligare tre Hällelöpare på topp 15. M35 veteranen Daniel Lund kom 9:a på 25,19 och där bakom så kom Anders Bergman 12:a och Daniel Cullin 14:e. På damsidan så säsongsdebuterade Sarah Edsberger med att bli 6:a med tiden 29,20. När det en vecka senare var dags för 16km så var vädret blåsigt men inte fullt så blött. Här vann nu Anders Grahl med tiden 51,12, och vann därigenom även kombisegern på 8+ 16km. Anders tid var nära minuten bättre än fjolårssegrarens tid. Unge Merhawi Seyfu imponerade med att bli 4:a med tiden 53,14 och Rickard Bäckström 6:a med 54,57. På damsidan imponerade 16 åriga Irma Törngård med att bli 6:a med tiden 70,44. Till sist så fick vi se ett nytt banrekord när Hällelegenden och numera M40 veteranen Mustafa Mohammed sprang runt 32km banan på 1.48,14, ett träningspass inför sommarens SM maraton, mån tro. För Musse hägrar guld nummer 26, som skulle göra honom till ensam etta på alltime high listan.