Funktionärer till Ultra SM

Lördag den 6 juli arrangerar Hälle IF för första gången en SM tävling i Ljungskile. På en mycket naturskön 5km bana utmed strandpromenaden och Ljungskileviken avgörs SM i ultramaraton 100km. Man springer alltså 20 varv på banan. Nu efterfrågar vi funktionär-er och vi behöver flaggvakter, serveringspersonal vid vätske och matkontrollerna samt funktionärer vid varvräkning/tidtagning. För de flesta uppdragen krävs inga speciella förkunskaper, bara en vilja att hjälpa föreningen att genomföra ett fint SM-arrangemang.Sedan söker vi även de som har lite förkunskaper och bakgrund ifrån rehab och sjukvård, för att jobba i vårt sjukvårdstält. Med tanke på att arrangemanget kommer att ta lång tid så är tanken att dela upp de flesta av funktionärssysslorna i två team, ett morgonpass mellan 07:30 – 14:00 samt ett eftermiddagspass mellan 14:00 – 20:30. Hör av er och anmäl er som funktionärer till christian@skolutveckling.com eller på telefon 070-6843238. Önska då också morgon eller eftermiddagspass.

Världsklass av Julius !!

Helgen bjöd på tävlingar på lite olika håll. I Lerum slutade M22 junioren Jacob Lidman på en fin 4:e plats i deras millopp. Ett lite ovanligt race som delvis går i stadsmiljö, delvis i rem terräng. Platsen efter kom klubbkompisen och M35 veteranen Daniel Tidholm. I klassiska Kungsbackaloppet, Sveriges äldsta långlopp med anor tillbaka till idrottsrörelsens barndom så kom Merhawi Seyfu 2:a i huvudklassens halvmaraton. Att han sedan i sitt första lopp på distansen noterar snabba 1.11,18 imponerar stort. Men helgens riktiga sensation bestod 27¨årige Julius Strömberg för i skogarna kring Kristiansand i Norge, när han med fem minuters marginal blev norsk mästare i ultratrail. Julius pluggar just nu i Oslo, vilket helt uppenbart lyfts hans löpning en klass under den senaste tiden. Distansen var 60km i den kraftigt kuperade och halvt obanade terrängen på Norges sydkust. Det klättrades totalt 2300 höjdmeter så benen fick slita tufft både uppför och nedför . Julius sluttid blev imponerande 5.22.02 och han besegrade två uttagna norska VM deltagare.

Linus imponerar stort i säsongsöppningen

Foto: Deca Text & Bild

Hälles svenske mästare i ultramaraton har imponerat stort i säsongsöppningen, på för honom rena sprinterdistanserna. Först vann han i god konkurrens klassikern Premiärloppet på Skatås, en tuff, kontrollmätt 10km bana på imponerande 31,08. Därefter var han totalt överlägsen på DM i terränglöpning ute på elljusspåret i Henån. Två varv kring deras tämligen kuperade 2km slinga, vilket blir många höjdmeter. Linus hade här segrartiden 12,36 på 4km distansen. Tvåan Merhawi Seyfu fick till slut släppa hela 55 sekunder till Linus, och trea därbakom blev Benjamin Åberg som spurtade ifrån P17 segraren Sharmarke Ahmed. Alla ifrån Hälle. Två glada återkomster såg vi i loppet, 17 årige Nils Bredin har kämpat länge med en efterhängsen benhinneskada men kom nu 2:a i P17 på fina 14,21. Fyra i herrklassen kom Jacob Lidman, som för övrigt även var topp-10 på Premiärloppet. 23 årige Jacob var för sex år sedan i IUSM final på 400m men har därefter synts ganska sporadiskt. Nu var han bara sexton sekunder bakom Benjamin.

Foto: Deca Text & Bild

På ungdomssidan tog Hälle också ett par DM-guld i Henånsterrängen. 14 årige Algot Wedberg vann P15 2km på fina 7,06 och Camilla Duff vann F15 på 8,06.Bara två sekunder före syrran Philippa.

Stor halvmaratonhelg för Hälle

Meraf Bahta gjorde i lördags sitt andra halvmarathonlopp på två veckor. Denna gång i baskiska Azpeitia i norra Spanien. Trots framskjuten start på grund av brand och en kuperad och blåsig bana sprang Meraf in på 1.11.42, en förbättring av hennes distriktsrekord med nästan halvminuten. Meraf innehar nu alla distriktsrekord från 800m till Halvmarathon! En stor trupp från klubben sprang i helgen Venloop halvmarathon i nederländska Venlo. Snabbast i mål var Oscar Carlsson som noterade fina 1.06.34 och slutade på 25:e plats. Därbakom persade Arvid Öhrn med 1.08.42, Anders Grahl noterade 1.09.51 och Daniel Cullin sprang i mål på 1.14.08. På tjejsidan debuterade Samrawit Mengstaeb med att springa in på fina 1.15.28 och Sarah Edsberger persade stort med 1.19.34! Robert Alexandersson sprang 10km vid samma tävlingar och noterade 32.04 på andra plats I Göteborg arrangerades varvetmilen och Hälle hade ett par löpare till start som alla stod för fina instanser. Anders Bergman var snabbaste Hälleit med perset 31.58, Richard Bäckström persade även han med 32.47.

JEM-kval av Daniella på öppningsdagen

Foto: Deca Text & Bild

I måndags arrangerade Hälle en resultattävling i kast på Rimnersvallens kastplan, det var också första dagen för att kunna kvala till Junior EM.  Daniella Persson fick till fina 48,81. En meter ifrån perset på Vinterkastet men en drygt meter över JEM-kvalgränsen. Daniella vinter med silver i kula på IJSM och flera goda diskusresultat vittnar om att vinterns träning lyft Daniella en klass.

Hälle IF på veteran VM i Torun, Polen

Veteran VM i friidrott har arrangerats i Torun, Polen. Ett stort arrangemang med 4.300 anmälda deltagare från 89 länder och från Sverige var det drygt hundra. Ifrån Hälle IF så ställde fem deltagare upp. Samtliga i 40 och 45 års klasserna.

Närmast prispallen var Weronica Hägg som tävlade i K40 stavhopp. Hon kom på en 5:e plats i den stentuffa konkurrensen på höjden 2.80 på samma höjd som 4:an (Barbara Capellini från Italien) hade. Värt att notera är att hon i Sverige tävlar i K45 klassen då hon fyller 45 år senare i maj. Men internationellt så räknas dagen hon fyller och då ansågs hon fortfarande vara 44 år och fick tävla i klassen K40. Hennes resultat hade räckt till guld i K45 klassen! Weronica ställde även upp på K40 200m där hon fick en tuff lottning med innerbanan och hon öppnade stenhårt och var snart ikapp Federica Fiorelli från Italien på banan utanför men så slog mjölksyra-klubban till i benen på upploppet och hon tappade fart och position och blev till slut 5:a i heatet och inget avancemang till semifinal.

Maria Gylfe ställde upp i K40 femkamp. Tävlingen började med 60m häck där Maria tyvärr kom fel fram till första häcken och fick ett stopp i löpningen. Trots lyckades hon fullfölja loppet och kom i mål på ett nytt distriktsrekord i K40. Efter det var det höjdhopp och där lyckades hon få ordning på hoppningen och ta sig över 1.33. Sedan fick de aktiva förflytta sig till en annan hall där det var dags för kula. Här syntes det tydligt att Maria hämmades av känningar i ena hamstringen och hon fick inte riktigt den kraft bakom stötarna som hon behövde. Men hon fick till slut en stöt över 8 m. Nu hade hela mångkampen blivit försenad så arrangörerna bestämde sig för att låta nästa gren som var längdhopp ske i uppvärmningshallen och inte inne i stora arenan. Så det blev en publikfattig gren men Maria lyckades trots ömmande hamstring att hoppa 3.96 vilket stod sig bra i konkurrensen. Till sist avslutades femkampen med 800m som Maria haltandes tog sig igenom. Hennes totala poäng blev 2299 och gav en 14:e plats och nytt distriktsrekord i K40.

Erik Framme tävlade i klassen M45 och hade en lyckad tävling. Först tävlade han på 3000m och i den hårda konkurrensen så vann han sitt heat när han spurtade ifrån tre spanjorer. När sedan det andra heatet hade sprungit klart så visade det sig att han kom på 13:e plats totalt och satte ett nytt distriktsrekord med tiden 9.20,25! Erik tävlade även på 1500m där han i försöken sprang in på en 6:e plats och kvalificerade sig till finalen. Hans tid i försöken var fina 4.21,34 vilket var den snabbaste tid han gjort på flera år. När det senare var dags för final så han hade bränt det mesta av energin i kroppen och han kom aldrig riktigt in i loppet. Han slutade där på en 10:e plats.

Hälles supersnabba veteransprinter Anders Logg ställde upp på 200m i klassen M40. Han fick en bra bana i försöken och sprang in som 2:a i heatet efter Marco Veloso från Portugal. Anders tid 23.30 var bara 7 hundradelar från distriktsrekordet. Detta räckte för att gå vidare till semifinal. I semifinalen sprang han sedan in på en 3:e plats efter de snabba britterna Dominic Bradley och Richard Beardsell. Anders tid här var 23.42 och det räckte tyvärr inte till en finalplats. Anders skulle även ha deltaget i stafettlaget M40 4x200m, samma lag som för ett par veckor sedan satte nytt Eurpoarekord på just den sträckan. Men då ett par av löparna i laget drabbades av skador under tävling så fick laget avstå att ställa upp.

Patrik Hägg ställde upp på M45 200m. Han fick till ett bra lopp där han kom efter lite i början av loppet men där han sedan jobbade sig ikapp de andra löparna desto längre loppet gick. När de svängde in det korta upploppet låg han 3:a men lyckades passera portugisen Miguel Nascimento de sista metrarna och ta sig i mål som 2:a i heatet efter Sándor Béres från Ungern. Patriks tid 24.57 var nytt distriktsrekord med nästan två tiondelar och det snabbaste lopp han gjort inomhus som veteran. Sedan var det en spänd väntan på om tiden skulle räcka till en semifinal. Efter det 11:e och sista försöksheatet stod det klart att han missade semifinalen med endast fyra hundradelar. Hans placering blev 19:e plats av drygt 70-tal löpare. Patrik var den snabbaste löparen av de svenska herrarna som sprang 200m i M45. Så när det sedan var dags för stafett M45 4x200m så blev han uttagen och fick springa sista sträckan. Det svenska laget slutade där på en 5:e plats, en sekund från USA på 4:e plats och ytterligare en halvsekund från bronset som gick till Spanien.

Foton: privat