Hälle IF på veteran VM i Torun, Polen

Veteran VM i friidrott har arrangerats i Torun, Polen. Ett stort arrangemang med 4.300 anmälda deltagare från 89 länder och från Sverige var det drygt hundra. Ifrån Hälle IF så ställde fem deltagare upp. Samtliga i 40 och 45 års klasserna.

Närmast prispallen var Weronica Hägg som tävlade i K40 stavhopp. Hon kom på en 5:e plats i den stentuffa konkurrensen på höjden 2.80 på samma höjd som 4:an (Barbara Capellini från Italien) hade. Värt att notera är att hon i Sverige tävlar i K45 klassen då hon fyller 45 år senare i maj. Men internationellt så räknas dagen hon fyller och då ansågs hon fortfarande vara 44 år och fick tävla i klassen K40. Hennes resultat hade räckt till guld i K45 klassen! Weronica ställde även upp på K40 200m där hon fick en tuff lottning med innerbanan och hon öppnade stenhårt och var snart ikapp Federica Fiorelli från Italien på banan utanför men så slog mjölksyra-klubban till i benen på upploppet och hon tappade fart och position och blev till slut 5:a i heatet och inget avancemang till semifinal.

Maria Gylfe ställde upp i K40 femkamp. Tävlingen började med 60m häck där Maria tyvärr kom fel fram till första häcken och fick ett stopp i löpningen. Trots lyckades hon fullfölja loppet och kom i mål på ett nytt distriktsrekord i K40. Efter det var det höjdhopp och där lyckades hon få ordning på hoppningen och ta sig över 1.33. Sedan fick de aktiva förflytta sig till en annan hall där det var dags för kula. Här syntes det tydligt att Maria hämmades av känningar i ena hamstringen och hon fick inte riktigt den kraft bakom stötarna som hon behövde. Men hon fick till slut en stöt över 8 m. Nu hade hela mångkampen blivit försenad så arrangörerna bestämde sig för att låta nästa gren som var längdhopp ske i uppvärmningshallen och inte inne i stora arenan. Så det blev en publikfattig gren men Maria lyckades trots ömmande hamstring att hoppa 3.96 vilket stod sig bra i konkurrensen. Till sist avslutades femkampen med 800m som Maria haltandes tog sig igenom. Hennes totala poäng blev 2299 och gav en 14:e plats och nytt distriktsrekord i K40.

Erik Framme tävlade i klassen M45 och hade en lyckad tävling. Först tävlade han på 3000m och i den hårda konkurrensen så vann han sitt heat när han spurtade ifrån tre spanjorer. När sedan det andra heatet hade sprungit klart så visade det sig att han kom på 13:e plats totalt och satte ett nytt distriktsrekord med tiden 9.20,25! Erik tävlade även på 1500m där han i försöken sprang in på en 6:e plats och kvalificerade sig till finalen. Hans tid i försöken var fina 4.21,34 vilket var den snabbaste tid han gjort på flera år. När det senare var dags för final så han hade bränt det mesta av energin i kroppen och han kom aldrig riktigt in i loppet. Han slutade där på en 10:e plats.

Hälles supersnabba veteransprinter Anders Logg ställde upp på 200m i klassen M40. Han fick en bra bana i försöken och sprang in som 2:a i heatet efter Marco Veloso från Portugal. Anders tid 23.30 var bara 7 hundradelar från distriktsrekordet. Detta räckte för att gå vidare till semifinal. I semifinalen sprang han sedan in på en 3:e plats efter de snabba britterna Dominic Bradley och Richard Beardsell. Anders tid här var 23.42 och det räckte tyvärr inte till en finalplats. Anders skulle även ha deltaget i stafettlaget M40 4x200m, samma lag som för ett par veckor sedan satte nytt Eurpoarekord på just den sträckan. Men då ett par av löparna i laget drabbades av skador under tävling så fick laget avstå att ställa upp.

Patrik Hägg ställde upp på M45 200m. Han fick till ett bra lopp där han kom efter lite i början av loppet men där han sedan jobbade sig ikapp de andra löparna desto längre loppet gick. När de svängde in det korta upploppet låg han 3:a men lyckades passera portugisen Miguel Nascimento de sista metrarna och ta sig i mål som 2:a i heatet efter Sándor Béres från Ungern. Patriks tid 24.57 var nytt distriktsrekord med nästan två tiondelar och det snabbaste lopp han gjort inomhus som veteran. Sedan var det en spänd väntan på om tiden skulle räcka till en semifinal. Efter det 11:e och sista försöksheatet stod det klart att han missade semifinalen med endast fyra hundradelar. Hans placering blev 19:e plats av drygt 70-tal löpare. Patrik var den snabbaste löparen av de svenska herrarna som sprang 200m i M45. Så när det sedan var dags för stafett M45 4x200m så blev han uttagen och fick springa sista sträckan. Det svenska laget slutade där på en 5:e plats, en sekund från USA på 4:e plats och ytterligare en halvsekund från bronset som gick till Spanien.

Foton: privat