Thomas och Merhawi vann på Hermanö

Hermanövarvet lanseras som Sveriges gulligaste långlopp, vilket blir jätteroligt om man vet att den tätbebyggda delen av skärgårdsidyllen heter Gullholmen. Gullholmen förbinds med Hermanö genom en kort gångbro. Hermanövarvet bestod av två lopp, ett knixigt millopp och ett traillopp. Då det inte finns några egentliga bilvägar på Hermanö, så bjuder loppet på många kortbackar och knixiga kurvor på öns gångstigar. Trailloppet går dessutom på sanka strandängar, men någon egentlig skog finns inte heller. På milloppet blev det en överlägsen seger för 19-årige Merhawi Seifu med 35,06, en tid som torde kanske två minuter snabbare på en normal bana. På trailloppet 15km så blev det seger för Hälles trailexpert Thomas Abrahamsson med tiden 1.14,28, i ett väl disponerat lopp i värmen och på den starkt ombytliga banan.

Bredduppvisning av Hälle i Falkenberg

Falkenbergs stadslopp bjöd på frikostig värme, +30 på en som vanligt trevlig men lite knixig bana och ett härligt publikstöd. I år var det ölänningen David Nilsson som var snabbast runt milbanan men placeringarna 2-7 gick till Hälle. Oscar Karlsson noterade 32,11 på 3:e platsen, därefter kom Anders Grahl 32,36 och sedan en glädjande comeback efter skada och sjukdom, Olle Ahlberg femma i mål på tiden 32,38. M35 veteranen Daniel Lund kom 6:a med fina 32,50 och Daniel Cullin persade på 10km landsväg med 33,29. Notera även en andra plats i P11 för unge Viktor Jernberg.

Musse vann Etape Bornholm

Mustafa Mohammed har spetsat formen inför sensommarens tävlingar genom att delta i etapploppet ”Etape Bornhom” på den danska ön. Loppen har varit olika långa och i olika typer av terräng. Bornholm erbjuder alla möjliga miljöer. Sammanlagt har sträckan blivit 42 195 meter, dvs ett maraton. Tävlingens avslutande 10km i Rönne vanns även den av Musse som därmed vann alla 5 delsträckor (!). Den sista milen sprang han på 30.44, och totalt avverkades de 42,2km (10 + 5,8 + 7,8 + 8,6 + 10) på 2.16.01. Den norske landslagsskidåkaren Anders Glöersen bjöd på gott motstånd och var tvåa på samtliga etapper. Slutligen skiljde det 3.09 mellan honom och Musse.

Daniella Persson 9:a på Junior EM

Foto: Deca Text & Bild

Det blev en 9:e plats när Daniella Persson tillsammans med två övriga svenskor kastade final i Junior EM 19 år i Borås. Första kastet blev tyvärr misslyckat för Daniella, strax över 41 meter, i det andra noterade hon 47,15, vilket just då placerade henne på 8:e plats. Men det blev tyvärr ingen ökning i tredje omgången, det blev det istället för holländskan van Daalen som efter ett misslyckat första kast gick hela vägen upp och vann tävlingen. En 9:e plats i ett kontinentalt mästerskap är ändå en imponerande insats av Daniella, Hälle har än så länge bara en medalj i dessa 19 års sammanhang, nämligen Mustafa Mohammeds silver medalj på 10 000m ifrån 1998.

Samrawits rekordlöpte på Kraftprovet

Foto: Deca Text & Bild

Samrawit Mengsteab är på väg att bli sommarens stora utropstecken i Hälle. SM-tecken har hon förut, men den löpning hon uppvisade på fredagens Kraftprov var ytterligare en nivå vassare. Alla känner till Kraftprovet, ett tufft landsvägslopp kring slussarna i Trollhättan. 11,6km långt. Först är det lätt, sedan ännu lättare och sååå en fruktansvärd stigning från botten av slusstrapporna upp till målet nära klaffbron i city. Samrawit var formidabelt överlägsen, stack direkt ifrån elitlöperskan Hanna Lindholm ifrån Huddinge och besegrade henne med två minuter. Samrawits tid 40,10 är Hällerekord med 2:28, det förra rekordet hölls av Annelie Johansson, och förmodligen är tiden en av de bästa någonsin noterat av en svensk löperska. På herrsidan så hade Hälle också flera löpare högt upp i resultatlistan. Oscar Carlsson gjorde en ny toppinsats med att bli 7:a med fina tiden 36,49, Oscar imponerar med en sin stabilitet loppen igenom och det är inte utan att man sneglar fram mot en maratondebut för honom. Årets RM vinnare i ultra-trail Juius Strömberg snabbhetstränade med att bli 14:e man på 39,10. Därmed slog hans sitt gamla pers från 2012 på banan med 15 sekunder. Strax bakom Julius kom även på rad 19 årige Merhawi Seyfu med tiden 39,17 och Anders Bergman 39,30. På den korta men tufft jobbiga 6km banan Slussprovet så comebackade glädjande Samuel Fitshumhran med att bli 2:a med tiden 20,46, och på 4:e plats M45 veteranen Erik Framme med tiden 21,42. Sharmarke Ahmed vann som väntat P17 med 21,12, närmast före klubbkompisen Nils Bredin som noterade 21,58. Ifrån ungdomsklasserna på 2,6km kan uppmärksammas Nelly Elneds andra plats i F13 med 9,40, i ett lopp där 12 åriga Ester Strand slutade 5:a på 10,06. På distansen 1,8km så vann Hanna Strand F11 klassen med fina 6,54, sekunden efter klubbkompisen Viktor Jernberg som slutade 2:a i pojkklassen.

Daniella klar för Junior EM final

Foto: Deca Text & Bild

Daniella Persson visade inga premiärnerver när det gällde internationella mästerskap. På Ryavallen i Borås så tog hon sig vidare till final i Junior EM 19 år i diskus. I den första poolen så levererade hon en jämn serie kast 47,59 – 49,22 – 48,13. Efter den andra poolen så kunde det konstateras att hon som nummer 9 kvalificerat sig till finalen, Det kommer att bli en jämn final alla tolv finalister kastade inom fem meters skillnad, mellan 53,50 och 48,90.