Världstider noterades i Ljungskile på ultra SM

Foto: Tobias Åberg

Hälle IF arrangerade under helgen SM på 100km, med start och mål i Ljungskile hamn. Med Ljungskile segelsällskaps fina klubbhus som tävlingscentrum så var en 5km bana dragen utmed Ljungskilevikens stränder. Tacksamt nog så bjöd tävlingsdagen på ett närmast vindstilla väder, uppehåll de första timmarna och därefter ett stilla sommarregn. Ganska optimalt för de tävlande, tuffare för Hälles många duktiga funktionärer som efteråt fick mycket beröm av löparna. Kuperingen var lite tuffare än vad man är van vid i dessa sammanhang, men tiderna på den kontrollmätta banan var snabba. Visserligen en tuffare uppförsbacke, men samtidigt också ett par längre utförslöpor där löparna kunde vila sig lite. I herrklassen blev tävlingen en fajt på högsta nivå mellan VM 10:an Elof Olsson ifrån Ockelbo samt Hälles egen Linus Wiren. Elof drog på i tuff fart med första halvan av loppet klart under 4 minuter i snitt per kilometer och andra halvan knappt över. Men han höll ihop racet och presterade den internationella topptiden 6.38,44. Linus Wiren släppte sakta men säkert mot den framrusande Elof, men höll ändå farten uppe utan någon påtaglig svacka och nådde mål på även han en internationell topptid; 6.44,18. En tid som givetvis även är klubb och distriktsrekord. På damsidan vann den talangfulla och tappert fajtande debutanten Lisa Ring på den fina tiden 7.58,11. Det blev Hälle på 7:e och 8:e plats genom 24h specialisten Sandra Lundqvist (9.23,37) samt debutanten Chalotte la Fleur (9.32,47). Det kan också noteras ett inofficiellt svenskt rekord på 50km av Ockelbos Joacim Lantz med tiden 2.57,26. Ett stort tack ifrån tävlingsledningen till alla deltagande, till medresande supportrar, till våra fantastiska funktionärer och inte minst till Ljungskile SS som upplät sin klubblokal.

Julius vann RM i ultratrail

Julius Strömberg fortsätter att imponera i trailspåren. I skånska Genarp invid Romeleåsen gick årets riksmästerskap i ultratrail, de bjöd på en tufft kuperad 27,5km bana som löptes i två varv. För den som inte känner till begreppet trail så innebär det löpning i närmast opreprerad terräng, ofta med tuff kupering. Servicen är också mycket mindre omfattande utmed banan än vad man är van vid, och löparna bär ofta med sig en sele med vätskebehållare. Julius vann ju de norska mästerskapen i början av sommaren och ställdes nu mot en av Sveriges främsta på området Carl Sörman. Efter första varvet så låg löparna tillsammans men direkt in på andra varvet så drar Julius ifrån och i mål vann han med sju minuter. Hans tid skrevs till 4.16,25, vilket innebar en snittfart av imponerande 4,39/km. Julius Strömberg är 27 år, pluggar i Oslo, men har en mycket lång bakgrund i Hälle. Var duktig terränglöpare redan i ungdomsklasserna, men har först i år fått sitt stora genombrott när han hittat till tävlingsformen trail.

Samrawit vann Strömstadsmilen

Också Strömstadsmilen gick i år i lite ruggigare väder än vad man är van vid, men banan är den vi är vana vid sedan alla år tillbaka. Start på Strömsvallen, backe ned till centrala Strömstad, en runda i staden, därefter tung backe tillbaka upp till Strömsvallen…..och sedan ett varv till. I damklassen visade Hälles Samrawit Mengsteab fortsatt stigande form, när hon komfortabelt vann på tiden 34,47  och besegrade landsvägsspecialisten Hanna Lindholm med hela 1,30 minuter. I herrklassen vann en Hällebekant, Samrawits make Samuel Tsegay med snabba 29,36. Bäst av Hällelöparna var Oscar Carlsson med 31,18 och en 8:e plats. 46 årige Erik Framme låg strax före Samraweth i mål med 34,41 och slutade 2:a i M40. I ungdomsklasserna noterar vi seger i P17 för Nils Bredin, spurtseger före en norrman, och Hanna Strand i F11. Andraplatser kan också noteras för Ester Strand i F13 och Linus Framme i P11.

Hälledominans på Varbergsloppet

Under julimånad så radar fina citylopp upp sig utmed Hallandskusten, först ut var i helgen Varbergsloppet som dock drabbades av ytterst missgynnande väderomständigheter med ösregn och kyla. Även om det påverkade tiderna en smula så hindrade det inte en kvartett Hällekillar att toalt dominera herrklassen. Anders Grahl vann huvudloppet på 10km med tiden 32,43 före Daniel Lund (M35) som hade tiden 33,07. Sedan följde mer Hälle på 4:e och 5:e i form av Anders Bergman och Daniel Cullin (M22). Hällelaget kompletterades av junioren Jacob Lidman på 13:e plats.

Tilde och Nelly vann klassiska Öresundspelen

Ullevi fick allvädersbanor till VM 1995, och först därefter startade Världsungdomsspelen. Innan dess så var Öresundspelen i Helsingborg den största arenatävlingen i Norden och en given höjdpunkt på säsongen. Med tusentals starter och deltagare ifrån stora delar av världen så erbjöd tävlingarna alltid tuff konkurrens och goda arrangemang. Numera har tävlingen kommit lite i skuggan av VU-spelen, men fortfrande erbjuder Hedens IP strax söder om centrala Helsingborg fina tävlingar med sydsvensk elit och starka danska och tyska trupper – framförallt i ungdomsklasserna. Hälle hade kastartjejerna Daniella Persson och Emma Harrysson på plats i seniorklasserna. Daniella nuddade vid personbästat i diskus när hon fick på 49,24 i en lite ojämn serie. I tävlingen slutade hon 4:a, diskus har alltid en lite speciell särställning i Helsingborg. Resultatet bör även ge gott självförtroende inför stundande junior EM. Emma Harrysson kom 3:a i damernas kula med 12,30, näst bäst sedan nystarten i våras. Segrar blev det för Hälles duktiga 13 åringar Tilde Dahlberg och Nelly Elned. Tilde avgjorde en jämn längdtävling när hon i sista hoppet fick till 5,43, dessutom med godkänd medvind. Nelly vann överlägset specialdistansen 600m med 1.41,89. Notera även prispallsbesök för 10-åringarna Viktor Jernberg (600m) och Noel Johansson (60m).