Fina förhållanden på Göteborgs GP

Foto: Deca Text & Bild

Sommaren 2019 har bjudit på växlande förutsättningar, stundtals halv storm, nästa dag tryckande värme och så en tredje dag slagregn. Men fredag kväll den 16 augusti så var det en sådan där stilla, mulen sensommarkväll med kvardröjande värme i luften som brukar borga för stora saker på löparbanorna, inte minst som nu på klassiska Slottskogsvallen där löpare som Gunder Hägg, Arne Andersson och John Walker slagit världsrekord i gångna tider.
Förtävlingarna inleddes med D-final 1500m och debut på distansen för Anders Bergman. Brist på rutin till trots så sprang han klokt och avancerade sig upp i fältet mot slutet till 4.08,74. Bra tid i premiären. I C-finalen på samma distans följde Sharmarke Ahmed upp förra helgens medaljskörd på JSM med en ny, stark insats. Norrmannen Oliver Andersen Vedvik gick inte att rå på, men ”Sharma” persade närmast bakom på 3.57,13, trots en relativt reserverad öppning. Huvudtävlingarnas första gren var damer 3000m. Här sprang Samrawit Mengsteab återigen bra och persade på 9.11,65 – åtta sekunder bättre än vid FGP Varberg för en månad sedan. Träningskompisen Linn Nilsson tog nya kliv i rätt riktning och noterade årsbästa 9.27,33.

Foto: Deca Text & Bild

Vid eftertävlingarna gjorde 16 åriga Tilda Knauer ett nytt bra lopp. USM bronset förra helgen gav uppenbarligen lite självförtroende. När haren klev av vid 500m befann sig Tilda först i ensamt majestät. Sedan kom konkurrenterna närmare men Tilda höll undan med minsta möjliga marginal och vann på 2,15.84! Pers med ca 1,5s och ny Sverigetvåa i F16. Olle Ahlberg och Anders Grahl rundade av Hälles deltagande sist på kvällen med sitt 3000m-heat. I ett mycket starkt fält, blev Olle 12:a på nya perset 8.30,77 och Anders 14:e med 8.31,80. 22 årige Olle som började som maratonlöpare ifjol har gjort anmärkningsvärda framsteg på kortare banlopp, JSM 4:a förra helgen på 5000m och nu ett jättepers på 3000m.