Sandra 13:e på Spartatlon

Ett av de tuffaste ultraloppen i världen är Spartatlon, 25 mil långt asfaltslopp ifrån Athen till Sparta i södra Grekland. Loppet bygger på den historiska myten om kuriren Feidippides som 490 fk löpte distansen på en och en halv dag för att försöka förmå spartanerna att hjälpa till i striden mot perserna. I år var loppet tuffare än vanligt då det fortfarande är rejält varmt i Grekland, 30 grader varmt på dagen. Uppe i de högsta bergspassen, nattetid kan dock kylan bli påtaglig. Hälles ultraspecialist Sandra Lundqvist gjorde sin andra start i loppet och hon löpte klokt och försiktigt, värmen gjorde att vila och vätskepauserna fick ta sin tid. I mål hade Sandra tiden 33,23 vilket i år räckte till en meriterande 13:e plats. Hon fixade varje fall med bred marginal Feidippides 36 timmar, som för övrigt är maxtiden nuförtiden.

Hälle tvåa på Lidingöloppet efter gedigen laginsats

Som tur var så drabbades inte Lidingö av samma ihållande regn som västkusten, i så fall hade det blivit tufft ute i terrängen. Nu var förutsättningarna ganska goda, lite slipprigt men 13-14 grader varmt, syrerik luft och tämligen fast underlag. Standarden på 30km loppet var breddmässigt det bästa på många år. Hälle visade återigen på en stark bredd då vi hade 7 löpare bland de 42 första i mål. Oscar Karlsson tappade lite på slutet men gjorde även i år ett starkt lopp och var bäst av Hällelöparna med en 14:e plats på tiden 1.44,17. Linus Wirén gjorde det motsatta upplägget, vilket är rimligt med tanke på hans bakgrund som ultralöpare. Hans gjorde andra halvan snabbare än den första och rusade upp i fältet till en slutlig 17:e plats 1.47,18. Även 22 årige Olle Ahlberg hade en positiv trend i loppet och slutade 19:e med tiden 1.48,08. En stor positiv överraskning var Anders Bergman som fajtade sig fram till en 28 plats med fina tiden 1.49,19. Mot slutet så passerade han både Anders Grahl (33:a på 1,50) och Daniel Lund (43:a 1.52), vilka hade det lite kämpigare i de avslutande backarna. En som däremot trivdes fint i den krävande Lidingöterrängen var Hälles nye, duktige traillöpare Sven KIlander som plockade 10 placeringar på slutet och slutade 41:a med 1,51. I lagtävlingen så slutade Hälle på en 2:a plats efter Spårvägen men före SK Vidar Oslo. Parallellt med seniorloppet så gick som vanligt även juniorlopp. Formstarke M22 junioren Samuel Fitshumhran gick ut tufft men fick sedan lite problem med magen och slutade 9:a på 52,39 (15km). På 10km distansen så noterade Sharmarke Ahmed en fin 3:e plats i P17 med 34,27 medan Nils Bredin kom 8:a med en tid strax över 36 minuter. Bra var även Tilda Knauer som slutade 9:a i en tuff F17 klass med tiden 42,15.

Samuel Tsegay klar för Hälle IF

Förre VM tvåan på halvmaraton Samuel Tsegay är numera registrerad för Hälle IF och då han varit folkbokförd i Sverige i mer än ett år, så kan han även starta i SM tävlingar. Samuel är gift med Hälles finnkampssegrarinna Samraweth Mengsteab och tillsammans så har de två barn. Samuel var inledningsvis banlöpare och gjorde redan som junior 13,16 på 5000m men sedan så har det mest varit fokus på landsvägslöpning med VM silver på halvmaraton i Köpenhamn 2014 som främsta merit. Hans tid då 59,21 är fortfarande hans personbästa. På maraton har han ett personbästa på 2,07 från 2017 och så sent som ifjol noterade han 2,08 på samma distans. Samuel är trots sin långa meritlista bara 31 år. Welcome to HÄLLE IF, Samuel !

Våra ungdomar städade Sverige

Hälles ungdomar hjälpte den 21 september organisationen Städa Sverige att plogga längs kusten i Uddevalla. Tillsammans med några från Can Guru stiftelsen och några frivilliga sprang ungdomarna runt längs kusten mellan Svenskholmen och Lindesnäs och plockade skräp under eftermiddagen.

Tre pallplatser för Hälle på Kretsloppet

Kretsloppet i Borås är ett av regionens största citylopp, där man numera kör 10km som huvuddistans för eliten. I damklassen blev det Hälle på andra och tredje plats bakom gatuloppsspecialisten Anastasia Denisova ifrån Sävedalen. På andra plats kom nu Samraweth Mengsteab på 34,27 och platsen bakom Linn Nilsson med tiden 35,28. Hög standard med andra ord på prispallen. SM segrarinnan på 10km landsväg, SM segrarinnan på 10000m bana samt Linn som sakta men säkert närmar sig fjolårets kapacitet. Lägg till att sporadiskt tävlande K40 tjejen Erika Dinis blev 8:a med 39,58.  I herrklassen blev det en Hällefajt om tredje platsen, vilken lite överraskande vanns av Samuel Fitshumbran med tiden 31,39, tolv sekunder före Anders Grahl. Även 17 årige Sharmarke Ahmed gjorde ett bra lopp och persade med tiden 33,09.

130 startande i Wolf Mountain Challenge

I år hade Hälle och tävlingsledare Tåve Jernmark, Henrik Klevljung & Thomas Abrahamsson uppgraderat klubbens traillopp WMC med start och mål uppe på Norra Fjället, den gamla fjällgården som sedan 1950-talet ägs av Uddevalla kommun och drivs förtjänstfullt av Ljungskile Friluftsklubb. Årets lopp bjöd på tuffa naturupplevelser, en bana var på 10km och uppehöll sig uppe i sjölandskapet på högplatån, en 18km bana gick även ned och tog ett varv kring Stora Skarsjön, vilket bjöd på en extra utmaning i form av kraftiga höjdskillnader. Bortsett ifrån några nedrivna snitslar, vilket givetvis ställde till förtret för täten, så fick banläggarna mycket beröm av deltagarna för varierade, teknikkrävande och inte minst natursköna spår.

På långa banan så blev det seger för Andreas Lundblad, Falkenberg samt Hälles egen Annelie Johansson. Extra roligt att dubbla Lidingöloppsvinnaren Annelie var tillbaka igen efter ett år av skador. På den korta banan blev det seger för Solvikingarnas duktige veteran Svante Lundgren, men Hälles 14 årige talang Algot Wedberg var inte långt bakom på sin tredje plats. I damklassen vann Therese Bergström, Stora Höga, före en annan Hälle comeback Caroline Aronsson.Vi avslutar med att rikta ett stort tack till Ljungskile FK för att vi fick använda Norra Fjället och de fina, nya omklädningsrum som i praktiken invigdes med WMC.