Jättepers av Tony i Frankfurt

I Frankfurt sprang Tony Hatefnejad in på en fin 74:e plats vid söndagens Mainova Frankfurt Marathon. Tony disponerade sina krafter på ett klokt sätt, och efter en halvmarapassering på 1.12.55, blev det sedan en något långsammare andra halva och 2.27.51 i mål (2.27.38 netto). Tiden är personbästa med drygt 8 minuter! I genom tiderna-listorna i Bohuslän-Dal går Tony in på 8:e plats, 21 sekunder bakom Fernando Dinis och i klubben är han 6:a genom tiderna

Historisk första friidrottsdag för parasportare!

Under gårdagen arrangerade Hälle IF tillsammans med FUOP (Föreningen Uddevalla Open Parasport) en historisk första friidrottsdag för parasportare i Rimnershallen. Med nästan 40 aktiva och ett 20-tal handledare fylldes hallen av liv och rörelse under flera timmar. Från Hälle var Benjamin ansvarig ledare och hade med sig 3 ungdomsledare. Ett mycket lyckat och uppskattat arrangemang där de aktiva fick prova på löpning, längdhopp, kula och höjdhopp.

Samuel och Samrawit på prispallen i Hytteplan

Nordens snabbaste och konkurrensstarkaste millopp är utan tvekan Hytteplansmilen ute i det böljande Ringerike, några mil väster om Oslo. Det är totalt annorlunda än alla de citylopp vi är vana vid, loppet startar i en väg korsning ute på landsbygden och målet är i en liten kyrkby. Men vad som gör loppet till det bästa i norra Europa är att man har en ruggigt snabb bana. Tyvärr så hade man inte samma fina väder som ifjol, istället var det gråruggigt, några få plusgrader och regn i luften. Hälle hade hela 17 löpare på plats, och den som inte helt oväntat kom att hänga med bröderna Jakob och Filip Ingebrigtsen var Hälles Samuel Tsegay. Men 14,02 på 5km skulle visa sig vara lite för snabbt, förutom för Jakob. Samuel och Filip fick säkra upp, för att inte helt gå i väggen, med några lugnare kilometrar. I den avslutande backspurten så stack Samuel så ifrån och knep en meriterande andra plats med 28,39.  Imponerade  gjorde även 22 årige junioren Olle Ahlberg som trots en passage på 14,57 på halva sträckan, höll ihop väl i de tuffare slutpasagerna. Efter en stark avslutning med 2,56 på sista kilometern så spurtade han förbi mångfaldige svenske landslagslöparen Mikael Ekvall in till en 20:e plats på kanontiden 30,00. Olle var även 3:a i M22 klassen. Oscar Carlsson hängde länge med Olle men fick släppa på slutet, trots det pers med 30,23. Att det sedan bara räckte till en 28:e plats säger något om klassen på loppet. Bakom dessa tre första Hällelöpare så visade Hälle upp en imponerande bredd, totalt 11 man på tider under 32,45. Samuel Fitshumhran 31,24, Anders Grahl 31,25, Merhawi Seyfu, Anders Bergman, båda 32,21. 17 årige Sharmarke Ahmed persade med 32,32, sekunden före Arvid Örn. Daniel Cullin och Robert Alexandersson hängde ihop till 32,43 respektive 32,44. På damsidan gjorde Samrawit Mengsteab en tuff inledning och ledde med en första kilometer på 3,09. I avslutningsbackarna var benen dock stumma och i mål stannade klockan på 33,34, en fin tredje plats i damklassen räckte dock tiden till. På topp 70 listan hittade vi även Sarah Edsberger 38,11, Louise Wanemark 38,51 samt 16-åriga Tilda Knauer 39,20.

Hälledominans på Stenshultsrundan

Lite gråare och kallare väder än ifjol och lite färre startande, men Stenshultsrundan står sig alltjämnt. Runt 250 deltagare. Ett vintagelopp långt ute på landet, härligt genomsura myrmarker att springa de längre distanserna i, tufft kuperat elljusspår för de yngre. Och som vanligt en massa Hälleaktiva på plats, främst ungdomar. Och segrar plockades hem i mångfald. Systrarna Rut, Hanna och Ester Strand vann vardera F8, F10 och F12, Viktor Jernberg P10 och i P14 imponerade Algot Wedberg stort genom att vinna 2,5km på 9,49. Vi påminner om att 2,5km Stenshultsrunda, är någonting helt annat än t.ex. USK loppet med avseende till kupering, underlag, kurvor etc. I P16 klassen kunde vi glädjas åt seger för Alexander Carlsson som tävlade för första gången sedan han skadade sig på Strandjoggen i våras. Och på långa banan så blev det både M45 samt totalseger för Hälles duktige veteran Erik Framme. Och ytterligare en klasseger kom i M50 för Nicolaus Fager.

Framgångar i skogar och på landsvägar

Helgen bjöd inte bara på terräng SM utan Hälleaktiva var igång även på många andra håll. I Göteborg var det Göteborg maraton som brukar gå på flacka Säröleden i de västra stadsdelarna. På fulla distansen så gjorde 25 årige parasportaren och rullstolsåkaren Gabriel van Eerden debut på sträckan med tiden 4.18,16. Imponerande av Gabriel som egentligen satsar på kastgrenarna. På halva distansen kom Hälleveteranerna Mustafa Mohammed och Daniel Lund att göra loppet. Fram till varvning hängde de ihop men sedan drog Musse ifrån till nytt banrekord 1.08,57 före Daniel på 1.11,49. Halvmaraton löptes även av globetrottern Tony Hatefnejad som i holländska Eindhoven noterade 1.13,38. Några minuter ifrån personbästa denna gång. I Alingsås gick kvällsloppet Running Lights i samband med stadens ljusfestival, segern i år gick till Hälle i herrklassen i form av Anders Bergman som löpte 10km banan på 32,53. I damklassen blev det även en andraplats för K40 tjejen Erika Dinis  med tiden 39,50 och i 12 års klassen för flickor så löpte Moa Enander hem segern.Till sist så skall vi också notera två framskjutna placeringar i prestigefyllda trailloppet Rya Åsar i Borås kuperade omgivningar. Det var Patrik LIndegård som kom 3:a i herrklassen och Annelie Johansson som slutade 4:a i damklassen.

Terräng SM – Samrawit SM-drottning och Samuel vann i debuten

Foto: Deca Text & Bild

Årets SM i terränglöpning gick uppe i Umeå, 100 mil i minibuss med kompassnålen pekande rakt norrut. Och hade man fruktat nollgradig temperatur och snölopp så blev man besannad, i varje fall på söndagen då de tunga gräsbanorna var vackert vita vid starten efter en natts snöande. Men terräng är terräng, banorna var ungefär som fjolårets på Öland, faktiskt även temperaturen men nederbörden detta år har ju gett gräsbanor en annan karaktär. På lördagen började man som brukligt med veteranklasserna där Erik Framme ensam försvarade Hälles färger på 8km distansen. Och det gjorde han som alltid med den äran, seger i den tuffa M45-klassen med tiden 28,35. Sedan löpte Tilda Knauer väl i F16 klassen, som även den höll hög standard. Hon slutade på en femte plats med tiden 15,18 på 4km, nära minuten snabbare än ifjol på Öland. Klasserna var ojämna här uppe i Umeå och Tilda slog faktiskt segrarinnan i F17! I P17 blev det tredje raka USM-guldet i terräng för Sharmarke, och hans fjärde USM-guld i år. Han kontrollerade elegant loppet och vann med tiden 12,59, men minst lika glädjande var att Nils Bredin åter var tillbaka på en USM-prispall när han knep silvermedaljen med tiden 13,06. Nisse tog silver för två år sedan i Huddinge men har sedan dess varit skadeförföljd. Nu gjorde han en lysande avslutning och visade prov på god uthållighet. Till sist så blev det på lördagen guld på damernas 4km för Samrawit Mengsteab efter att ha spurtbesegrat Sävedalens Sara Christiansson. Det var en deja-vu upplevelse av SM uppgörelsen på 5000m i somras. Samrawits tid, 13,45, var halvminuten bättre än ifjol då Samrawit slutade först på 7:e plats, närmast efter just Sara. På söndagen lyste som sagt gräsfälten vita och gjorde banan givetvis ännu tyngre. Efter att ha sett P19 ”skotta banorna” så förstod man att dagen skulle komma att bli tuff. Merhawi Sayfu tog en 6:e plats i P19, en plats upp jämfört med ifjol men ungefär samma tid. I den rekordtuffa M22-klassen, där Sverige har ett av Europas bästa lag så slutade Olle Ahlberg 7:a på 26,10 och Samuel Fitshumbrhan 10:a med 26,26. Laget kompletterades med Daniel Cullin på 23:e plats. Kvaliteten på klassen avspeglas av att fjolårsfemman Olle tappade två placeringar jämfört med ifjol, men trots det tuffa snöslasket sprang 15 sekunder snabbare. Damerna sprang i år en 10km bana på söndagen och Samrawit valde att avvakta medan skidåkerskan Moa Lundgren fick dra, något varv innan mål så gick Samrawit upp och avgjorde och kontrollerade sedan fältet lugnt in i mål. Hennes tid skrevs trots allt till imponerande 35,30.

Foto: Deca Text & Bild

Till sist plockade Hälle sitt tredje individuella senior-SM guld denna helg på herrarnas långa bana genom debutanten Samuel Tsegay, som med tanke på ovanan med dess arktiska tävlingsförhållanden avvaktade lugnt en tid i loppet innan han klippte till med en farthöjning. Även han kunde sedan, liksom hustrun Samrawit kontrollera fältet in i mål. Seger i debuten på 30,48, närmast före Napoleon Solomon imponerar stort. Av tiden så förstår läsarna att även herrarna i år bytt från 12km till 10km.

Resultat skololympiaden 2019

Under gårdagen arrangerades årets Skololympiad för 5-6:e klass i Rimnershallen. Till tävlingarna kom drygt 100 barn från 18 skolor runt om i Bohuslän. I resultatväg sticker några resultat ut lite extra. I flickor år 6 vann Ellen Perman längd med lysande 4.95, tvåa var Elin Andersson med fina 4.70 och trea blev Hälles Nadira Muminovic med goda 4.58. I samma åldersklass vann Ester Strand 800m på lysande 2.33.22.

Vi tackar funktionärer, föräldrar och övriga ledare för fina tävlingar!

Nedan finns resultat:

Resultat kula skololympiaden 2019

Resultat längd skololympiaden 2019

Resultat löpning skololympiaden 2019