Hällesegrar i Orust Night trail

Brattås arrangerade årets sista traillopp här i trakterna när man i novembermörkret körde pannlamperacet Orust Night trail. För den oinvigde så är night trail, löpning i tuff opreparerad terrängefter mörkrets inbrott, till hjälp har man en pannlampa och strategiskt utsatta reflexer i naturen som tjänar som snitsling. Bommar man en reflex så kan det vara svårt att hitta tillbaka. Men det var inget problem för Hälles duktiga trailspecialister Thomas Abrahamsson och Sabina Aumo. I herrarnas huvudklass över 8,5km så blev det seger för Thomas med tiden 36,30, nytt banrekord och 18 sekunders seger över orienteraren Arvid Vik, IFK Göteborg. I damklassen blev det en mer överlägsen seger för Sabina med tiden 42,53, hon var tre och en halv minut före tvåan. Hon var även 15 sekunder före pappa Jussi som segrade i herrar 45 år.

Tilde glänste i inomhuspremiären

Foto: Deca Text & Bild

Inomhussäsongen har dragit igång på allvar med Adventsspelen i Friidrottens Hus, även om datumet i år för arrangemanget var en smula tidigare än vad namnet anspelar. Även om det blev en defileringsseger på 60m för män Josef Åberg med 7,42 och en lite mer överraskande dito för Elliot Feltzing på 200m så är det framförallt de yngre klasserna som gör arrangemanget till ett av de största inomhus i Sverige. 13 åriga Tilde Dahlberg startade upp säsongen mycket lovande med först en andraplats på 60m med perstiden 8,15, därefter seger på 200m med tillika nya personliga rekordet 26,54 och så krönte hon med seger även i längdhopp med 5,17. Här var det första gången som hon fick hoppa med planka. Jämnårige Sebastian Sjöholm gladde också han, trea i längdhopp med 5,16 och silver på 200m med 27,17. På 800m för 07-tjejerna så kom Ester Strand tvåa med tiden 2.33,62 och på 4:e plats så persade även Agnes Knauer med 2.44,31. Bland de allra yngsta kan noteras seger för Hanna Strand på 600m flickor födda 2009 med 1.58,42.

Svensk och nordiskt rekord av Linus på Borås 6h

I våras var Hälles Linus Wiren ytterst nära att slå rekordet på 6 timmars löpning i tyska Nürnberg. Men det var en tidig vårdag i bra väder i södra Tyskland, nu var scenen en kulen svensk höstdag i november. Men 1,9km slingan kring Byttorpssjön i Borås är snabb även om stora delar består av mjukt grus, och vädret höll upp och bjöd varje fall på några få plusgrader. Nu gick Linus ut tufft med snabba kilometerpassager. Han passerade första milen på 37 minuter, och fick lite marginaler i sitt schema som skulle snitta strax under 4 minuter. Under andra milen styrdes farten upp och halvmaran gick på 1,21, fulla maratondistansen på 2,42. Inför avslutningen av den andra maran, alltså mellan 75-85km hade Linus en liten svacka, men andra maran gick ändå på 2,46. Sedan hade Linus klar vittring på rekordet och höjde farten på slutet och i den preliminära resultatlistan skrivs det nya rekordet till 91 540 meter. Resultatet kan dock komma att justeras uppåt då man även skall lägga till metrarna löparna hann på sista varvet, vilket sker manuellt och tar lite tid. Det gamla svenska och nordiska rekordet hölls av André Rangelind ifrån IF Göta med 90 200m. Linus resultat är också bäst i världen i år!

Musse – 2,19 in Big Apple

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild) 

Mustafa Mohammed hade i höst riktat in sig på den prestigefyllda M40 klassen i New York Marathon. Alla city-marors moder är trots New Yorks flacka asfaltsavenyer en erkänt långsam bana, då det är flera tuffa broar som skall passeras. Trots feta prischeckar, över 50 000 löpare och starka elitfält så är tider under 2,10 sällsynta. Och årets lopp var inget undantag. Musse, som just kämpat sig igenom en förkylning, gick ut tufft: 30,34 på första milen, strax under 1,05 på halva distansen. Mern den snabba öppningen skulle kosta på och Musse får släppa lite på farten mot slutet, med 3,30 kilometrar på slutet så höll han ändå skapligt in i mål och noterade årsbästa 2.19,41 och blev total 2:a M40 klassen efter amerikanen Abdi Abdirahman.

Hälloween i terrängspåren!

Foto: Deca Text & Bild

Alla Helgona helgen är som oftast en innehållsrik helg på långlöparfronten. I norra Skåne arrangerades tokjobbiga Kullamannen Trail, ett starkt marknadsanpassat race där allt i reklamen kretsade kring Död och skräck. Att det var typ Halloween, och att platsen är typ där Ingmar Bergmans ”Sjunde inseglet” spelades in kan ha betydelse. Ni vet den där scenen där riddaren frågar en flintskallig, svartklädd man som står lutad mot honom, den i sammanhanget motiverade frågan, ”Vem är du?”. Hälle var representerade av Sandra Lundqvist som efter Spartatlon fortsätter att konfrontera de absolut tuffaste banorna som går att finna. Här löpte hon 100-miles distansen, eller vad som skulle vara 100 miles, alltså drygt 16 mil, men då bjöd arrangörerna på två mil extra. Nytt världsrekord i felmätning? Nu slutade Sandra på 3:e plats med tiden 26,49. Tiden indikerar ju en våldsamt jobbig bana med nära 5000 höjdmeter, de sista milen ute på Kullens naturreservat i pannlampa och midnattsmörker med stormande hav inunder de vassa klipporna. Patrik Lindegårdh blev också 3:a i den prestigefyllda huvudklassen 44km som i den extremt hårt koncept-lanserade tävlingen gick under namnet ”Den dubbla döden”. Han gjorde en imponerande avslutning och plockade minuter på tvåan Fredrik Bakkman de sista kilometrarna. Patriks tid blev 3,52. Uddevalla X-trail gick också i helgen under mer anspråkslösa former uppe på Herrestadsfjället. Huvudklassen löpte här 13km, på en bana som lovade blöta myrar, ris och moras. Alltså ungefär samma distans, bansträckning och underlag som i saligen insomnade Fjälloppet. Segern i herrklassen gick till Hälles Thomas Abrahamsson på 1.07,50 i något som i dessa sammanhang får ses som en spurtuppgörelse med Tobias Jäger, The OCR Gym. Klassiskt långlopp arrangerades också på Skatås i Göteborg. Finalloppet är ”old school”  med linimentdoft, blåbärssoppa och välpreparerade grusslingor i vackra Delsjöterrängen. I herrklassen 19 kilometer så gjorde Oscar Carlsson ett nytt bra lopp och kom in på 2:a plats, efter David Nilsson, med tiden 1.04,27. På femte kom Arvid Örn med 1.07,16, platsen därefter Robert Alexandersson. Seger i M45 gick till Erik Framme och i damklassen kom Annelie Johansson på 1:a plats i K40 och i 3:a totalt bland damerna. På ungdomssidan noterade Philippa Duff goda 22.07 i F14 5,3km vilket räckte till en fjärdeplats och i P10 sprang Viktor Jernberg och Andor Zackrisson Ljung in som 3:a respektive 6:a med 8.34 och 9.32.