Petra segrade på Växjö 24h och knäckte dröm 20 !

Foto: Deca Text & Bild

Ett återkommande ultralopp är inomhusracet Växjö PRT där 24h loppet givetvis är huvudloppet. Alltså löpning under ett dygn, inomhus på en 370 meter lång bana. Hälles Petra Hurtig passade här på att göra debut på distansen, och gjorde det med oväntad taktisk kyla. Hon inledde med att lägga sig i ett tempo cirka 6,15/km, vilket lockade ett par deltagare att hänga på. Men sakta men säkert så malde Petra ned allt motstånd och efter 8 timmar så var hon ohotad etta i loppet. Halva tiden passerades på cirka 11 mil, sedan kom den dip som brukar komma efter 16 timmar och som ofta brukar handla om energi och sömnbrist, men Petra visade styrka och kom tillbaka in i loppet igen och avslutade med att ha snittat loppet på cirka 7 minuter/km. Hennes 203 317 meter är nytt svenskt årsbästa och för upp henne på topp-75 listan i världen i år.

Snabba Hälleaktiva julruschade

Foto: Deca Text & Bild

Den intensiva adventssäsongen i Friidrottens Hus avslutades med Julruschen och ett dussin snabba Hälle-aktiva radade upp segrar. Josef Åberg vann herrarnas 60m enkelt på 7,46. Anna Logg vann dubbelt i K40, 60m och 200m. 13 årige Sebastian Sjöholm var 2:a i sin åldersklass (P14) på 60m med 8,19 och vann favoritdistansen 200m på nya perset 26,50. Tilde Dahlberg lade ytterligare två segrar och två bra lopp till sin CV, på 60m noterade hon 8,11 och på 200m pressade hon perset till 26,49. Största positiva överraskningen var kanske 12 åriga Nadira Muminovic som vann 60m i F13 på 8,51 och höjdhoppet på 1,50. Personbästa i båda fallen. Till sist kan också noteras att 10 årige Noel Johansson noterade utmärkta resultat i flera grenar bl.a 4,30 i längdhopp.

 

Klubbrekord och 2.09 av Samuel på maran!

Foto: Deca Text & Bild – På bilden ser vi Samuel Tsegay tillsammans med hustrun Samrawit. (arkivbild) 

I Guangzhou i sydöstra Kina, inte långt ifrån det demonstrationshärjade Hong Kong, gick under söndagsmorgonen ett marathonlopp. Samuel Tsegay sprang lysande bra när han blev femma och tillsammans med en handfull andra löpare gick under det gamla banrekordet på 2.10.01. Samuel hade nu lysande 2.09.32, 37 sekunder bättre än David Nilssons nysatta svenska rekord. Samuel är inte är svensk medborgare ännu och kan därför inte tillräkna sig distrikts- eller svenska rekord. Samuels personbästa är så bra som 2.07.28 från Amsterdam 2011.

Terräng-EM brons till Samrawit!

Foto: Deca Text & Bild

Årets terräng-EM avgjordes idag i Lissabon, Portugal, på en kuperad men torr gräsbana. Banan sträckte sig över två olika varv, ett på 500m och ett på 1 500m.
För ett år sedan gjorde Samrawit Mengsteab landslagsdebut just vid terräng-EM i Tillburg. Då slutade hon 23:a i loppet. Nu, ett år senare, klättrade hon 20 platser jämfört med 2018 och tog hem ett sensationellt brons! Tiden på de 8,2 kilometerna blev 27.43. Hon sprang länge tillsammans med Irlands Fionnuala McCormack, men en bit in på slutvarvet gjorde Samrawit ett rejält ryck som irländskan inte kunde svara på. Vann gjorde Turkiets Yasemin Can före norske terrängspecialisten Karoline Bjerkeli Grövdal, som tog hem ett silver.

Även Linn Nilsson var på plats i Lissabon och sprang där förstasträckan i det svenska stafettlaget på 4×1,5km och lämnade över på 8:e plats, en plats som det svenska laget – där också Andreas Kramer, Lovisa Lindh och Robin Rohlén ingick – behöll loppet ut.

Linus 11:a i UTCT

UTCT står för Ultra trail Cape Town , och är ett av världens tuffaste ultratraillopp. 100km löpning på stundtals steniga stigar och en höjdskillnad som får loppet att delvis likna ett backlopp. Värst är givetvis stigningen uppför Taffelbergets 1000m, allt i en sydafrikansk försommarvärme. Hälles Linus Wiren hade instruktioner att ta det försiktigt och så gjorde han, vilket också innebar att han höll in i mål. Hälften av löparna, många inbjudna ifrån olika delar av världen, bröt innan målgång, men Linus gick i mål som 11:a på tiden 11.49,14. Tiden vidimerar banans brutala tuffhet.

Linn Nilsson vann Valencia 10 k

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild) 

Vid adventstid avgörs det snabba och prestigefyllda Valencia marathon, och samtidigt med detta så arrangeras även ett 10km lopp med gott deltagande. I årets lopp blev det faktiskt världsrekord på herrsidan. På damsidan blev det en duell mellan spanska eller snarare katalanska Marta Gallimany och Hälles Linn Nilsson. Linn som blivit allt starkare under hösten, efter en sommarsäsong som helt försvann i skador. På den flacka banan så gick Marta snabbast i inledningen och hade 10 sekunders ledning vid 5km, men sedan knappade Linn sakta men säkert in spanjorskans ledning och var i mål femton sekunder före. Linns sluttid blev fina 32,53, personbästa med runt 1 minut och vi kan även glädjande notera att andra halvan av loppet gick snabbare än den första. Nu stundar EM i terränglöpning för både Samrawith Mengsteab och Linn Nilsson i Lissabon.

Tilde sprang snabbt på Julklappsjakten

Foto: Deca Text & Bild

Sotdoften hänger envist kvar över Slottskogsområdet efter det att gamla nostalgiska Slottskogshallen blev lågornas rov tidigare i höst. Inne i Friidrottens hus bjöd dock GKIK och Julklappsjakten som vanligt på välfyllda startfält, och med avsaknad av uppvärmningshall så var det mera trångt än på länge. För Hälles del så noterar vi åter fina resultat på 13 åriga Tilde Dahlberg som vann längdhopp i F14 på plank-perset 5,23 men framförallt imponerar segern på 60 meter, där hon noterade utmärkta 8,04. Jämnårige Sebastian Sjöholm tog en meriterande seger på 200m med 26,82 samt en brons i längd med 5,02. Philippa Duff persade på 1000m i F15 med goda 3.16 och Ester Strand sprang 800m i F13 på fina 2.33. 12 åriga Nadira Muminovic tog en 4:e plats i längdhopp F13 med nya perset 4,79 och en 6:e plats på 60m, där hon noterade 8,62 som snabbast. Coachen Josef Åberg passade själv på att ta en 3:e plats på 60m Män med 7,47 och bland de allra yngsta vann åter 10 åriga Hanna Strand 600m meter på fina 1.55,29 och jämnårige Noel Johansson tog en silver och brons i längd (4,29) respektive 60m (9,14)