USM-silver till Jonas – Hälle mot rekordår!

Foto: Deca Text & Bild

Det blev en enmanstrupp till Norrköping dit 16-årige Jonas Magnusson åkte för att försvara klubbens färger. På lördagen slutade han femma i ett stentufft 800m-lopp där han var nära pers men också nära medalj. Jonas laddade sedan om inför söndagens 1500m och visade kyla och kanonform. Jonas sprang i mål som klar tvåa, bara sekunden bakom segrande Jonathan Grahn och persade med hela 5 sekunder. Tiden blev fina 4.09,56!  I Kristinehamn kan vi också notera en hoppframgång då Tilde Johansson med ett hopp på 10,83 knep en 7:e plats i tresteg. Hälle gör sitt bästa år sedan 90-talet när det kommer till antalet medaljer på U och JSM. På junior-SM tog vi förra helgen 7 medaljer och med Jonas silver i helgens USM fick klubben sin 8:e medalj.

Magisk Hällekväll på Slottskogsvallen !

Foto: Deca Text & Bild

Det blev en perfekt avslutning på årets korta Folksam GP tour; det var svalt, en del vind som dock senare mojnade. Stavhopparna sprang runt i thermo-brallor och grillvantar, men för lång och medeldistanslöpning så blev det en sådan där magisk Slottskogsvallskväll, vilket ibland uppträder. Som när Gunder Hägg 1942 med tiden 13.58,2 som första löpare knäckte 14 minutersvallen på 5000m eller när Nya zeeländaren John Walker först löpte under 3,50 gränsen på 1 engelsk mile 1975. För Hälles del så började det med Meraf Bahtas återkomst på 1500m, hennes första lopp på distansen på två år. Arrangörerna hade trummat ihop ett fint internationellt startfält som drog iväg i god fart. Meraf var lite osäker på formen så hon la sig bak i fältet och hade mest koll på Sverige-ettan i år Hanna Hermansson. Som vanligt så höjde Meraf farten på sista varvet och drog ifrån Hanna till tiden 4.10,43. Fram till ettan var det dock några sekunder, men för Meraf var det ändå ett kvitto på att formen är i uppåtgående. Herrarnas 1500m var ett rent nationellt lopp där vi fick se en dubbelseger för Hälle, Samuel Pihlström svepte på vanligt manér fram till seger på sista varvet, hans tid skrevs till 3.47,73, och tvåa blev starkt fajtande Arvid Örn med 3.48,81. Åtta i heatet var Anders Grahl på 3.59,00. Även i B-finalen blev dubbel Hälle-seger, även här segrade man på en långspurt, nämligen formstarke Samuel Fitshumrhan som efter ett heroiskt slutvarv vann på nya perstiden 3.52,63. Två hundradelar före likaledes formstarke klubbkompisen Olle Ahlberg (3.52,65) som i princip debuterade på distansen. 18 årige Nils Bredin följde i klungan upp med nya perset 4.02,51.

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild)

På 800m blev det äntligen ett rejält lyft för Benjamin Åberg som gjorde ett urstarkt lopp och slutade tvåa i B-finalen på nya perstiden 1.50,75, och tar sig in på en tuff svensk 10-bästa lista. I C-finalen slutade Sharmarke Ahmed 3:a med näst-perset 1.56,75.  I damernas 800m B-final så visade återigen 17-åriga Julia Svennblad upp både löpstyrka och löpklokhet. Första varvet gick toksnabbt och Julia avvaktade förnuftigt nog, passering ändå på 63,5. När täten kroknade så höll Julia sin fart och gled ifrån, sista 200m var hon helt ensam vilket påverkade farten något. Ändå blev det pers med 2.11,73. Bara någon sekund ifrån distrikts och klubbrekord.

Foto: Deca Text & Bild

Till sist, något om kvällens objektiva höjdpunkt – herrarnas 5000m. Nytt banrekord för Stewart McSweyn, nästan svenskt rekord för Ullevis Sultan Hassan, som är träningskompis med Hällegänget. Längre ned i fältet kunde vi också notera goda 13.49,73 på Hälles maratonlöpare Samuel Tsegay. Mikael Ekvall blir 9:a bland svenskarna på 14,00 !!

 

Julia dubbelsegrarinna på JSM

Foto: Deca Text & Bild

Årets JSM fick delas upp på flera olika tävlingsorter med tanke på Corona restriktionerna, men vi får ge SFIF heder för att ändå ha lyckats hitta en fungerande lösning. Löpningsgrenarna avgjordes i Östgötametropolen Linköping, och Hälle deltog med en trupp på nio aktiva som skulle bli sällsynt framgångsrik och plocka med sig sju medaljer hem. I P19 blev det guld på 1500m för Samuel Pihlström, bara en vecka efter bronset på Stora SM. Efter en långsam inledning så gick Samuel upp i täten när 600m återstod och ökade sedan farten successivt. Hans segertid skrevs till 3.54,30. Det blev även brons till Hälle, genom Sharmarke Ahmed på tiden 4.01,67. Sharmarke kom sedan ytterligare en plats högre på 5000m. Här kontrollerade han klungan bakom ensamlöpande ettan Emil Millan, och spurtade hem silvret på 15,24. Tre sekunder där bakom kom tredje Hälle killen i P19, Nils Bredin. Nils hade då dagen innan plockat hem en silvermedalj på 2000m hinder med utmärkta 6.05,26.

I F17 plockade Hälles nyförvärv Julia Svennblad hem en säker dubbelseger. Första dagen vann hon 1500m hinder med nya distriktsrekordet 4.59,46. Enkelt och avslappnat, ofta i andra banan utvändigt. Sedan trycker hon på sista varvets hinder på bortre långsidan och fick en ledning som hon höll in i mål. Andra dagen vann hon 800m på tiden 2.13,87, åter igen efter ett taktiskt väl genomfört lopp. Här kom Tilda Knauer 6:a med en strax över 2,20. Sjunde och sista medaljen kom på 5000m M22 där 21 årige Samuel Fitshumbran försvarade Hälles färger väl. Samuel som var något justerad på Stora SM, var nu återställd och gled lätt med i ett långsamt lopp. Han låg dock lite för långt bakom täten för att nå upp till segraren Miguel Palm, men övriga löpare i det namnstarka fältet spurtade Samuel förbi efter ett heroiskt slutvarv. Topp-8 placeringar plockades även av  Alexander Carlsson (5:a 1500m) samt Axel Johansson (7:a 1500m).

Hälle succé på SM – fantastisk comeback av Meraf

Foto: Deca Text & Bild

Årets SM i friidrott arrangerades av Uppsala IF, som med ett och halvt års förberedelse fick hoppa in och ta över arrangemanget. Men det var inte på gamla anrika Studenternas IP som arrangemanget hölls utan helt nya Uppsala Friidrottsarena ute i förorten Gränby direkt invid ett större shopping center. Luftigt, rejäla uppvärmningsytor utanför men också öppet och med besvärliga ombytliga vindar. Första dagen så var det 10 000m som gällde för Hälles del. Först i herrklassen så försvarade Samuel Tsegay Hälles färger i tuffaste nationella konkurrens. Loppet gick dock långsamt, med kilometertider ofta strax över 3 minuter, vilket skapade en spurtstrid kring 30 minutersstrecket – vilket knappast var en gynnsam taktik för Samuel som fick nöja sig med en 5:e plats på tiden 30:06,16. På damsidan gick det bättre. En tävlingscomebackande Meraf Bahta tillsammans med Linn Nilsson försvarade Hälles färger väl. Konkurrensen var tuff, med Sara Lahti på plats för första gången på länge och även försommarens stjärnskott Carolina Wikström på plats. Här var farten jämn och skapligt snabb. Meraf och Linn bidande sin tid bak i kön. Men med ett drygt varv kvar så drog spurten igång och Meraf visade sig lika svårslagen som alltid, segertiden skrevs till 34:07,21. Sara Lahti på andra plats ett halvt steg bakom och ytterligare en skolängd bakom där Linn Nilsson.  I männens 1500m försök sprang 19-årige Samuel Pihlström imponerande klokt i första heatet och tog en andraplats på 3.51,18, han var därmed klar för final. 18-årige Sharmarke Ahmed blev sexa i det andra heatet och med 3.54,25 tog också han sig till final på tid.

Foto: Deca Text & Bild

Lördagen var fortsatt varm och solig. I männens 1500m-final blev det ett långsamt lopp där Hälle hade Samuel Pihlström och Sharmarke Ahmed med. Pihlström hängde med bra men med varvet kvar såg det väl inte ut att bli en allt för framskjuten placering. Ut på sista varvet som 9:a men med en lysande avslutning sprang han in på upploppet som fyra och pressade sig sista 20m förbi Spårvägens Emil Danielsson och tog bronset. Vann gjorde träningskompisen och Stenungsundslöparen Johan Rogestedt. Sharmarke Ahmed sprang in som elva. Fyra timmar efter 1500m-finalen sprangs historiens bästa 800m-försök där 1.50,85 krävdes för en finalplats. Benjamin Åberg sprang in som femma i andra heatet med 1.53,21 vilket alltså inte räckte för en final.

Foto: Deca Text & Bild

Den tredje SM-dagen blev också den en solig historia för Hälles del i den uppländska centralorten.I kvinnornas 5000m blev det en klar dubbelseger för Meraf Bahta och Linn Nilsson efter en långsam inledning av loppet. Med kilometern kvar skruvades farten upp rejält och på slutvarvet stod det mellan Meraf och Linn. De fick kryssa mellan varvade löpare, och efter en tuff upploppsstrid stod Meraf som segrare med Linn bara några tiondelar bakom i mål! I 5000m-loppet för herrar gjorde Samuel Tsegay ett stort dragjobb och var med i tätkvartetten vid klockringningen, men kunde inte hänga med i rusningen på slutvarvet. I mål blev det en fin fjärdeplats med 14.05,60. Arvid Örn sprang in som nia på 14.25,78. I B-finalen hade Hälle med tre löpare och det blev dubbelseger genom Olle Ahlberg (pers 14.29,87) och Anders Grahl (14.30,17). I totalen blev de 12:a respektive 13:e.

Tuff premiär för Military fitness

Hälles samarbete med organisationen Military Fitness uppe på Backamos gamla militära lägerplats fick på grund av corona en lite mer anspråkslös inramning. Planerat var en hel verksamhetsvecka med olika tävlingsmoment inom ramen för det som numera kallas military fitness, tuff träning för jägarsoldater med andra ord. Nu blev det bara de tre marscherna, tre dagar i rad, 30km varje dag….med packning på ryggen som genomfördes. Ebba Jernmark-Burrows hade gjort förarbetet med att planera banorna, och pappa Martin provsprang dem alla tre. Förr i tiden så var 30km marsch med full packning det som kallades soldatprovet på ett vanligt infanteriregemente, här är det lite tuffare då det sker tre dagar i rad. Att det i år även var mycket varmt gjorde naturligtvis marscherna än mer utmanande. Nu är planeringsarbetet gjort, banorna är testade och vi hoppas att vi nästa år kan genomföra arrangemanget fullt ut med större startfält.

Linus och Sandra vann varma ultrarace

Hälle har ett av landets starkaste team även på ultradistans. Linus Wiren, som ifjol var världsetta på 6h löpning inledde nu säsongen med Böda Ultra trail, ett 50km lopp på norra Öland. För att vara trail så är Öland kanske inte den mest utmanande miljön, men underlaget är mjukt och sandigt och värmen närmade sig 30-strecket. Linus rullade på med 4 minuter/km, och landade på fina 3.23,35, seger med två minuter före Petur Stark Björnarsson. Sandra Lundqvist hade lite lindrigare temperatur när hon vann Bergslagen 100 miles, men här var distansen 16 mil och loppet gick uppe i den höglänta och kuperade Kilsbergsterängen. Totalt över 3000 höjdmeter skall klättras. Sandras segertid skrevs till 22:45.