Höstmil kring Massetjärn

Den lilla dammen Massetjärn i Mölnlycke blev under våren pseudonymt med den nya löparvågen i Sverige. Här arrangerades både millopp och 5km lopp under med fantastiska startfält och snabba löptider. Parallellt med SM i terräng så arrangerades nu en ny Masse-mil med 35 startande, huvudsakligen Hälle aktiva. Det var dryga 10 varv som vanligt på den knappt kilometerlånga, flacka asfaltsslingan med förmodligen lite fler blöta höstlöv än vad det var i våras. Snabbast var IFK Göteborgs orienterare Fredrik Bakkman med tiden 30,59. Bakom där hade vi också flera fina Hälle insatser; Arez Mohideen 33,04, Martin Adolfsson 33,06, Patrik Lindegårdh (M40) 33,17, Hjalmar Sandberg 33,42 samt Jesper Junhamn 33,45 var alla under 34 minuter. Komplett resultatlista publiceras på denna sida inom kort.

Hälloween-party på terräng SM – fem guld andra dagen !

Foto: Deca Text & Bild 

Andra dagen började som den första slutade, det vill säga med Hälleaktiva i huvudrollen. I P19 klassen fick tyvärr Samuel Pihlström lämna återbud, men Sharmarke Ahmed och Nils Bredin fyllde upp tomrummet väl. På deras 6km distans så avvaktade Sharmarke ett varv innan han tryckte till och snabbt fick en lucka som han odramatiskt försvarade in i mål till seger på 19,54. Det var Sharmarkes tredje raka terräng SM guld, varje gång på tunga gräsbanor som han tekniskt hanterar till fulländning. Hälles andre deltagare Nils Bredin fajtar sig i vanlig stil i en kraftfull slutspurt fram till en bronsmedalj på 20,05. Bara två sekunder ifrån silver. Det skall sägas att både Sharmarke och Nisse är yngst i klassen, bara 18 år.

Foto: Deca Text & Bild

M22 klassen var ett riktigt rövarheat med flera duktiga löpare, däribland Hälles Samuel Fitsumbrhan som här visar upp ett mästarprov på hur man taktiskt skall springa 8km gräsbana. Han avvaktade i inledningen för att sedan omärkligt glida upp allt närmare täten. Han passerade på raksträckorna, bevakade i kurvorna, sprang kortaste vägen. Även om han hade några meter upp till ledarna när tusen meter återstod så anade man seger, Samuel har en slutväxel som väl bara kan jämföras med Meraf Bahta. Och mycket riktigt på den sista kilometern så rusar Samuel formligen förbi favoriten Simon Sundström, Mölndals Miguel Palm och Hässelbys Axel Djurberg fram till seger på snabba 25,41. Samuels andra JSM guld på två veckor, han vann ju även 10km i Anderstorp. Sedan var det dags för damernas 10km, där konkurrensen var betydligt tuffare än på 4km, då Hässelby även satt in Sara Lahti och Sanna Mustonen. Fältet splittrades snabbt upp på den nu rejält uppsprungna gräsbanan i Vällingby, Sara och Meraf gjorde sitt eget lopp ofta sida vid sida, bevakande varandra. In på sista varvet så började farten trissas upp, och med knappt en kilometer kvar så satte Meraf in sin patenterade lång spurt där hon obevekligt tog meter på meter till Sara och vann till sist på imponerande 35,00 i leran. Samrawit hade en tuffare resa på tian än när hon överraskande tog silver på 4km, men hon tuffade på med en viss säkerhetsmarginal till en 7:e plats på 37,07 och då Lisa Risby gjorde en ny storfin insats med att bli 9:a på 37,30 så var även lagguldet klart. Emy Thorén följde också upp med att bli 31:a på 40,15. Till sist var det herrarnas 10km som löptes i två heat, i det första, B-finalen, så kom Hälles Robert Alexandersson in som fyra på dryga 34 minuter.

Foto: Deca Text & Bild

I A-finalen så gör Hälles favorit Samuel Tsegay precis som den yngre Samuel Fitsumbrhan, det vill säga allt rätt. När många tokrusade i starten, inklusive huvudkonkurrenten Samuel Russom, så avvaktade Tsegay långt bak i fältet för att sedan avancera när farten sjönk. Utan att dra på sig mjölksyra så hamnade han till sist i ett avgörande tilltänkt trekejsarslag med just Russom och den unge supertalangen Emil Millan de Oliva. Tunga gräsbanor verkade dock inte vara Millans favoritunderlag, eller så var det den senaste veckans hårda matchande som fällde avgörande. Millan tappade. På sista kilometern avgjorde Tsegay mot Russom i det tyngsta partiet och fick en lucka som sakta växte in mot mål. Samuel Tsegay vann på 30,46, hans tredje SM guld för i år I laget slutade Hälle på 5e plats.

Fantastisk start på terräng SM – 6 medaljer redan första dagen !

Foto: Deca Text & Bild

Årets terräng SM avgörs på Grimstafältet i Vällingby, utanför Stockholm. En flack, öppen, tunglöpt gräsbana av internationellt snitt. Hälle har en rekordtrupp med hela 24 löpare på plats, varav hela 10 fick stiga upp på prispallen den första dagen. Främst imponerade Hälles damlag som vann dubbelt individuellt, etta Meraf, förstås, efter en klok, jämn löpning i så pass rask fart att det straffade alla som försökte följa. På andra plats kom säsongsdebuterande Samrawit Mengsteab som efter otaliga problem under säsongen äntligen fick visa vad hon kan, och att hon är bra på tunga gräsbanor har hon visat förr. Nu forcerar hon superstarkt på andra varvet och passerar Sävedalens Christiansson och Denisova. och tar sig fram till en lika glädjande som överraskande andraplats. Tiderna för Meraf och Samrawit är 13,38 respektive 13,54. Lagguldet säkrades genom att en Hälledebuterande Lisa Risby blir 7:a på 14,13 med bara fyra sekunder upp till 4:e platsen, och bra även av Emy Thorén på 24:e plats med 15,06.

Foto: Deca Text & Bild

Medalj nummer fyra kom i klassen F17/F16 lag, där trion Tilda Knauer, Julia Svennblad och snabbinkallade Irma Törngård tog en silvermedalj. Individuellt så var Tilda snabbast med en femteplats i F17 med tiden 15,01, en placering före Julia. Lagmedalj blev det även för Jonas Magnusson, Axel Johansson och Alexander Carlsson, vilka kom på tredje plats i P16/P17. Bäst individuellt var här Jonas Magnusson med en 6:e plats. Medaljfesten inleddes annars under de inledande veteranklasserna där Erik Framme tog en bronsmedalj i M45 klassen 8km med tiden 29,17. I morgon fortsätter terräng SM med fler möjligheter till Hälle-medaljer.

 

Dubbelseger på Täby Extreme Challenge

Äntligen börjar det dyka upp lite tävlingar även på ultra och trail-fronten. Tuffa Täby extreme challenge (TEC), delades upp i heat, vilket är lite ovanligt när sträckan var 100 miles (16,1 mil) i tuff terräng. Men även om Hälles duktiga ultratjejer Sandra Lundqvist och Charlotte le Fleur sprang olika dagar, så fixade de sammanlagt en dubbelseger på damsidan. Sandra vann med tiden 18h 54,40 före Charlotte 20h 42,08. TEC är ett lopp som normalt går tidigt på våren men i år så blev det av kända skäl senarelagt. Man sprang 14 varv runt en cirka 12km lång bana av blandat utseende, vissa lättare partier på väg och vissa riktigt tuffa terrängavsnitt.  Ytterligare några av Hälles ultra och traillöpare tävlade i helgen på Rya Åsar trail run utanför Borås, ett riktigt tufft 12km traillopp i naturreservatet med samma namn. Här hade man också organiserat loppet i flera heat, och startfälten var rejält elitstarka med många duktiga orienterare på plats. Hälles duktiga 24h tjej Jessica Svärd kom på 11:e plats individuellt men vann också tillsammans med grabbarna Jonathan Jungmalm och Mikael Gottberg lagtävlingen.

SM succé på Anderstorp

Foto: Tobias Åberg

Årets SM 10km på Anderstorp blev en dubbel succé för Hälle IF. Dels för att vi tillsammans med vår vänner i Villstad GIF genomförde ett arrangemang som förde in svensk långdistanslöpning i en ny galax. Dels för att vi firade sportsligt stora framgångar med hela fyra guldmedaljer och över 20 löpare på startlinjen. Om vi börjar med arrangemanget så bjöd Anderstorp på ett sådant där gråmulet väder som inte lockar fram picknick-filtar, men 10-11 plusgrader, mestadels uppehåll, svaga vindar och motorstadions absolut platta och snabba banor borgade för lopp som vi aldrig tidigare skådat i Sverige. Tjugo man under 30 minuter på herrsidan, 18 tjejer under 36 minuter på damsidan och rejäla mästerskapsrekord på både herr och damsidan kan bara beskrivas på ett sätt – succé. Vi kan jämföra med att man ifjol i Stockholm hade fyra kvinnor under 36 minuter respektive 3 grabbar under 30! För funktionärerna var det en tuff dag, redan innan 9 på morgonen var man igång och riggade upp för tävlingarna och innan Hälleteamet var hemma igen på västkusten så var klockan över 9 på kvällen. Trötta men mycket nöjda.

Foto: Deca Text & Bild

På den sportsliga sidan så blev det fyra guldmedaljer. Först ut var Meraf Bahta som tog tredje SM-guldet för året när hon vann på nya mästerskapsrekordet 32,02. Meraf drog stenhårt ifrån start och skakade omedelbart av sig huvudkonkurrenten Carolina Wikström ifrån LK Roslagen. 5000m passerades på 15,55, då ledde hon med dryga halvminuten, ett avstånd som inte växer under andra halvan då Carolina gör en imponerande fartökning på andra halvan. På 24:e plats kom Hälledebuterande Emy Thorén med personbästatiden 37,07, 17 åriga Tilda Knauer kom 33:a med nya perset 38,44 och Karin Gustavsson 40:e med 40,49.

Foto: Deca Text & Bild

På herrsidan så valde Samuel Tsegay en annorlunda taktik än vi sett tidigare i sommar. Väl medveten att han skulle ha svårt i en spurt mot Samuel Russom, David Nilsson och Kalle Berglund så blev det nu fullt pådrag ifrån start, ha låg fram emot 5km på 28,00 fart och till sist fick även Samuel Russom och David Nilsson släppa. Den hårda utgångsfarten kostade för alla, men en 7-sekunders ledning höll sig in i mål för Samuel och tiden skrevs till sist till nya mästerskapsrekordet 28,31. Även bakom Samuel Tsegay så gjorde flera Hällelöpare strålande insatser. Anders Grahl kom på 9:e plats med perset 29,32, 21-årige Samuel Fitsumbrhan sätter också ett kanon-pers med 29,37, vilket också ger honom guld i Junior SM klassen. På samma tid, 29,37, spurtade även Arvid Öhrn in, vilket gav honom en 13:e plats. Ifjol hade tiden räckt till en brons medalj! Mustafa Mohammed fick i år nöja sig med en 17:e plats, då sprang ändå 41 årige Musse på fullt godkända 29,47, vilket gav honom en guldmedalj i M40.

Foto: Deca Text & Bild

I övrigt så bjöd veteranklasserna på mycket hög standard och Hälle kunde räkna i en silver i M45 till Erik Framme på tiden 33,30. I M40 slutade Carl Wanngård på 8:e plats med 34,18 och Ashkan Fivrin 10:a med 35,51. Till  sist noterar vi en 6:e plats för Hälledebutanten Bjarne Koning med tiden 38,48 i klassen M50.