Sara vann Toughest Oslo

Foto: Arrangören

I lördags arrangerades ännu en deltävling i OCR-serien Toughest. Denna gång i Norge, Oslo och vid Holmenkollbacken. Hälles stjärnpar Martin Bäckström och Sara Forsström var på plats för att försvara både de svenska färgerna och de randiga linnena. Här startade man i elitfält i respektive klass och fick verkligen det ultimata loppet med en tuff avslutning med många höjdmeter mellan hindren. I damklassen visade Sara att hon är fortsatt i strålande form när hon vann damklassen med nästan en minut. Martin fick på herrsidan slita med en ond fot men lyckades ändå bärga en fin andraplats, endast sekunder bakom segrande norrmannen Kristoffer Adolfsen.

Hälles kastardamer i Lidköping

Maria, Johanna, Angelica, Weronica och Evelina.

I helgen arrangerades en kastmångkamp på Framnäs IP i Lidköping. Ifrån Hälle deltog fem stycken kastardamer i olika åldersklasser.
De fem var; Johanna Hallsten (KS), Evelina Fridolfsson (K35), Angelica Kela (K40), Maria Gylfe (K40) och Weronica Hägg (K45).
Flera fina resultat gjordes och några som utmärker sig lite mer var Johannas 12.62 i viktkastning och Weronicas 31.89 i slägga, vilket även var nytt distriktsrekord för K45.
Nämnvärt att notera också är att dagen innan så kastade Angelica 28,60 i diskus på en resultattävling i Uddevalla. Detta är nytt distriktsrekord för K40.

Hälle IF vann lagguld på Lidingöloppet !

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild)

Lidingöloppet var tillbaka i sitt ursprungliga format, låt vara med lite längre luckor mellan startgrupperna och klasserna utspridda över två helger. Idag avgjordes den klassiska 3 milen som tar löparen runt hela ön, underlaget var fast och fint men backarna lika många som alltid. Det som skiljer elitlöparna åt är ytterst inte styrkan i uppförsbackarna, utan tekniken i utförsbackarna. Efter en timma så börjar låren att bli stumma, och ännu senare att krampa.

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild)

Hälles bästa individuella placering kom på damsidan där Samrawit Mengsteab länge hängde med flerfaldiga segrarinnan, dansk-kenyanska Sylvia Medugu. Mot slutet så kom Samrawits ovana vid en så pass lång distans att skina igenom och hon fick till och med gå några steg i Karins backe efter 28km, men hon stred heroiskt in till mål och slutade 3:a med tiden 1.58,13. Hon slog här Annelie Johanssons klubbrekord på sträckan. På herrsidan så hade vi förväntningar på Samuel Tsegay som nyss vunnit halvmaraton SM, men i backarna så fick Tsegay det svårt och fick slå av tempot. Sista milen löpte han ensam och slutade 4:a på 1.39,28.

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild)

På 13:e plats kom en smart löpande Oscar Wanemark med tiden 1.44,02 och på 20:e plats kom slitvargen Robert Alexandersson in på tiden 1.49,58. Lägg till Jonas Zelleroth på 49:e plats med 1.56,23 och Daniel Bränholm på 71:a plats med 1.59,19 så har vi de fem namnen i Hälles segrande lag i lagtävlingen som vi vunnit fem gånger förut. Men det var länge sedan sist. I P17 klassen så gjorde på söndagen Hälles 16 årige Algot Wedberg en fantastiskt lopp, han blev 3:a på 10km terräng med tiden 34,47! Det var en genombrott på nationell nivå som heter duga. Algot är också en mycket stor talang inom traillöpning. Det har också varit Hälle-framgångar på annat håll i landet, i Borlänges Blodomloppet imponerade Moa Enmark stort med en överlägsen seger på tiden 35,04, nära en och en halv minut före Faluns Jenny Björnberg som helgen därpå blir 6:a på Lidingöloppet. Det ger lite perspektiv på vilken enorm potential Moa har inom löpningen. Ifrån värmländska breddgrader kan också noteras en 5:e plats i halvmaratonloppet Klarälvsloppet för Magnus Carlsson med tiden 1.19,02.

Trail SM blev en succé på Norra Fjället

Foto: Tobias Åberg

Hälle IF arrangerade i söndags SM i ultratrail på Norra Fjället i Ljungskile. En tuff 22,5km slinga löptes två varv i perfekt löparväder, 12 grader varmt, gråmulet och hyfsat vindstilla. Det var tuffare för funktionärerna som fick vara rejält påklädda dagen till ära. Det var Hälles femte SM-arrangemang på två år, och andra SM tävlingen i Ljungskile. SM 100km gick ju utmed Ljungskileviken 2019. Banorna var tekniskt krävande, nästan bara skogsstig och med nära 1000 höjdmeters nivåskillnad sammanlagt på de två varven. Segern gick på herrsidan till Akeles Anders Kleist och på damsidan till unga överraskningen Johanna Gelfgren ifrån Örgryte IS. Hälle hade en stark trupp på herrsidan med 14 löpare till start. Snabbast var Julius Strömberg med en 4:e plats herrklassen med tiden 3.40,26, fyra minuter för 6:an Patrik Lindegårdh som också tog en silvermedalj i M40. Tredje bäste Hällelöpare var en tappert löpande Gustaf Josefinsson som kom in på en tiondeplats på tiden 4.16,55. I veteranklasserna blev det ytterligare flera Hällemedaljer. Andreas Nordin gjorde en fin andra runda och knep bronsmedaljen i M35 med 4.27,27, Super-ultra specialisten Branislav Panic (rekord på Bohusleden) var bara sekunder ifrån brons i M40. I M45 tog Philip King en silvermedalj med 4.35,13 och i M50 blev det silver till Fredrik Larsson med 4.56, 03.

Foto: Tobias Åberg

Vi tackar Martin Burrows som förnämligt hållit i tävlingsorganisationen, vi tackar alla funktionärer, alla tillresta deltagare och medföljande, vi tackar alla markägare och jaktlag för att vi fick genomföra våra tävlingar på vackra Bredfjället. Vi tackar också sist men inte minst våra sponsorer och Janne och Bernt ifrån SFIF som bistod oss på plats.

Många personbästatider på Köpenhamn halvmarathon

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild) 

I Köpenhamn ligger man någon månad före Sverige ifråga av avregleringar av Covid begränsningarna i samhället, vilket innebar fulla startfält, dubbla publikled utmed banan och god stämning på Köpenhamns snabba halvmaraton. Hälle hade ett tiotal löpare på plats och placeringsmässigt bäst var Michelle Schnellbacher som går från klarhet till klarhet denna säsong. Hon slutade på en meriterande 35:e plats med tiden 1:19,36, hon var även näst bästa svenska på denna tid som var pers med över två minuter.

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild) 

Bäst på herrsidan var Tony Hatefnejad, som börjar hitta höstformen. Tony var förra helgen 4:a på Stockholm halvmaraton, nu blev han 72:a i Köpenhamn men på en vida snabbare tid, 1:09,54. Bakom honom hade Daniel Parheden 1:11,43, Johannes Bogren 1:11,44 och Niklas Wiberg 1:15,46. I K35 räckte Michelles tid till en silver och Johannes kom 9:a i M40. Totalt så deltog cirka 20 000 löpare i loppet, ,med deltagare ifrån hela världen. Nästan normalt alltså.

Dubbla silvermedaljer till Ester på Götalandsmästerskapen

Foto: Deca Text & Bild

Äntligen så har man kunnat genomföra ett Götalandsmästerskap i friidrott för 13-14 åringar, efter det att tre mästerskap blivit inställda på raken pga Covid. Årets tävlingar gick på anrika Malmö Stadion, vilken precis som Nya Ullevi och Rimnersvallen byggdes till VM i fotboll. Efter något sjukdomsåterbud så deltog Hälle med sex aktiva, vilka alla placerade sig topp-8 i minst en gren. Mest framgångsrik var 14 åriga Ester Strand med två silver medaljer och en femteplats. Första dagen blev det silver på 1500m hinder med tiden 5.19,43, därefter på söndagen silver på 2000m med nya perset 6.33,14. Det var för övrigt ett fantastiskt 2000m lopp, Lova Malmqvist Sjögren slutade 8:a med strålande tiden 7.02,44. Som jämförelse kan nämnas att vid USM för 15 åringar så hade Esters tid överlägset räckt till guld, och Lovas tid till en 6:e plats. På 1500m hinder blev det bakom Ester också en 4:e plats för Lova med tiden 5.44,85 och en 5:e plats för Moa Enander med tiden 5.48,54. F14 kröntes med en 8:e plats för Nadira Muminovic i F14 80m med 11,00. Motvinden var som en vägg.

Foto: Deca Text & Bild

Vid sidan om F14 tjejerna så tog Sophie Gisaeus en glädjande och lite överraskande brons på 200m F13 med tiden 27,97 i kraftig motvind. Faktiskt så var hon bara några få tiondelar ifrån guldet. En stor positiv överraskning var till sist 13 årige Linus Framme som tog en 4:e plats i P13 på 1500m med tiden 4.53,45, tredje bäst någonsin i Hälle IF. Linus var även 7:a på 600m med tiden 1.44,63.

Hälle vinnare i 30/30 fonden!

Henrik Lundqvist driver tillsammans med Unibet ”30/30 fonden” som varje år delar ut 30 000kr till föreningar som på olika sätt engagerat sig i samhället, står för en schysst idrottskultur och arbetar med jämställd idrott, fair play, respekt och gemenskap. I år tilldelades Hälle det prestigefyllda stipendiet för sitt stora engagemang bland ensamkommande flyktingar och för sitt långsiktiga arbete i utsatta områden. I motiveringen skrivs bland annat att ”Hälle IF är ett föredöme för svensk friidrott med sitt engagemang för integration och har genom engagerade medlemmar och styrelse öppnat sina hem för människor som behövt hjälp och fostrat några av landets främsta idrottsutövare”.

Vi tackar Henrik Lundqvist och Unibet för ert stöd i vårt fortsatta arbete med integration!