VSM i Kastmångkamp: silver och brons


Under söndagen arrangerades Veteran-SM i kastmångkamp på klassiska Källbrinks IP i Huddinge. I kastmångkamp tävlar man i alla fem kasten: slägga, kula, diskus, spjut och vikt, och man får poäng efter resultatet precis som en vanlig mångkamp. Ifrån Hälle IF deltog tre starka kastartjejer i två veteranklasser.

Bäst gick det för Angelica Kela som tävlar i K40-klassen. Hon hade en mycket bra inledning i släggan där hon med sitt första kast på 31.06 inte bara satte nytt personligt rekord utan även nytt distriktsrekord i K40! Sedan stod det en tuff kamp om guldet mot Anna Werner ifrån Turebergs FK. Till slut blev det ett fint silver för Angelica, endast 16 poäng från guldet!
I samma klass deltog även Maria Gylfe. Maria som bara för ett par månaders sedan gjorde en knäoperation har inte kunnat träna på som vanligt. Men nu fick hon OK från sjukgymnasten och ställde upp på VSM. En fin 4:e plats blev det för Maria efter en stabil kastkamp. Hon vara bara 100 poäng efter bronset som togs av Ann-Karin Wikström från Huddinge AIS.
Weronica Hägg deltog i den äldre klassen K45. Efter en bra inledning där hon kastade iväg släggan 30.46 (vilket var näst-pb) så gjorde hon en jämn kastkamp och trots att regnet vräkte ner och kastringen var full av vatten i sista grenen vikt så kunde hon hålla undan sin tredjeplats och vinna brons! Mot de suveräna kastarna Camilla Matsson från Kils AIK och Anna Ek från Hakarpspojkarna fanns det inget att göra.

Dubbelt Hälle i topp på Next Challange Kalmar

Vårt nya OCR-team fortsätter skörda stora framgångar runt om i landet. Nu åkte paret Martin Bäckström och Sara Forsström till Kalmar och tävlingen Next Challenge Kalmar. På en 7km lång bana med 30 hinder startade man i två uppdelade elit-startgrupper vilket gjorde det svårt att ha koll på exakt hur man låg till i totalen. Efter en snabb start med många hinder i början drog både Sara och Martin ifrån efter några hinder och ökade sedan ledningen under löpningen. Ett antal moment med simning och flera olika grepp och styrkehinder senare kom man bort till ett svårt hinder som kallas för gibbons där man ska köra armgång med lösa grepp som man förflyttar och fäster under tiden man hänger i dem. Kravet är att man måste fixa alla hinder, annars är man utom tävlan och endast ett 10-tal klarade av det svåra hindret, Martin och Sara självklart två av dem. Därefter kontrollerade både Martin och Sara hem sina respektive klasser där Martin vann med dryga minuten och Sara med drygt 4 minuter!

Samuel Tsegay vann rödvitt randigt SM i halvmaraton

Foto: Deca Text & Bild

Vi avundas inte våra vänner i Göteborgs friidrottsförbund som kämpat med årets Göteborgsvarv. Först uppskjutit till september, därefter inställt och nu hoppas man kunna köra någon form av lopp i oktober. SM i halvmaraton har dock genomförts idag ute på Trafikverkets testbana Stora Holm ute på Hisingen. Vädret var för årstiden varmt och luften mycket fuktig, så något klimatmässigt drömväder var det inte. Det märktes också på att ett 20-tal löpare bröt. Det blev ett underligt lopp med ett 60-tal svenska löpare på plats tillsammans med ett 15-tal afrikanska topplöpare. Hälles Samuel Tsegay kände sig stark och gick med de bästa afrikanerna. Han passerade milen på 28,46 och hade redan här fått en betydande ledning i SM klassen, närmast före ständige rivalen Samuel Russom. Under andra milen fick Tsegay släppa lite på täten, sträckan gick på cirka halvtimman men segern i SM klassen var aldrig hotad. Hans tid 62,03 är nytt klubbrekord samt ett nytt prydligt mästerskapsrekord. Bakom Tsegay/Russom så blev det lite dramatiskt. Spårvägenlöparna Casteel och Reza, båda med starka personbästatider gick ut tufft, men liksom för många andra så kom den fuktiga värmen att kräva sin tribut och ingen av dem kom i mål.

Foto: Deca Text & Bild

I stället blev det, precis som ifjol, brons till Hälles 42 årige superveteran Mustafa Mohammed med tiden 65,33. Hälles tredje man Anders Grahl gick också ut tufft, första milen på 31,11, men höll ändå ihop det bra och slutade SM 6:a, precis som på SM 10000m i Borås. Hans sluttid blev 68,13. Vi hade alltså tre Hälle löpare bland de sex bästa, detta apropå rubriken. Duktige M40 veteranen Rickard Bäckström kom 11:a på SM med 71,04, och Hälles tredje M40 löpare Johannes Bogren slutade på 23:e plats med 74,34. På damsidan representerades Hälle av flitigt tävlande Annelie Johansson som slutade på 9:e plats i SM med 83,12. Det skall också nämnas att samma dag så arrangerades Veteran SM i halvmaraton uppe i Bergslagen, i Nora, under vädermässigt lite behagligare former. Här tog Hälles Erik Framme silver i M45 klassen med tiden 74,50.