Fyra Hälleaktiva uttagna till NM i terränglöpning

Foto: Deca Text & Bild

Det nordiska samarbetet startar nu upp igen med NM i terränglöpning som i år kommer att gå i Sverige, i Stockholmsförorten Tullinge. Hälle har fyra aktiva med i laget, det är på seniorsidan Max Peter Bejmer och Moa Enmark som kvalat in efter sina fina insatser på terräng-SM. I 19 års klassen så är Sharmarke Ahmed och Julia Svennblad uttagna. Lägg därtill Wilhelm Bergentz som snart kommer att debutera i Hälle-linnet. Samrawit Mengsteab undrar ni kanske, varför är inte hon med? Jo, hon satsar fram mot EM i terränglöpning istället där hon har ett brons att försvara ifrån den gamla ljuva tiden innan Covid.

Hälle 7:a i SM-pokalen!

Foto: Deca Text & Bild

SM pokalen är den sammanlagda ställningen efter det att alla årets SM tävlingar genomförts, ja inomhus SM för juniorer och ungdom genomfördes faktiskt aldrig. Varje placering bland de 6 bästa ger poäng. 2021 så har Hälle behållit 7:e platsen totalt men med 205 poäng jämfört med fjolåret 185, med den ökningen så har vi närmat oss Tureberg, Spårvägen och Ullevi som bara ligger 5-20 poäng före oss. Bland föreningarna utanför storstäderna så är vi klart bäst, 20 poäng före Karlstad-Göta och 25 poäng före Uppsala IF.. Den kategori där vi är allra starkast är damer seniorer där vi är tvåa med 95p, bara 1 poäng efter Hässelby.

Det kom mera: 11, 12, 13, 14, 15 medaljer på terräng SM… Femton medaljer!

Foto: Deca Text & Bild

Ifjol var himlen röd-vitrandig över Vällingby när Hälle vann fyra guld på rad andra dagen av terräng-SM, och banne mig om vi inte stundtals hade samma känsla i år i Höganäs, även om tre av de fyra guldmedaljörerna ifjol av skilda skäl saknades i år. Men 19-årige Sharmarke Ahmed var på plats och plockade sitt fjärde JSM guld för året när han elegant tog hem P19 klassen 6km, trots att han fick tufft motstånd av Hässelbys Yohannes Kiflay. Sharmarkes tid blev 18,36, en minut bakom kom en mycket väl springande Axel Johansson in på en 10:e plats i den tuffa konkurrensen. Det skall sägas att söndagens banvarv var 150 meter längre, vilket innebär att det fortfarande var hundra meter kort. Detta bara för hur man skall tolka tiderna.

Foto: Deca Text & Bild

I F19 klassen 6km så gjorde Julia Svennblad ett nytt fint lopp, hon släppte iväg urstarka Nora Lundin, Hammarby, men bevakade silvret och avgjorde i en spurt. Hennes tid blev 21,21. Därefter var det damernas 10km lopp. Här skulle det vara en match mellan Hälles Samrawit Mengsteab, Umeås Charlotte Andersson samt Sterns Maria Larsson. Samrawit sprang klokt och avvaktande på den allt mer uppsprungna banan, det uppgrävda vattenhålet må vi hoppas förpassas till historiens avdelning över misslyckade försök. Det var tur att inga skor fastnade i gyttjan. På slutet så skruvade Samrawit upp farten och med ett starkt slutvarv så säkrade hon segern med tiden 33,49. Maria Larsson tappade fart rejält på slutet och blev ikapp sprungen av Hälles Moa Enmark som får ta sin första SM medalj i löpning, detta efter att ha sprungit ifrån  Maria nära 20 sekunder på sista kilometern. Lägg sedan till Emy Thorén som blev 10:a och Hälles lagseger var ett faktum.

Foto: Deca Text & Bild

I sista loppet herrarnas 10km så var gårdagssensationen Max Peter Beijmer med i huvudklungan bakom Russom och Millan, och efter en tuff slutspurt så blev det en femteplats med tiden 29,15. En imponerande helg av Hälledebuterande Max Peter. Hälles lag slutade på femte plats och innehöll även Petter Svensson (18:e) samt Robert Alexandersson (30:e). Summa summarum så blev det femton medaljer till helgen denna helg. Rekord givetvis.

Tio medaljer under första dagen av terräng-SM!

Foto: Deca Text & Bild

Årets SM arrangeras i skånska Höganäs, på det gamla gruvsamhällets gräsbevuxna flygfält. Torra, fina banor och man hade bullat upp med halmbalar och ett vattenhinder typ fälttävlan för hästar. Men mäta verkar man inte vara något vidare på Höganäs, herrarnas seger tid på 4km blev 10:00, vilket innebär att världsrekordet på 5000m hade varit en munsbit för ett gäng svenska löpare, på gräs, med halmbalar och vattengrav. Förmodligen så var varvet snarare 1750 meter än 2km som reglerna föreskriver. Men strunt samma, trots flera återbud så plockade Hälletruppen hela 10 medaljer redan första dagen vilket är rekord. Först ut var Katarina Åström som markerade nivå direkt med silver i K50 klassen 8km på ganska prick 30 minuter. Därefter så blev det riktig medaljfest herrarnas veteranklasser som också löpte 8km.

Hälles manliga veteraner efter målgång!

Allra snabbast i Hälleteamet var trailspecialisten Patrik Lindegårdh som visade överraskande snabbhet med att bli 3:a i den tuffa M40 klassen på 24,18, därefter kom duktige OCR specialisten Tobias Jäger som tog silver i M35 på 24,32, närmast före en glädjande comebackande Daniel Lund med 24,43. Dessa tog silver och brons i Män 35. Tillsammans så tog dessa tre också guldmedaljen i lagtävlingen för manliga veteraner. Silve blev det i M45 klassen för Erik Framme med tiden 25,21, fyra på 25,38 blev lite överraskande Philip King och så lägger vi till Johannes Bogren, åtta i M40 samt Andreas Nordin 6:a i M35 och vi har ett andra Hälle lag som slutade 4:a. I dagens ungdomsklasser så var det tyvärr rena sjukstugan. Men vi kan ändå notera en silvermedalj i lag för P16-P17 med uppställningen Jonas Magnusson (4:a i P17), Henok Ande samt Algot Wedberg.

Hälles P17/16-lag som tog silver!

Så till dagens senior SM grenar. I damklassen så blev det Samrawit Mengsteab för hela slanten, hon är ju verkligen queen of the lawn. Det är på gräsbanor hon skördat sina främsta framgångar, framförallt EM bronset för några år sedan. Nu avvaktade hon tills en bit in på andra varvet då hon tryckte till och avgjorde i en långspurt, hon segrade på 11,45 med betryggande avstånd ner till tvåan Sara Christiansson. Sedan så noterade Moa Enmark en fin femte plats med 12,02 och unga Julia Svennblad tog sjunde platsen med 12,07 och en överlägsen lagseger. Även Hälles fjärde tjej Emy Thorén slog lag tvåan Hässelbys samtliga löperskor. På herrarnas 4km var det länge sedan Hälles plockade en medalj, men i år var det nära. Max Peter Bejmer gjorde Hälledebut med bravur när han kom 4:a på sprintdistansen med 10,11. Bara tre sekunder ifrån bronset men före OS löparen Vidar Johansson och Ullevis Suldan Hassan. Kompletterande med Petter Svensson och junioren Felix Axelsson så blev det en 6:e plats i den tuffa lagtävlingen.

Stort intresse för Hälles parasportdag!

Foto: Bohusläningen

Ifjol kom ett drygt 20-tal till Hälles första friidrottsdag för särskolan och parasportare. I år kom hela 120 deltagare. Fantastiskt. Benjamin Åberg med sina ledare hade en intensiv dag där deltagarna gick runt mellan stationer där de fick testa på friidrottens olika grenar. Hälle har numera en särskild parasportgrupp som tränar varje söndag i Rimnershallen under ledning av Tilde Johansson och Mella Eriksson.

Johan Skårbratt och Max Andersson vann Ö till Ö avslutningen!

På hemsidan här har vi presenterat många av Hälles duktiga aktiva som tävlar på bana, landsväg i terräng och i OCR. Men i Hälle finns även en möjlighet att tävla i triathlon och swimrun. Och i den senare disciplinen nås vi av informationen att 39 årige Johan Skårbratt vunnit den sista deltävlingen av Ö till Ö World series nere i franska Cannes. Banan erbjöd 36km löpning samt 8km simning, en distans som Johan fixade på imponerande 4:56,37. Ännu snabbare, 4,38 hade en annan Hälleaktiv, Max Andersson som i par med fransmannen Hugo Tormento vann team-löpningen över samma distans. Stort grattis grabbar!

Årstransfers – Bahta lämnar men många förstärker

Den 15 oktober är datumet för föreningsbyten vid årsskiftet, och som vanligt så har Hälle mycket på plussidan. Det senaste två åren så har närmare 70 aktiva kommit till Hälle ifrån andra föreningar. Nu kan vi notera en av landets främsta traillöpare, Sebastian Ljungdahl, ansluter till Hälles starka trailteam. Sebastian tog silver på SM-tävlingen som Hälle nyss arrangerade i Ljungskile. Duktiga terränglöpare som ansluter är också elitorienterarna Eskil Kinneberg (VM-guld 2018), Max Peter Beijmer, Dag Blandkjenn och Håvard Eidsmo som alla tävlar i orientering för IFK Göteborg men som i fortsättningen kommer att tävla i löpning för Hälle. Nya är också juniorerna Wilhelm Bergentz (KFUM Örebro), Felix Axelsson (Skene IS) och Linus Kristiansson (IFK Göteborg). Wilhelm sprang i somras bland annat junior-EM i Tallin och är jämngammal med Hälles stora talanger Sharmarke Ahmed och Nils Bredin. Sist men definitivt inte minst så ansluter superveteranen Ulla Littenheim som har en diger meritlista ifrån den internationella scenen. Hon blir en stark komplettering till Hälles redan mycket duktiga veteranlag.

På minussidan har vi tyvärr en av klubbens stora profiler under det senaste decenniet, Meraf Bahta. Hon lämnar Hälle och går till göteborgsföreningen Ullevi FK. Vi tackar för de 13 år hon haft i Hälle och önskar lycka till i framtiden!