Samra, Sharma, Wille och superbredd på SM-milen

Årets SM mil avgjordes i Stockholm, på en bana som gick runt Riddarfjärden, med start och mål vid Rålambspark. Banan bjöd på långa flacka partier på norr respektive söder Mälarstrand, men också en hel del knixar genom Gamla stan och Slussen samt Västerbrons sega motlut som avslutning. Hälle hade en rejäl trupp på plats, med Samraweth Mengsteab som kanske främsta medaljhopp. Men det var definitivt inte bara att sätta ut skorna, ”Samras” vårform har varit ojämn och just SM milen har aldrig riktigt varit hennes favorit. Ifjol bröt hon i Anderstorp. Men i år gick det bättre trots att konkurrensen var mycket god. Hon hängde med Hanna Lindholm i hennes tuffa öppningsfart, 16,27 på första halvan. Men hon skulle orka att hålla farten bättre, även om även hon på slutet fick se sig passerad av landsvägsspecialisten Anastasia Denisova Thor. Samraweths tid blev så bra som 33,24 och bakom henne noterar vi inte bara Hanna Lindholm utan även VM klara maratonlöperskan Carolina Wikström. Näst bästa Hälletjej blev Emy Thorén på 14:e plats med tiden 36,11. På herrsidan blev det ingen topplacering men däremot en strålande bredd, sex löpare bland de 25 första och nio löpare bland de 46 främsta. Snabbast i Hällelinnet var idag Olle Ahlberg på 7:e plats med tiden 30,11. Därefter följde 20-årige Sharmarke Ahmed på 9:e plats med tiden 30,19. Därigenom blev det även guld i JSM M22 för Hällejunioren. På 12:e plats kom 23 årige Samuel Fitsumbrhan med tiden 30,30. Samuel kapade här en minut på sin segertid ifrån Karlstads stadslopp. På 16:e plats kom en annan 99:a, nämligen Felix Axelsson med tiden 31,18. På 19:e plats kom 20 årige Wilhelm Bergentz med  31,29 vilket gav en bronsmedalj i M22klassen. På 25:e plats kom så Isak Eriksson med tiden 32,18. Till detta skall även läggas ett VSM guld i den tuffa M45 klassen för Markus Bengtsson med tiden 33,19 och i samma klass blev det även brons till Ashkan Fivrin. Nästa år kommer SM milen att arrangeras i Sveriges sydligaste stad, Ystad, då kan vi se fram mot ett flackt citylopp i Wallanders fotspår.