Hälledominans i Henån

Orustklubben Brattås CK arrangerar varje år ett mysigt och familjärt gatlopp med start och mål i Henåns hamnområde. I år med gott deltagarantal och framför allt många löpare i randiga linnen. Männens 8km vanns av Isak Eriksson på nya banrekordet 25,39 och på tredje plats sprang junioren Axel Johansson in på goda 26,23. Bakom Axel var det sedan ytterligare tre Hällelöpare på rad i form av Niklas Wiberg, Adam Brandt och Martin Bäckström. På damsidan var OCR-esset Sara Bäckström tvåa i mål med 31,47. Om det var Hälledominans i seniorklasserna så var det än mer randig prägel på ungdomsklasserna. Ester Strand vann F15-klassen och lillasyster Hanna vann F13-klassen. I P13-klassen blev det trippelt Hälle i topp genom Viktor Jernberg, Andor Zackrisson Ljung och Eddie Nord. Dessutom hade vi några randiga linnen högt upp även i barnklasserna.

Starka insatser av Hälledebutanter

Vid sidan om veckans SM och RM tävlingar så har det hänt en hel del annat också, både i terräng, på asfalt och bana. Vi kan börja förra helgen då Hälles nyförvärv Fredrik Bakkman vann prestigefyllda Mora Trail uppe i Dalskogarna. Sträckan var 30km och tiden snabba 2.01,56. Helgen därpå så körde Fredrik den för honom mycket korta 6km distansen på Kraftprovet i Trollhättan, där kom han 3:a med tiden 20,34. För alla som kan Kraftprovet så vet man att 6km, eller Slussprovet som den heter, innehåller den jobbiga avslutningen på den längre banan. Fredrik var dock inte bäste Hällelöpare i loppet, utan före honom kom 21 årige junioren Linus Agervig Kristiansson som med tiden 19,45 blev tvåa, knappt slagen av en norrman. I ungdomsklasserna så hade Hälle stora framgångar under Fallens dagar, festivalen var under Kraftprovet genomförs. Ester Strand vann F15 2,7km på 9,32, Alvin Mether var 2:a i P15 med 9,19, Victor Jernberg vann P13 på 9,02 men framförallt så imponeras vi av Hanna Strands segertid i F13, 8,36. Till sist så har det varit nordisk juniorlandskamp i Malmö, där Jonas Magnusson på nytt imponerade. På P19 1500m så slutade 18 åringen 4:a med tiden 4.00,85. I M22 klassen så blev det en 5:e plats för Wilhelm Bergentz på 5000m med tiden 14.51,64.

Happiness is only real when shared – seger även i OCR stafetten !

Efter fyra raka segrar i de individuella loppen var givetvis Hälle skyhöga favoriter även i stafetten på RM arenan i OCR i Krusgårdsparken i Torshälla. Lagen bestod av två män och två kvinnor som var och en skulle löpa en banan på cirka 2km. Man fick fritt disponera lagen, vilket innebar att Hälle och Eskilstuna valde lite olika, Hälle körde varannan man och kvinna, medan Eskilstuna började med sina båda manliga löpare och tog så ledningen. På sista sträckan kom dock Hälles Tobias Jäger att springa ikapp motståndarna, och Hälle vann till slut med nära minuten. I laget löpte i tur och ordning Martin Bäckström, Sara Forsström, Karin Hesslow och Tobias Jäger. Tiden skrevs till 37:15. Till reglerna hör att man springer gemensamt, hela laget, på avslutningen av den sista sträckan. Över mållinjen gjorde hela laget Saras mål-gest, en kullerbytta. Det femte guldet av fem möjliga var bärgat. På andra plats kom Eskilstuna och på tredje Fredrikshof. Vi bugar och gratulerar våra duktiga OCR hjältar och hjältinnor och håller med i Christopher McCandless citatet i rubriken som Martin Bäckström nämnde i segerintervjun. Nu väntar sprinten hemma på Backamo i samband med Backamo OCR i augusti.

Storslam, so far, på OCR RM – fyra guld !

Årets första OCR RM genomförs nu under helgen i sörmländska Torshälla. Arrangerande Eskilstuna Friidrott kör på sin permanenta bana med några pikanta tillägg i form av bl.a. några vattenhinder där det gäller att inte tveka inför att stoppa hela huvudet under ett vatten som gissningsvis blev gyttjigare allteftersom dagen gick. Hälle har haft fyra aktiva på plats, vilka så här efter de två inledande loppen varit oerhört framgångsrika. Sedan EM så har Martin Bäckström och Sara Forsström hunnit att gifta sig innan man ställde bröllopsresan till Torshälla. Och formen var det inget fel på. På den korta 3km banan fick Martin förvisso släppa duktige dansken Jonas Drescher några få sekunder före sig, men som bäste svensk så vann Martin RM på tiden 20,58. En bra tid med tanke på att banan var hindertät och löpningen till stora delar gick på gräsbanor. Även silvermedaljen gick till Hälle genom Tobias Jäger och på damsidan så var Sara Forsström förkrossande stark och avgjorde så att även damguldet gick till Hälle. Här kom även Karin Hesslow på 4:e plats.

På lördagen var det dag för distansloppet 12km, på en flack men hindertät bana och med flera tidskrävande vattenhinder. Även här så blev det en Hälledubbel för Martin och Tobias med danske Drescher något före. Martin vann RM på 1.03,51, en knapp minut före klubbkompisen i Hälle Tobias Jäger. På damsidan vann åter Sara Forsström med 1.13,21 och fixade därmed Saras fjärde guld till Hälle, av totalt fyra. Nu återstår på söndagen stafetten, då skall vi se om det blir en femte titel.

Familjelycka – guld till Samuel & Samrawit på halvmaraton SM

Foto: Deca Text & Bild

Tredje sommaren på Anderstorp, och fjärde SM tävlingen. Hälle IF:s och Villstad GIF:s samarbete på den anrika motorbanan i Småland rullade i onsdags vidare med SM och VSM på distansen halv-maraton, ett arrangemang som först var planerat till Göteborgsvarvet men som av denna arrangör överläts till Hälle & Villstad. I år var vädret växlande molnighet, en temperatur på 20 rader vid start, men som senare sjönk under loppet. Problemet var bara en besvärande vind, byig vind som kanske stal 1-3 minuter av löparna. Tävlingarna inleddes med ett millopp där Hälles 17 årige Algot Wedberg imponerade stort genom att vinna på 33:49, detta då vinden var mer besvärande än senare under kvällen.

Foto: Deca Text & Bild

I mästerskapsloppet på halvmaran så startade ett 120 tal löpare samt för första gången, två rullstolsåkare då man numera även genomför parsports SM i samband med de flesta SM tävlingar. I premiären så noterade nu den internationellt välmeriterade Gunilla Wallengren utmärkta 1:00,18. I herrarnas lopp blev det ”som vanligt”, det vill säga en slugger duell mellan Hässelbys Samuel Russom och Hälles Samuel Tsegay. Russom kom att dra större delen av loppet, men under den sista kilometern så tog Tsegay över initiativet och passerade mållinjen på 1:04,07, några få decimeter före sin konkurrent. Näst bäst i Hälles trupp på 20 löpare i loppet blev Anders Grahl som under större delen av loppet hängde ihop med klubbkompisen Dag Blandkjenn. På slutet så drog Anders ifrån till en 6:e plats med tiden 1:09,54. En insats som även resulterade i en guldmedalj i klassen M35. Dag blev å sin sida 7:a med 1:10,01 och på 10:e plats kom som en liten positiv överraskning Isak Eriksson med tiden 1:11,00. På veteransidan så kompletterades Anders i prispallssammanhang av Johannes Bogren som tog en silvermedalj i M40 med tiden 1:13,42. Brons i samma klass tog rutinerade Martin Kjäll Ohlsson med tiden 1:14,05. I den äldre klassen M45 vann en annan duktig Hälle-veteran, Markus Bengtsson med tiden 1.13,09. Strax utanför prispallen i den här tuffa klassen var Ashkan Fivrin, 1:18,04. Sista medaljen på herrveteransidan togs av duktige Hälle debutanten Johnny Jantunen, som kom in som 3:a i M55 klassen med 1:19,12. Som det hintades om i rubriken så blev det Hälleguld även på damsidan, Samrawit Mengsteab kom trots brist av erfarenhet på distansen att leda från första till sista steg. Ett tag var ledningen uppe i nära minuten, men på sista varvet så började magen bråka och Samrawit fick slå av något på farten. Men inte värre än att hon bärgade segern på 1:15,25.

Foto: Deca Text & Bild

En av ytterst få som satte pers denna blåsiga dag var Emy Thorén som persade med fyra minuter. Emy sprang enligt instruktionsboken i klunga och plockade placeringar på slutet. I mål slutade hon på 7:e plats med fina tiden 1:19,12. Även på damveteransidan blev det medaljer. Katarina Åström vann K50 med tiden 1:33,51 och Karina Horkeby tog brons i K35 med 1.31,01. Även nästa år kommer SM Halvmaraton att arrangeras av Hälle / Villstad på Anderstorps Motorstadion. Välkomna tillbaka då!