Samrawit vann även 5000m!

Foto: Deca Text & Bild

Inte en dag utan Hälleseger på SM. Norrköping har bjudit på växlande väder denna SM helg, söndagen bjöd på lite blåsigt väder. Perfekt för oss bohusläningar som är vana vid sekundmetrar. På damernas 5000m så sprang Samrawit klokt och strategiskt, hon lät först skidåkerskan Lovisa Modig dra i blåsten, därefter Sara Christiansson. Först när 200m återstod så tryckte Samrawit till och avgjorde lätt och odramatiskt. Segern skrevs till 16:32,71. På 7:e plats Emy Thoren med tiden 17:24,85. på herrarnas 5000m så försvarades Hälles färger av främst Olle Ahlberg, som gjorde ett nytt bra lopp i ett kvalitetsstarkt startfält. Emil Millan drog tappert och Olle hängde med i en liten exklusiv femmannaklunga som hakade på. Tempot var för att vara mästerskap tämligen raskt. När spurten drogs upp så fick Olle problem att hänga den absoluta täten, men han passerar Millan och kniper en fin 4:e plats med tiden 14:02,19. Arvid Örn kämpar mitt i fältet och slutar på en 11:e plats med tiden 14:30. Benjamin Åberg löpte i dagens sista löpfinal, herrar 800m. Första varvet gick lugnt och avvaktande på dryga 55, sedan kör Kramer och Francois. För Benjamin som låg bra i rygg, vid det tillfället så kom farthöjningen lite plötsligt och han tappade tempo och rytm, och det blev en rejäl lucka fram. På sista 200 meter så täcker Benjamin upp bra och bevakar sin 5:e plats in i mål. Tiden blev dock för honom beskedliga 1.53,69.

Ifrån kust och fjäll, långloppen rullar på.

Sensommar brukar vara trail-säsong i de svenska fjällen, så även i år. I det prestigefyllda KIA Fjällmaraton 45km i Ottsjö så testade Samuel Ljungdahl formen efter att ha haft lite skadeproblem. Ottsjö ligger för den som inte är helt hemma i de jämtländska fjällvärlden, strax norr om den klassiska löparorten Vålådalen där en gång Gunder Hägg grundlade sina framgångar. Nu blev det trots allt en fin andraplats efter Oscar Claesson, och Sebastians 3,26 är bra med tanke på att banan erbjuder mycket tuff kupering, man passerar tre av områdes kalfjällstoppar. På en hedervärd 34:e plats i det stora startfältet kan vi också notera Jacob Lidman. Vi kan också konstatera ifrån trailfronten att Simon Horkeby vunnit den korta 12km banan på Bjäre trailrun och OCR-esset Martin Bäckström samt Karin Horkeby besteg prispallen i det tuffa Hermanövarvet Trail 15km som treor. Ifrån landsvägsfronten så bokför vi en dubbelseger på Falkenbergsloppet 10km för Anders Grahl 31:51 och Anders Bergman 32:09. Bäst på damsidan var Linnea Smalström med en 5:e plats med tiden 39:27. I de välfyllda startfälten avgjordes även veteranklasser där Markus Bengtsson var 3:a i M40 klassen med 33,37, Johnny Jantunen vann M50 klassen och Katarina Åström var överlägsen i K50. Ett annat långlopp som kommit tillbaka är Musselloppet ute i Lysekil, där man för en gång skull hade medvind på den vykortsvackra passagen in mot Gullmarsvallen. För Hälles del så blev det en andraplats på herrsidan för 20 årige Wilhelm Bergentz med fina 32,09 på den trixiga och kuperade banan. Sexa var Tobias Hermansson. På damsidan blev det också en andraplats, här genom Annelie Johansson som noterade 37:45.

På den kortare 5km sträckan så gladde Nils Bredin med att spurtvinna på fina 15:59. Alla systrarna Strand hade tävlingslinne på sig denna dag. Ester vann F15 5km 20:17, Hanna vann F13 3km på banrekordet 10,15 medan Ruth vann F11 på samma distans.

Samuel Pihlström vann SM-guld !!!

Foto: Deca Text & Bild

SM i Norrköping fortsatte på lördagen i Norrköping, denna dag med 21 årige Samuel Pihlström i huvudrollen för Hälles del. På 1500m, löpningens blå band, så har Hälle ett flertal SM guld på damsidan men bara ett på herrsidan. Det var för 16 år sedan då Joel Bodén spurtade hem guldet på Sollentunavallen. Förutsättningarna var i år ungefär de samma som 2006. 23 årige Joel var inte då favorit, men han var i form och en tippad utmanare. På samma sätt var det i år med Samuel Pihlström, Favoritskapet vilade rimligtvis på Spåvägenduon Kalle Berglund och Emil Danielsson, men Samuel har gjort en bra säsong och har faktiskt det svenska årsbästat. Loppet blev nu ett taktiskt rävspel i måttlig fart, vilket medeldistanslopp i mästerskapssammanhang ofta kan bli.                     – Imponerande att se att Samuel, trots sin ungdom, kunde göra allting rätt i det här lopp, berömmer coachen Ulf Friberg honom. Samuel gick upp direkt för att inte riskera att bli instängd eller trampad, han drar lugnt första varven för att sedan bli passerad av Emil Danielsson. Men Samuel limmar honom elegant och på de sista 200 metrarna så avgör han till sin fördel och kontrollerar loppet in i mål på segertiden 3.47,22. Hälles andra manliga 1500m SM-guld var ett faktum Andra Hälleinsatsen denna dag var att Benjamin Åberg till synes enkelt tog sig till final på 800m.