Miraklet på Grimstafältet – Hälle tar samtliga lagguld på inledningsdagen av terräng-SM

Återigen så var SM terrängen tillbaka på Grimstafältet i Stockholmsförorten Vällingby. Dämpade höstfärger, gråmulen himmel och publik i eskimåjackor. Det innebär terränglöpning när den är som bäst. Ett 20-tal Hälleaktiva startade första dagen, dock bara två i veteranklasserna. Lite synd med tanke på att vi har många duktiga veteraner. Det blev dock guld i K75 för allsidiga Ulla Littenheim som vann sina 4km på 23,14 samt brons till OCR-esset Tobias Jäger i tuffa M35 klassen. Han noterade 27,37 på 8km distansen. På ungdoms och seniorsidan var Hälle desto flitigare representerade. Nytt för i år var att man löpte gemensamt i alla ungdomsklasserna, med årsvisa prispallar, men gemensamma lagtävlingar. På pojksidan blev det ingen individuell medalj men väl ett lagguld. Individuellt så kom Filip Jonsson 4:a i P16 4km på 12,37, bara en sekund ifrån bronsmedaljen. I P17 klassen slutade Algot Wedberg 5:a med 12,53 och Henok Ande 6:a med 13,01. I lagtävlingen blev det till sist en klar seger före Västerås.

I tjejernas lopp så imponerade Majken Söderlund Larsson stort, hon hängde lätt med i tätklungan för att sedan trycka på sista kilometern och vinna loppet på anmärkningsvärt goda 13,55. Endast sex kvinnor i seniorloppet var bättre. Bakom Majken så följde Ida Kraft upp med en 4:e plats i F17 och Philippa Duff kom 11:a i samma klass med 15,06. Och i lagtävlingen blev det en klar guldmedalj, närmast före Mölndals AIK. Att notera är att vårt andralag (Camilla Duff, Agnes Knauer, Ester Strand) slutade på 5:e plats av tio lag! Innan det var dags för seniorloppen så var det dags för ett öppet 4km lopp på SM banan. Här deltog Hälles 13 åriga Hanna Strand och hon imponerade stort med seger i damklassen på tiden 14,20. En tid som givit silver i F15 klassen efter Majken!

Så var det dags för seniorerna och först herrarna. Här hade vi kanske inte så högt uppskruvade förväntningar, det var ett tag sedan vi tog medalj i lagtävlingen och guld tog vi senast 2006 då trion Henrik Ahnström, Joel Bodén samt Joakim Johansson vann i Nolhaga slottspark i Alingsås. Men det var ett gäng taggade Hällekillar som stack iväg och de sprang klokt, som ett stall proffscyklister så höll de ihop. Långt fram men utan att ödsla allt för mycket kraft på den tunga gräsbanan. Andreas Almgren vann som väntat men bakom honom så blev det en 5:e plats för Samuel Pihlström 11,24, en 6:e plats Max Peter Bejmer med 11,27 samt en 7:e plats för Arvid Öhrn 11,32. Sammanlagt så gav det 18 placeringspoäng och en klar seger närmast före Hässelby SK. Hälles första manliga lagguld på korta banan på SM sedan 2006. Bakom laget så hade vi även Olle Ahlberg 10:a på 11,38 samt Petter Svensson 22:a med 11,56.

Sista racet för dagen var damernas 4km, vilket blev ”the same procedure as last year”, Sävedalens Sara Kristiansson drog och Hälles Samrawit Mengsteab avvaktade tätt där bakom. Så med en kilometer kvar så började Samrawit trycka och i mål uppvisade hon en klar seger med tiden 13,25. Lagmässigt så fyllde Hälle på med Moa Enmark på 7:e plats med 14,01 och på 12:e Emy Thorén med 14,08. Här försvarade Hälle sitt lagguld från ifjol och precis som i herrklassen så var arrangerande Hässelby 2:a.