JSM succé på 400m för Nelly och Leo

Foto: Deca Text & Bild

Årets Inne JSM gick i nya Eva Lisa Holzt arena i Karlstad, en arena som för omväxling skull inte är namngiven efter en storsponsor utan en kvinnlig värdshusvärdinna i Karlstad på 1700-talet, mera känd som ”Sola i Karlstad”. I Hälletruppen så stod de största förhoppningarna till två 400m löpare i 17 årsklasserna, och dessa förhoppningar skulle inte komma på skam. Nelly Elned hade att försvara fjolårssegern och ett visst favoritskap som Sverige-etta. Men statistik är en sak, verkligheten en annan. 400m inomhus är ett taktiskt rävspel, start på enskilda banor, sedan in på gemensam. Trångt, bökigt, inte olikt skidsprint. Nelly gled lätt genom försöken utan att behöva mobilisera full kraft. I finalen så drog en av huvudkonkurrenterna Elin Pihlström hårt och ledde vid varvningen. Men då hon tappade fart direkt efter varvningen så passade Nelly på att gå upp i spets en position hon effektivt försvarade in i mål. Hennes sluttid blev 56,63 och hon vann med några tiondelar före Lunds Lily Bosemark som löpte starkt på slutet. I pojkarnas 17 års klass så gjorde Leo Bergman ett motsvarande upplägg. Han gled igenom försöken med vilopuls. I finalen så drog Sundsvalls Leon Ölmerud Kjellman tokhårt och ledde från start. Leo släppte några meter strax efter halva sträckan, vilket ar lite synd då han hade goda krafter kvar och knappade in på Sundsvallslöparen på slutet. Silver till Leo, men han kunde glädja sig åt ett nytt personbästa 49,54, som dessutom är nytt distriktsrekord P17 i det nya stordistriktet. Han slog här inomhus EM guldmedaljören Mathias Claessons gamla rekord. På medeldistanssidan så var Ida Kraft bäst med en 5:e plats på 1500m i den mycket starka F19 klassen med tiden 4.37,27. Henok Ande gladde stort i P19 klassen med en 7:e plats i finalen på 1500m med nya personbästatiden 4.10,23. Samma placering även till Axel i Johansson i direktfinalen i M22 med tiden 4.19,50. I P17 klassen noterade sig även Anton Andersson för goda resultat, en 8:e plats i tresteg med 11,34 och en 11:e plats i höjd med 1,72.

Snabba Hälletider i Spanien

Foto: Deca Text & Bild

Vinterns långlopp i Spanien lockar världseliten, denna helgen var det dags för Sevilla maraton. Tävlingen där Mustafa Mohammed satte svenskt rekord för några år sedan. Till årets stora maratonlopp i det gamla tjurfäktar-Meckat så deltog två Hällelöpare. Dels Samuel Tsegay, som tyvärr steg av halvvägs efter en snabb öppning. Den andre var fjolårets VM löpare på 100km, Linus Wiren som visade prov på god form genom att rejält personbästa på den här för honom korta distansen. Hans tid skrevs till 2.24,48, personbästa med närmare tio minuter! En vecka tidigare hade Tony Hatefnejad besökt den katalanska huvudstaden Barcelona och sprungit halva distansen. Här snuddade Tony vid  sitt pers med tiden 1.09,00. Tony slutade på 89:e plats och Linus 114:e i de knivskarpa konkurrenserna.

Olle och Benjamin försvarade Hälles färger

Foto: Deca Text & Bild

Årets inomhus SM i friidrott gick i Malmöhallen Athleticum på dess snabba och branta kurvor. Hälle hade två löpare på plats, dels Benjamin Åberg och dels Olle Ahlberg. För Benjamin var det först försök på fredagen, där han skuggade Erik Martinsson in i mål till en säker finalplats. På lördagen var det final, en trång sådan med 7 startande löpare, där Benjamin åter gjorde en habil insats och höll sin rankingplats fram till en 4:e plats på nya årsbästatiden 1.51,54.

Foto: Deca Text & Bild

För Olles del var det en svettig helg, först huvuddistansen 3000m på fredagen. Loppet blev optimalt svårt för Olle med låg fart, och sedan en rasande spurt. Till sist passerade han målet som 8:a med tiden 8.33,63. Revanschsugen så startade han även på 1500m, som är en för honom sällan löpt distans. Han gick till final och därefter i final klipper han till med en nya 8:e plats och tiden 3.50,34.

Viktor Idhammar till Hälle!

För några veckor sedan slog Viktor Idhammar till med en jättetid på en mile (1609m) vid collegetävlingar i USA där när han sånär slog det svenska rekordet på 3,57. Viktor blev snabbt omskriven i media och ett hett namn på den svenska friidrottshimlen. De få vet är att storebror Anton tidigare tränat med Hälles grupp här i Sverige och att Hälles stjärntränare Ulf Friberg haft regelbunden kontakt med de båda bröderna. Med ambition att springa junior-EM för Sverige i sommar behövde Viktor en svensk klubb och valet föll på Hälle IF. Vi ser fram emot att se Viktor på svensk mark i sommar och hälsar honom varmt välkommen till föreningen!

Stora framgångar i Göteborg

Foto: Deca Text & Bild

De senaste två helgerna har Friidrottens hus i Göteborg stått värd för högklassiga tävlingar med fina Hälleresultat. Förra helgen hade Hälle en stor trupp på plats när Göteborgs Inomhus arrangerades. Vi börjar med de yngsta där Ellen Bernhardsson och Sixten Clarholm gjorde fina resultat i 13-årsklasserna. Ellen hade 8,84 på 60m och 2.52 på 800m. Sixten hoppade 1,38 i höjd och 4,21 i längd. Vi fortsätter med längdhopp där F17-tjejerna Tilde Dahlberg och Sabina Kern noterade 5,26 respektive 4,71. På 60m sprang Tilde in på goda 7,86 och Adela Riquelme på i mål på 8,41. Alvin Sjöfält hoppade fina 5,02 i P14-klassen och Anton Andersson hoppade 1,68 i höjd och sedan 10,96 i tresteg i P17. På 200m noterade snart 14-åriga Noomi Bergman 27,44 och ett år äldre Alvin Mether persade på 1000m med fina 3.04,09. På 3000m haglade personbästan in där Gustav Josefinsson imponerade med 8.57, junioren Henok Ande sprang på goda 9.07 och veteranen Anders Hederskog noterade 9.47. Axel Karlsson hade 9.56 och Anders Sundholm 10.24 i samma lopp.

Hällegänget som tävlade i Göteborg samt Filip och Tilda som agerade farthållare.

Helgen efter arrangerades en mindre tävling under namnet Bannister Winter Classic men med goda Hälle resultat. Majken Söderlund Larsson imponerade stort med 4.32,57 på 1500m vilket är klubbrekord inomhus i såväl F16, F17-klassen. Bakom henne gladde formstarke Ida Kraft med 4.36,90 vilket var en sänkning av personbästat med 6 sekunder. På 400m blev det fina personbästan för både Hanna Lagerkvist och Moa Enander som noterade 62,54 respektive 62,54. På herrsidan imponerade Benjamin Åberg stort med fina 49,69 när han vann herrarnas lopp. Personbästa med en halvsekund och 4:e snabbaste Hällelöpare genom tiderna inomhus.

Hällelöpare på landslagsuppföljning

Ultralöparna på landslagsnivå har haft sitt årliga uppföljningsläger på Bosön på Lidingö. Ett läger som av naturliga pandemiskäl varit inställt några år. Men nu var allt som vanligt igen med långpass på Lidingö, en terräng som Hällelöpare känner väl. Vid inte mindre än sju tillfällen har Hälle vunnit den prestigefyllda lagtävlingen i samband med Lidingöloppet. Men nu var det träning, föreläsningar och uppladdning inför den kommande säsongen som bland annat innehåller kommande SM tävlingar i Bålsta (24h) och Växjö (100km) . Från Hälle deltog Branislav Pavic, Micke Gottberg och Jessica Svärd. Jessica deltog vid årets VM 100km i Berlin, Branislav var 2:a vid det inofficiella VM Backyard ultra och Micke var topp 6 på SM 24h förra året. Nu önskar vi lycka till inför den kommande säsongen.