Martin på pallen i OCR World Series i Belgien

Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

Det blev nya OCR framgångar för Hälle IF I helgen och den här gången i Belgiska Bouillon under den gångna helgen när en deltävling av OCR World Series avgjordes i samband med att även de belgiska mästerskapen arrangerades. Martin Bäckström hamnade på pallen mot högklassigt motstånd innehållandes regerande Europamästare och andra meriterade, främst belgiska, löpare. Loppet var 14 km långt med 500 höjdmeter i tuff terräng och ett 40-tal hinder. Martin fick ett riktigt bra kvitto i satsningen mot årets mästerskap då han, efter en kontrollerad start, sprang ikapp tätduon och la sig i rygg på 2022 års europeiska mästare på 15km i OCR Thomas Buyle i kampen om andraplatsen. Martin lade in ett ryck med 3 kilometer kvar och distanserade belgaren med en knapp minut.  Alldeles mot slutet åts avståndet upp av belgaren efter ett misstag av Martin på ett hinder plus att Buyle, visade det sig i efterhand, genat förbi ett krävande lerhinder och tjänat många sekunder på det. Buyle lyckades alldeles mot slutet Martin passera vid ett av de allra sista hindren. Det blev därmed en tredjeplats för Martin på podiet som han delade med två tidigare europeiska mästare. Även Sara Bäckström var med på resan och var tänkt att stå på startlinjen men fick den här gången stå över på grund av skada. Härnäst för Sara och Martin väntar den 6/5 finalen i Toughest-Championship i Malmö som är en fristående serie av kommersiella tävlingar i Norden.

Run For Ukraine

Under söndagseftermiddagen arrangerade vi tillsammans med Leader Södra Bohuslän välgörenhetseventet Run For Ukraine. Först ut var 5km för såväl kvinnor som män på den kontrollmätta slingan nere vid vattnet i Ljungskile. Denna gång med start och mål vid Laxbutiken. En första blåsig kilometer följdes sen upp av trevligare kommande 4km, något som vår egen Henok Ande såg till att utnyttja. Först i mål och sånär under 16 minuter. Segertiden skrevs till 16:01. På damsidan vann säsongsdebuterande Majken Söderlund Larsson med fina 17:35 före Hanna Strand. Det arrangerades även ett backlopp denna kyliga Aprilsöndag. 180m backe upp på Valåsberget stod på schemat och det kom att bli en smärtsam upplevelse för deltagarna. Anders Logg vann före Tobias Åberg med 1 sekunds marginal. 32:10 skrevs segertiden till i herrklassen. I damklassen vann Tilde Dahlberg med tiden 41:89 före systrarna Noomi och Elina Bergman. Vi tackar alla som kom och deltog i evenemanget och såklart även Leader Södra Bohuslän för gott samarbete.

Vill du vara med och stötta hjälparbetet i Ukarina, swisha valfritt belopp till: 1232824464 (Slättmissionens Hjälpande Hand)

 

Fredrik Bakkman vann Isaberg 500

Isaberg ligger på höjderna mellan Ulricehamn och Jönköping och lanseras som Smålands Åre. En vintersportort som även är ett Mecka för downhillcyklister och traillöpare på sommaren. Isaberg 500 är ett av landets elittätaste traillopp där man ett antal gånger klättrar upp på den 309 meter höga urbergshöjden tills man kommer upp i just 500 höjdmeter. Då sträckan bara är 10,5km så blir det en oerhört massa klättring, men även en massa utförslöpning. En som hanterar detta till fullo är Hälles Fredrik Bakkman som här verkligen levde upp till sitt efternamn, med tiden 49,01 så vann han med över minuten före fjolårets svenske mästare på korta banan Oscar Claesson, trots att denne stort sett var på hemmaplan. Fredrik har öppnat säsongen starkt med två segrar på trailtouren.

SM 10km – Emy bästa Hälleit, Tilda och Sharmarke på pallen i juniorklasserna

Foto: Deca Text & Bild

Årets SM 10km gick nere på landets korta sydkust, i den flacka Wallander-metropolen Ystad. En ganska ovanlig SM-stad. Hälle var givetvis på plats, med en trupp på nio löpare. Bästa seniorinsats bestod oss Emy Thorén med när hon löpte in en på en 6:e plats med tiden 35,19. Jämna och stabila Emy börjar att alltmer närma sig 35 minuters gränsen. I herrklassen så säsongsdebuterade Petter Svensson med en fin 10:e plats med 30,14, på 13:e plats kom Arvid Öhrn med 30,45. Därefter så löpte tre Kärngängskillar in på fina personbästan. Isak Eriksson kom 17:e med 31,07, Martin Adolfsson 22:a med 31,34 och Hjalmar Sandberg 28:a med 31,50.

Foto: Deca Text & Bild

Medaljer blev det också, fast i juniorklasserna. Tilda Knauer plockade en silvermedalj i K22 klassen med nya personbästat 38,05 och Sharmarke Ahmed var glädjande tillbaka igen på tävlingsbanan med en 3:e plats i M22 klassen med tiden 31,25.

Snabba tider over-there

USA-säsongen på bana är i full gång och en Hälleaktiv som blivit en av årets stora sensationer är Viktor Idhammar, född 2003 och ännu inte 20 år fyllda. I helgen var det tävlingar i Charlotteville i norra Virginia där Viktor pluggar vid University of Virginia. Staden som är i Uddevallas storlek har fostrat två presidenter, bland annat Thomas Jefferson men den här helgen var det alltså friidrott och i vårt fal 1500m. Viktor kom här efter ett fenomenalt sistavarv på 56 sekunder att för första gången ta sig under 3,40. Tiden skrevs till 3.39,66. Bara Samuel Pihlström har gjort snabbare i klubbens historia. Samtidigt borta vid världens mest nobelprisbelönta universitet, Stanford i Kalifornien, så gick de stora tävlingarna Payton Jordan Invitational. Payton Jordan var en mycket känd amerikansk coach, headcoach vid OS 1968 där bl.a Bob Beamon gjorde sitt fantastiska 8,90 hopp. Vid årets tävlingar så löpte först Olle Ahlberg 14,02 på 5000m, och dagen därpå blev det efterlängtad Hällepremiär för Johan Rogestedt på 1500m med fina tiden 3.42,82 och en meriterande 3:e plats.

Gustaf och Per Adam vann prestigesegrar!

Foto: Christian Johansson

Det är aprilväder, ena dagen solbrillor och isglass nästa dag termobrallor och varm choklad ur termos. Samtidigt rullar nu långloppssäsongen vidare, numera sträcker den sig ju fram till november utan av brott. Ur de senaste dagarnas resultatlistor så fångar vi bland annat Sveriges äldsta och mest anrika lopp Kungsbackaloppet. Numera är det ett halvmaratonlopp i och ikring Kungsbacka, förr var det ett lopp från Kungsbacka till Göteborg. Här har det blivit många Hällesegrar under åren och så även i år då flitige Gustaf Leonardsson vann på tiden 1.13,53. På tredje plats var det också Hälle genom duktige veteranen Johannes Bogren 1.16,05. Den andra segern noterar vi ifrån trailloppstouren där turen hade kommit till Hässleholm i Göingebygderna i norra Skåne. Banlängden var här en halvmara och terrängen en ganska snabblöpt, för att vara trail, bana i lövskog. Även här blev det alltså Hälleseger och detta genom en av årets riktiga kometer, nämligen Per Adam Jägerström som vann komfortabelt med tre minuter på tiden 1.33,25.

Hälle försvarade fjolårets dubbelsegrar på Varvetmilen i Göteborg!

På ny tvåvarvs bana med publikfriande inramning med start och mål inne på Ullevi, så blev Varvetmilen i Göteborg en ren Kärnkavalkad med dubbelt Hälle i både dam- och herrklassen – Precis som förra året. Trots ett sällan skådat kö-tumult vid nummerlappsutdelningen. Detta på grund av kraftig underbemanning och tekniska strul som slutade med att arrangören Göteborgsvarvet fick skjuta upp starten två gånger, totalt 40 minuter, så kunde våra Hälle-aktiva ladda om och notera fina prestationer – Totalt hade Hälle 24 löpare i mål! 

I damklassen imponerade Emy Thorén och försvarade sin seger från Varvetmilen 2022. Precis som förra året noterade Emy även ett nytt pers på 35:25. Bakom Emy hade vi fyra Hälletjejer i mål, där Hanna Skårbratt blev 10:a med 39:41, Stina Bergman Lindskog 11:a med 39:52, Karin Horkeby 13:e med 40:09 samt Hälle-debuterande Lisa Baker som noterade 45:19. I herrklassen fick vi se dramatiska scener när Martin Adolfsson stormade mot en tid under 32 minuter, men faller med 100 meter kvar och blir omsprungen av Jacob Böhm som segrade med tiden 32:11. Martin lyckades ta sig i mål på en 2:a plats med tiden 32:25 – dubbelt Hälle på pallen! Strax bakom sprang Arez Mohideen in på en 4:e plats med tiden 33:08 och Gustav Leonardsson blev 8:a med tiden 33:32. Totalt hade Hälle 7st herrar bland de 30 bästa, och 11 herrar under 36 minuter.