Jessica Svärd vann Sillamae 24h

Efter två motiga säsonger så har Hälles ultralöperska Jessica Svärd funnit formen igen, det visade hon med eftertryck i estländska Sillamae. Orten ligger vid finska viken, nära Narva och en ryska gränsen. Efter 24 timmars löpning så stannade räkneverket på 23 mil och 17 meter, Jessica sprang alltså med en snittfart på lite drygt 6 minuter per kilometer i ett dygn. Resultatet är över den stipulerade VM kvalgränsen på 22,9 mil så nu är det bara att hålla tummarna. Med resultatet så är Jessica 13:e i världen och tvåa i Sverige. Dock så saknades det 27 meter upp till Annika Nilruds 8 år gamla klubbrekord.från VM 2015, då Annika tog lag VM silver.

Linus Framme vann Sverigecupen i triathlon

Svenska Triathloncupen (STC) avslutades i helgen i Vadstena. Hälle fanns representerade genom Linus Framme i Pojkar-15 klassen. 15-åringarna tävlade i Supersprint, d.v.s. 400 m simning i Vättern, 10 km cykling och 2,5 km löpning. Alla växlingar skedde inne på gården till Vadstena slott, vilket var spektakulärt. Det gick bra för Linus i duggregnet. Han vann sin klass i Vadstena och även sammanlagt i Svenska Triathloncupen. Nu avslutar triatleterna säsongen 2023.

Nytt klubbrekord igen av Julia Björkman

13-åriga Julia Björkman fortsätter att imponera i kulstötning. Vid Stonehill Games gjorde hon sin unga karriärs överlägset bästa serie med tre stötar över 13m och 13,64 som bäst. Det här var nästan exakt personbästa med en meter och en god formmarkering inför stundande Götalandsmästerskap.

Pihlen drömmilade in the city of Braveheart

Deca Text & Bild (arkiv)

Sista helgen i augusti bjöd verkligen på en mångfald av goda Hälleinsatser på skilda håll. Först skall vi givetvis lyfta fram 22 årige Samuel Pihlström som besökte skotska Stirling och the Monument Mile. Monumentet är givetvis det gigantiska William Wallace monumentet som från en hög kulle blickar ner på staden, Wallace är en medeltida skotsk frihetshjälte som kanske utomlands är mer känd som Braveheart. Pihlström gjorde nu ett lysande lopp över den numera sällan löpta distansen 1 engelsk mil 1609m. Hans tid blev nu så bra som 3.54,83, vilket bara är en sekund ifrån Kalle Berglunds svenska rekord och en pressning av Johan Rogestedts klubbrekord med en sekund.

Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

En annan glödhet Hällelöpare, Jonas Magnusson, besökte Habo i gränslandet mellan Småland och Västergötland och vann årets sista rikstävling, här på favoritdistansen 800m. Hans tid 1.52,20 var pers med en sekund. Trea var Sharmarke Ahmed som persade med 1.53,18 och längre ned i fältet Benjamin Åberg 1.54,21 och Nils Bredin 1.56,47. På 3000m blev det 3:e plats i herrklassen för Petter Svensson med persnära 8.27,78 och lika så en 3:e plats för 16 åriga Majken Söderlund Larsson med 9.37,54.I Uppsala var Ellen Schoug tvåa i ett 400m lopp på 57,56, bara några tiondelar ifrån perset och i ett regnvått Lerum så noterade 14 åriga Hanna Strand fina 2.18,27 vilket inte bara gav seger utan även var nytt personbästa. Vi avslutar svepet med två långlopp. Först Norrköpings stadslopp 10km, där Isak Eriksson kom 3:a i herrklassen med 32,05 och Emy Thorén samma placering bland damerna på nya perstiden 35,06. Ifrån Norrköping så åkte sedan Emy till Budapest och kom 3:a även där i ett större gatulopp över distansen 6km. Hennes tid här var imponerande 19,42 vilket indikerar en passage på 5km runt 16,30.

Martin Bäckström vann distans RM OCR

På kortdistans RM i OCR i Torshälla blev det Hälleguld till Tobias Jäger och Sara Bäckström. Nu var det dags för distans RM i Stockholm och vädret var perfekt med 17 grader och vindstilla, enda plumpen var en del hala grepphinder. Nu på var distansen 15km med mera löpning mellan hindren. Detta passade löpstarke Martin Bäckströms perfekt och det blev hans tur att också plocka hem en titel. Tävlingarna gick tillsammans med megaeventet Tough Viking i Stockholm med gormande speakers på engelska, pyroteknik och en doft av krut och adrenalin låg över nejden. Banan gick över tidvis kuperade Djurgården och något flackare Norra Djurgården Det blev som sagt en stabil vinst igår för Martin Bäckström del. Han kontrollerade fältet från start och kunde rätt komfortabelt vinna trots att han åkte på en straffrunda efter att ha halkat på en hal ramp precis innan målet. I övrigt inga missar på hinder för hans del. Tobias Jäger låg länge och fajtades om andraplatsen men tvingades ge sig med några kilometer kvar med krampkänningar och slutade femma. För Sara Bäckströms del blev det en bronsmedalj. Hon tappade ett band på ett hinder ute på banan och även ett på rampen så hon fick göra två straffrundor vilket hon dock inte var ensam om.

Mella Eriksson fick kommunens ungdomsledarstipendium

I samband med en konsert i Magretegärdeparken så fick Hälles ungdoms och parsportledare Mella Eriksson motta kommunens ungdomsledarstipendium under högtidliga former. Mella är 17 år och bor ute i Restenäs strax norr om Ljungskile, där bor också 86 årige körledarlegenden Gunnar Eriksson som fick kommunens kanske mest prestigefyllda pris – kulturpriset. Gunnar har faktiskt också han lite Hälle koppling, då hans son Pär på 1980-talet var en duktig allroundhoppare på nationell juniorelitnivå.