Dubbelseger för Samuel på Finnkampen

Foto: Deca Text & Bild

Samuel Pihlström har haft en stigande formkurva under de senaste veckorna, något som hans miletid häromveckan i Stirling vittnade om. Finnkampen blev nu hans riktigt stora presentation inför en bredare TV publik. Första dagen vann han en taktisk triumf genom att spurta hem segern på 800m med tiden 1.48,99 före finske favoriten Rinne. Än mer imponerande var han sedan dagen därpå på favoritdistansen 1500m där det gick snabbt, med tanke på att det var ett lopp utan hare. Samuel drog första varvet men parkerade sedan på en femte plats med kort avstånd till täten. Sista 300m avancerade han upp genom hela fältet, rundade i andra led hela täten i kurvan för att sedan dra ifrån med fortsatt kraft i steget på sista rakan. Samuels tid blev så bra som 3.36,06 vilket var en pressning av Uffe Högbergs 49 år gamla finnkampsrekord och dessutom en pressning av Johan Rogestedts distriktsrekord. Tiden för också upp Samuel till en 4:e plats genom tiderna i Sverige. Intressant är att tre av de fyra första tiderna satta i år.

Fyra Hälleaktiva med i Ungdomsfinnkampen

Foto: Deca Text & Bild

Den historiska Finnkampen genomfördes i helgen på ännu mer anrika Stockholm Stadion och sex Hälleaktiva, totalt sett, deltog. Ungdomsfinnkampen som förr var 16 år, men numera är 17, blev tävlingsscenen för fyra av dessa Hälleaktiva. Ungdoms OS medaljören Majken Söderlund Larsson vann 3000m loppet bekvämt på 9,47, sju sekunder före den andra svenska tjejen och halvvarvet före de två finskorna. Majken kan därmed bokföra en fantastisk bansäsong med tre USM guld, Ungdoms-OS brons samt nu också ungdomsfinnkampsseger. Tilde Dahlberg tog ju två sprintsilver på USM och fick nu en reservplats på 200m på ungdomsfinnkampen. En möjlighet som hon förvaltade väl i de fina förhållandena och slutade 2:a och bästa svenska med nya personbästatiden 24,59. Något som också var en pressning av hennes eget klubbrekord.

Foto: Deca Text & Bild

Hälles svenska ungdomsmästarinna på 400m, Nelly Elned, kom 3:a i ett busjämnt lopp på specialdistansen på perstiden 56,42. Perstid innebar även en pressning av hennes eget distriktsrekord. På söndagen gjorde hon också en imponerande 1:a sträcka på 4x400m där hon kanske till och med sprang ännu snabbare. För Nelly var det landslagsdebut. Det var det även för Filip Jonsson som kämpade väl och slutade fyra på 2000m hinder med persnära 6.10. Med i truppen fanns även Benjamin Åberg som ledare för medel-lång.

Richard Bäckström 3:a på Göteborgsvarvet Marathon

Foto: Deca Text & Bild

Det här är inte lätt att ha koll på, men nu i helgen avgjordes Göteborgsvarvets Marathon, ett led i Göteborgs 400 års jubileum. Om någon månad eller så avgörs Göteborgs Marathon. Här föreligger nästan en patentstrid. Helgens race gick på en tuff, kuperat, knixig men turistisk bana ”all over the place” i centrum. Hälle hade 13 löpare till start och snabbast var Richard Bäckström som kom 3:a på 2:29,32. Bra tid med tanke på banan. Femma i mål var Olle Dahlberg med 2:36,17 och åtta Julius Strömberg med 2:39,07. Richard och Olle var dessutom bästa M40 respektive M35. VSM guld blev det även för Katarina Åström i K50 på 3:18,12.

Angelica Kela vann VSM kastmångkamp

Foto: Deca Text & Bild

Veteranerna har en tävlingsform som saknas bland seniorerna. Varje fall i mästerskapssammanhang, Castorama finns ju givetvis. VSM tävlingen är kastmångkamp, de fyra olympiska kasten samt viktkastning. Årets kastmångkamp avgjordes i Huddinge och Hälles laguppställning var liten men stark, Angelica Kela försvarade fjolårets seger i K40 med att segra på 2378p. Angelica var bättre än ifjol i alla grenar men det är svårt att jämföra poängresultaten då tabellerna ändrats. Bland de individuella resultaten ser vi bl.a. 35,13 i slägga och 30,44 i diskus.