Meraf 4:a på EM

Årets inomhus EM i polska Torun, en stad utmed Wisla mellan huvudstaden Warszawa och Gdansk, har fått extra draghjälp i år då det är det första internationella mästerskapet som arrangerats i friidrott sedan pandemikasoset utbröt för ett drygt år sedan. Givetvis så är tävlingen omgiven av rigorösa bestämmelser, men det har fungerat och många fina resultat har presterats. På damernas 3000m försök hade Hälle tre tjejer med varav Meraf Bahta lätt och tillsynes obekymrat gick till final på en tid strax under 9 minuter. För Samrawit Mengsteab som sprang i samma heat så blev rusningen mot slutet lite för mycket och hon blev utslagen på 9,15,10 och i det andra heatet så rönte Linn Nilsson samma öde men på fina årsbästatiden 9.06,55. Det är naturligtvis fantastiskt att ha tre tjejer med på ett internationellt mästerskap i samma gren!

I finalen på 3000m på fredagskvällen så gjorde Meraf det kyligaste, mest taktiskt fulländade loppet i sin karriär, nåja nästan varje fall. Hon tog fart bakifrån, höll sig undan kubbning och instängningar där framme. Farten var var lagom 2,57 + 2,59 på de första två kilometrarna. Nu går Meraf upp och lägger sig i slagläge, men då händer det som inte får hända. Holländskan Maureen Kossler ligger före Meraf men är trött, tar ett felsteg och faller ut i löparbanan rakt framför Meraf som förlorar både fart och placeringar. Nu fajtas hon ändå heroiskt mot slutet och slutar på en 4:e plats med 8.48,78, bara två sekunder efter medaljtrion. Men vad hade hon inte kunnat göra om hon fått fullborda loppet ostörd. Hälles fjärde deltagare var Samuel Pihlström, 20 åringen som fick gå in och springa 1500m mot självaste Jakob Ingebrigtsen i ett fartsnabbt lopp där han inte orkade accelerera upp farten sista 300 meter. Men 3,47 och en massa lärdomar för unge Samuel som har framtiden för sig.