2.06,53 av Samuel Tsegay !!

Samuel Tsegay imponerade ifjol med tre SM guld på distanser ifrån 10km till maraton. Sedan dess så har vinterträningen gått bra och visst så fanns det förväntningar på Samuel när han äntligen fick göra tävlingsdebut på maraton i toskanska Siena, mer känt för sina hästar än för maratonlöpning. Men i år kom deras gamla nedlagda flygfält till användning, i och med att man kunde garantera en publikfri bana. Ett imponerande startfält stod på startlinjen. Vädret skapligt, 10 grader varmt och gråmulet, men problemet var en kylig vind som drog över området- Samuel hängde med i 3min/km tempot i huvudklungan. En klunga som var stor, i mål hade 30 löpare sub 2.08, alla med afrikansk bakgrund. Vid 35 km fick Samuel en liten svacka, tempot samt lätta krampkänningar tvingade honom att slå av på tempot en smula. Men han kom ändå in som åtta i mål på nya personbästatiden 2.06,53, han slog då sitt eget tio år gamla pers. med en halv minut. Det var med uppsträckta händer som en mycket nöjd Samuel korsade mållinjen. Tiden är givetvis en putsning av hans eget klubbrekord med nära tre minuter, dock inget svenskt rekord då Samuel ännu inte erhållit svenskt medborgarskap. Det blir en kapplöpning med tiden fram tills OS, resultatmässigt så är han kvalificeras.

Årets lopp ifjol- nu andra sommaren – SM 10km till Anderstorp!!

Foto: Deca Text & Bild

Det blev året lopp 2020, SM 10km på Anderstorp. Och nu är det klart att det blir en fortsättning även i år, Hälles och Villstad GIF:s planerade Anderstorp Running GP får SM – JSM status på 10km-distansen. Loppet som går den 13 juli kommer att bli en heldag, först ungdoms och motionslopp på kortare distanser, sedan en halvmara och som marsipanrosen på tårtan – SM milen. Planera in datumet i er kalender.

Världsklass av Jessica Svärd i ultrapremiären!

Natten innan Hälles 6h lopp på annandagen så bävade vi arrangörer, det var upp emot 20 sekundmeter i stormbyarna. Men på tävlingsdagens morgon så var det bättre, hög klar luft, någon enstaka plusgrad, sur iskall vind på bortre långsidan…men ändå okey. Hälles elittävling 6h hade samlat 8 deltagare och för Hälles del så ställdes framförallt stort intresse på Jessica Svärds säsongsstart. Jessica som löpte på nytt distriktsrekord i höstas med 77 620 meter. Nu fick hon möta kommunens andra stora elitnamn på distansen, nämligen Lina Karlsson ifrån den lätt anonyma föreningen En av tre RC. Duellen kom att vara spännande. Först drog Jessica iväg i mycket snabb fart, maratondistansen passerade hon på 3,05 och ledde då med hela 9 minuter gentemot Lina. På slutet så skulle dock Lina göra en stark upphämtning och i mål skiljde det knappt 2km dem emellan. Jessica gjorde en mycket stark insats, det var kallt, blåsigt och långa perioder så hade hon ingen egentlig draghjälp, ändå trycker hon på med 4,50/km-fart sista timman och når upp till 79 225 meter. Bara någon kilometer ifrån det svenska rekordet. Givetvis distrikts och klubbrekord. Det här öppnar helt klart för en kapacitet på sub. 8 timmar på 100km i sommar. Även Lina Karlssons 77 365 meter håller absolut toppklass.

Herrklassen vanns av IK Akeles Mattias Wellermark på strax under 80km, medan Hälle debutanten Anders Dahlgren gjorde en imponerande insats genom att kämpa sig fram till 76 690 meter.

Den heliga Grahlen glänste på påskafton

Foto: Deca Text & Bild

Kristallklart högtryck, småkall nordlig vind och 7-8 plusgrader. Ganska skapligt löparväder med andra ord när Hälle IF och GFIF arrangerade elitlopp på Skatås klassiska grusåtta, vilken väl i sanningens namn är 7,9km. Men strunt samma, den är lika institutionaliserad som Wimbledon, och då Solvikingarnas traditionella säsongsöppning var inställd så fick Hälle hoppa in och fixa till det. I dagens race så var det flera härliga utropstecken i Hälletruppen. 34 år unge Anders Grahl går från klarhet till klarhet, utan hare så drog han själv fram till seger på lysande 23,12. Han hade till och med kraft att avgöra en spurt mot Ullevis Gabriel Steffensson till sin egen fördel. ”Den tiden indikerar en kapacitet ner mot 29,15 på milen” kommenterar chefscoachen Ulf Friberg.

Foto: Deca Text & Bild

På femte plats kom näst bäste Hällelöpare, Petter Svensson, som med 23,37 visar på att han kan bli årets runner-up i Hälletruppen. När han kom till klubben i höstas ifrån gotländska Roma IF så hade han ett mil-pers på 31,20. Det kommer att pulveriseras i år. Bakom Petter följde Arvid Öhrn med 23,46, Olle Ahlberg 23,55 samt megasensationen Daniel Cullin 23,56. Det är en tid som indikerar en kapacitet som är minuten bättre än perset på 10km. Mustafa Mohammed körde ett kontrollerat s.k pulsbaserat lopp på 24,04 och drog fram Anders Bergman till 24,05. Unge Sharmarke Ahmed blev lite av fartens offer, han ”väggade” mot slutet och gick in på 24,56. På tjejsidan så hade Hälle med 18 åriga Julia Svennblad som fick ta det lite försiktigt utifrån gamla skador, men kom in som 4:a på 29,31.

Foto: Deca Text & Bild

Efter tävlingen så körde ett gäng ett inofficiellt testlopp i samband med träning. Ifrån Hälle kan vi notera M40 veteranen Kalle Wanngård som noterade raska 26,05, vilket indikerar att han kapat en minut på milen sedan i höstas. Ultratrail-specialisten Patrik Lindegårdh var strax bakom med 26,10. 18 årige Axel Johansson noterade 26,39 och var snabbast av ungdomsgänget