Johan Rogestedt till Hälle IF!

Vi kan glädjande berätta att vi har förstärkt vår redan starka elit med ännu en meriterad löpare. Stenungsundsbördiga Johan Rogestedt, som på meritlistan har bland annat 12 individuella SM-guld, ett svenskt rekord och är en av landets främsta medeldistanslöpare de senaste 10 åren, har valt att byta klubb till Hälle IF efter 17 år i grannklubben Stenungsunds FI. Johan har sedan 2009 tränat med Hälle och Hälles stjärntränare Ulf Friberg och har på många sätt varit en viktig kugge i den elitgrupp som finns runt Ulf i Göteborg. Inför 2023 så har nu Johan valt att komma över och också tävla för oss vilket vi är mycket glada för! Vi hälsar Johan varmt välkommen och önskar honom all lycka under kommande säsonger i rödvitt-randigt linne!

Silver till Max Peter på terräng-NM

Foto: Deca Text & Bild

Nordiska mästerskapen i terränglöpning gick i år av stapeln i norska Kristiansand. När man tänker på NM terräng, och Norge samtidigt så frammanas minnen av snöslask, lera och förfrusna fötter. Men i år var det givetvis annorlunda, regnsäkra Kristiansand erbjöd visserligen halvklart sensommarväder men blöta banor och lervälling på stora delar av banan. Banan var tekniskt krävande med extra allt. Löparna fick springa på gräs, grus, sten, lera, vatten och genom sand på den kuperade banan. Det här passade givetvis Hälles Max Peter Bejmer perfekt, orienterare som han är. Länge hängde han på segrande landsmannen Mohammadreza, men fick till slut nöja sig med individuellt silver med tiden 31,41, närmast före norsk-eritreanske Senay Fsehatsion. På 7:e plats i den kvalitativt goda herrtävlingen kom en annan Hällelöpare, Arvid Örn med tiden 32,14.

Foto: Deca Text & Bild

Sammanlagt vann det svenska herrlaget lagguldet med de två Hällelöparna i laget tillsammans med totalvinnaren Mohammadreza Abootorabi.

Olle och Emy vann Finalloppet !

Gamla hederliga Finalloppet kopplar man samman med snöslask, kala träd och nollgradigt temperatur. Men så inte detta år, givetvis – hösten har ju varit rekordmild. Nu var det 12 grader, fina banor och fortfarande en hel del löv på träden. Skall november kanske bli en tävlingsmånad i framtiden? Årets upplaga av Finalloppet höll riktigt god standard om man jämför med hur svårt många andra lokala lopp haft det att komma upp i normal nivå volymmässigt och kvalitetsmässigt. Seniorerna löpte den vanliga 19km sträckan, som bestod av cirka 15km grusväg och 4km ren terräng.  Olle Ahlberg brukar inte trivas så där 100 procent på gräsbanor, men den här typen av lite snabbare terräng passade honom fint och han segrade på  1.04,09. Låt vara minuten sämre än när Yared Admasu tog senaste Hällesegern 2014, men han var ändå minuten före Oscar Claesson som vann SM korta trailen tidigare i somras. Bakom honom så gjorde den sparsamt tävlande Anders Bergman en utmärkt insats med att bli 4:a på 1.07,23, och relativt högt upp i listorna fanns ytterligare flera Hällelöpare; Daniel Parheden 1.10,07, Gustav Josefinson 1.10,24 samt Martin Bäckström 1.10,54. Dessa belade platserna 9-11. Vidare så blev det en andra plats i M35 för Jonas Zelleroth 1.11,20, en 4:e plats i samma klass för Anders Hederskogh 1.13,09 och så en av dagens stora glada överraskningar, 49 årige Erik Framme var tillbaka efter ett skadedrabbat år och vann M45 med 1.14,09.

På damsidan blev det också seger för numera Dublin-baserade Emy Thorén på 1.19,18 närmast före klubbkompisen Annelie Johansson 1.19,47 (som även vann K40). I K50 tog Katarina Åström en andraplats med goda 1.26,24. Det arrangerades även ett millopp där en annan återvändare gladde, nämligen Sarah Edsberger som var tvåa i mål av damerna på 39,21. I herrklassen så var OCR löparen Tobias Jäger främst med en 4:e plats, följd av klubbkompisen Anton Svanå. Till sist så noterar vi även en imponerande insats av 14 årige Linus Framme som var 2:a i P14 5,3km på snabba 19,28.

Under helgen så har det även varit tävling i Stockholm, Höstrusket, ett maratonlopp på i princip Stockholm maratons reservbana på Norra Djurgården där Samuel Tsegay vann pandemiåret 2020. Nu var det ett mer bredd-orienterat lopp, arrangerat av flitiga gänget bakom Stockholm marathon. För Hälles del så kan vi notera en mycket glädjande andra plats för Arez Mohiden med utmärkta tiden 2.35,28, endast slagen av VM deltagare David Nilsson. Nere i Skåne har det lätt Halloween exploaterande trailloppet Kullamannen avgjorts kring Skälderviken. På mellanbanan 100km blev det seger i M45 klassen för Philip King och på den korta sträckan (20km) med det uppmuntrande namnet Dödens bana så kom Gustaf Ferrand Drake 13:e.

Hälle åtta i SM pokalen !

Foto: Deca Text & Bild

Årets SM pokal är sammanräkning, alltså poängsammanräkningen från årets alla SM tävlingar. Reglerna är 7-5-4-3-2-1 poäng för placeringarna 1-6. I juniorklasserna så delas poängen med två och i ungdomsklasserna med fyra. Lätt som en plätt. Totalt så kom Hälle i år åtta, en plats ner jämfört med ifjol men samtidigt var årets 225 poäng  20 poäng högre än ifjol. Precis som ifjol så gjorde vi en rejäl uppryckning i årets sista SM tävlingen, terränglöpningen där vi var överlägset bäst.  Vår ”most valuable player” var Samraweth Mengsteab som vann hela fem individuella guld över säsongen samt att hon gjorde avgörande insatser i samband med våra två lagguld på terräng SM. På seniorsidan var vi i Hälle på femte plats med 139 poäng, vilket innebar att vi faktiskt placerade oss före Malmö AI. Ser man till antal guldmedaljer på seniorsidan så är vi bäst av alla med 12, ja okej vi delar förstaplatsen med Göteborgsklubbarna Örgryte och Ullevi. Vad som är riktigt glädjande är att vi är 7:e bästa USM förening, och här är det inte bara duktiga långlöpare som plockar poäng utan även sprinters. I juniortabellen hade vi en mer anonym placering (nr.15) vilket får förklaras med många oturliga skador på flera aktiva. Sedan har vi ju ett litet tänk om med i balansräkningen. Tänk om Hälles allra bästa grengrupp haft SM-status? Grenen där Hälle fullständigt dominerar i Sverige. Vad talar jag om då? Jo givetvis OCR. Hade årets RM i OCR haft SM status så hade Hälle plockat ytterligare 65 seniorpoäng. Veteranerna har en egen tabell, där Hälle kom in på en fin 5:e plat med 241p, trots att vi bara hade en enda deltagare med på den avslutande terrängen. Där blir det andra bullar nästa år då terrängen går i Halmstad.

Linus vann Skogsmaran

Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

Vid sidan om terräng SM så har det hänt en del annat också. Linus Wiren vann överlägset (24 minuter!) Skogsmaran i Borås på 2.51,48. Som namnet antyder så är det ju ett traillopp snarare än ett vanligt marathonlopp med mjukt underlag och en otrolig massa höjdmeter. Daniel Parheden var 2:a i halvmaratonklassen med 1.28,53. Det har också varit maratonlopp nere i Växjö under något mindre slitsamma former, den flacka banan kring Växjösjön är förmodligen Sveriges snabbaste. Här deltog Hälle med en liten trupp varav Pontus Albertsson kom främst med en 5:e plats med 2:38,46 och Adam Brandt 6:a med 2:42,12.  Det har också varit det årliga topploppet Hytteplan mila i Norge, vilket i år tyvärr krockade med terräng SM. Men Hälle hade några löpare på plats. Emma Stokeland gladde med den fina tiden 36,38. Att det bara räckte till en 40:e plats säger något om elitbredden i Norge. I herrklassen så kom Gustav Josefinsson 122:a på nya milperset 32,58.