Snabba tider i blåsigt Göteborg

I Göteborg gick på lördagen, anmärkningsvärt, två lopp samtidigt. Dels var det Göteborgsvarvets seedningslopp som de senaste åren turnerat runt i GBG. Från Frihamnen 22, Ulleviområdet 23 och nu Slottskogen i år. I år hade tävlingen samlat närmare 5000 deltagare till ett lätt kaotiskt race. Vallen är ju stängd för omläggning av banorna och startområdet där utanför var så underdimensionerat att det tog över 6 minuter för alla löpare att passera startlinjen. Banan gick sedan först i motvind ut på Säröbanan i riktning mot Frölunda, sedan tillbaka in till Slottskogen, något varv runt dammarna sedan in på en komplicerad avslutningsslinga. Men tiderna var snabba, med tanke på att banan innehöll fler hårnålskurvor än de norska fjällvägarna. I herrklassen så var nyblivne M35 veteranen Anders Bergman bäste Hällelöpare med tiden 31,47. Med den tiden slutade han 3:a. På 7:e plats kom Gustav Josefinsson med 32,28 och med det kapade han 20 sekunder ifrån Startmilen i Örebro veckan innan. På 8:e plats kom Pontus Risberg med 32,50, U-19 Junioren Henok Ande kom 11:a med 33,28 och 2:a OCR specialisten Jens Edberg som med 33,39 visade på god löpförmåga. Förbättrad kapacitet på milen visade även Jawad Feizi som med 33,54 också smet under 34 minuter. Sex Hällelöpare bland de 13 första löparna i detta mammutlopp får ges klart godkänt. På damsidan imponerade 19 åriga Philippa Duff med att bli 6:a på 38,30, där bakom Stina Bergman Lindskog 11:a på 39,04 och så evigt unga Katarina Åström på en 19:e plats med 39,34.

Och så måste vi givetvis nämna fantastiska paret Johan och Hanna Skårbratt som med sin 4-barnvagn löpte in på suveräna 41,58. Johan sprang med vagnen och Hanna servade längs banan, tiden är nytt världsrekord för 4-barnvagn med 7 minuters marginal. Samtidigt uppe på Skatås så avgjordes klassiska Premiärloppet med betydligt blygsammare startfält. I herrarnas 10km lopp så visade Robert Alexandersson en bättre form än på fler år med att bli 2:a, bara sekunder från segern. Hans tid på grusbanan skrevs till 32,59. Trea kom Daniel Parheden med 33,47, David Vegbom blev 5:a och Jonathan Jungmalm 6:a. Till sist kan även rapporteras ifrån Berlin marathon som gick av stapeln förr helgen att Tony Hatefnejad noterade 1:11, 49, Bara två sekunder efter kom Niklas Wiberg med 11,51. Men bästa placeringen tog Michelle Schnellbacher med att i loppet hamna på 60:e plats med tiden 1.24,25.

Arvid Örn vann i Jönköping, tre grabbar under 31 i Drammen!

Långloppsäsongen har som synes rullat igång så smått även om den gångna veckan bjudit på snösmocka och träning på löpband och inomhustrack. Varvetmilen hann dock att köras i Jönköping innan vintern gjorde ett par dagars återbesök. Hälles Arvid Örn passade på att springa när han ändå besökte hemtrakterna, och han gjorde det så bra att det räckte till seger på tiden 30,29. Banan var flack, det tror man ju inte om kuperade Vätterbygden, men kring småsjöarna Munk och Rocksjön nere i centrum så fick man ihop en flack bana. Sexa i loppet blev en annan Hällelöpare, nämligen Jacob Böhm på fina tiden 31,51. En vecka senare var det ett annat 10km lopp i Drammen med fullmatade elitfält. Banan kommunicerades som rekordsnabb, en flack bana med vändning halvvägs. Kanske att vinden kom att stjäla lite tid på andra halvan efter vändningen. Snabbast av Hällelöparna var denna gång Petter Svensson med en 9:e plats på 30,23, platsen efter kom junioren Sharmarke Ahmed med tiden 30,35 och på 14:e plats en annan junior Wilhelm Bergentz med personbästatiden 30,59. 18-årige Henok Ande sänkte personbästat till 33,41 och Tilda Knauer noterade 39,04.

OCR blir officiell SM gren 2024 !!

Svenska friidrottsförbundets årsmöte avhölls i helgen i Uddevalla och det var en fråga som vi i Hälle hade extra stort intresse för, nämligen SM status för OCR. Och beslutet gick vår väg och redan nu i år 2024 så blir OCR en officiell SM gren. Och inte bara det, det blir även en officiell VSM, JSM och USM gren. Första SM tävlingen ligger inte så långt borta i tid, nämligen 18 maj i Åkersberga Stockholm där distansloppet avgörs. Därefter den 7 juli avgörs sprinten i Torshälla och till sist Short Course, som är OCR disciplinens medeldistans. Den går i Enköping 28 september. Nu hoppas vi att Hälles duktiga OCR aktiva toppar upp till dessa tävlingar. Och kanske att det är några av våra duktiga löpare som även vågar att bredda sitt register. Det finns en träningsbana på Kviberg, Göteborg samt Backamo, Ljungskile. Som officiell SM-gren så ger den även poäng i den totala SM-lagtävlingen, SM pokalen.

Samuel Tsegay toppar i veckans löparsvep

Premiärmilen i Stockholm hade samlat ihop fina startfält till ett 10km lopp ute på Norra Djurgården, alltså det pastorala landskapet mellan Kaknästornet och Naturhistoriska där flera adresser känns igen från Bellmans diktning; Stora Skuggan, Fiskartorpet m.fl. Hälles Samuel Tsegay borde känna igen sig från sin SM seger på maraton här pandemisommaren 2020. Nu låg han och skuggade täten fram till spurten, där han dock fick sträcka vapen mot Malmös Jonas Glans. Samuels tid 29,19 är dock bra på den här småkuperade och halvknixiga banan. På damsidan körde Emy Thorén sitt tredje lopp på lika många veckor och blev nu 6:a med tiden 35,14. En bit ifrån tiden från förra helgen i Spanien, men med tanke på banan så är det en fullt godkänd insats. Traillöparna har inlett med natursköna HOKA Torekov-Båstad, en A-B bana som går ut med stranden och bland annat får med sig klassiska Hovs hallar där den första scenen i Sjunde inseglet spelades in. Ni vet den med riddaren och döden som spelar schack. Den halvmaratonlånga banan hade 500 höjdmeter men ganska lättsprunget underlag och med starka startfält med undantag av de som sprang SM förra veckan. Snabbast av Hällelöparna var Anders Bergman. på en 11:e plats med 1.22,46, platsen före Patrik Lindegård, på 16:e Per Adam Jägerström och på 18:e OCR löparen Andreas Marshall. Fina insatser i det stora startfältet.

Hälleaktiva på tour till Torun !

Årets Inomhus EM gick ånyo i den polska inomhusfriidrottens Mecka Torun, beläget uppe i norr vid floden Wislas stränder har faktiskt lite svensk koppling, både Karl X Gustaf och Karl XII har bränt ned staden. Årets Hälletrupp bestod av Anders och Anna Logg samt Angelica Kela, vilka alla fick med sig fina placeringar. Anders Logg klippte till med M45 per.s i försöken med 22,96, sedan blev det lite för dålig bana finalen och Anders fick nöja sig med en 4:a plats med 23,45. Hustrun Anna var med 2,53 precis utanför K40 800m finalen, men knep en bronsmedalj på 4x200m stafett i K40. Precis som ifjol så knep Angelica Kela en medalj när hon kom 2:a i hybridgrenen diskus K40. Hybrid i den bemärkelse att grenen utspelade sig utomhus. Hennes resultat blev lite drygt 31 meter. Utöver detta så tog Angelica ytterligare tre topp 6 placeringar bl.a 33,47 i slägga..