Daniella och Tim imponerade stort på DM

Årets inomhus DM avslutade som vanligt julhelgerna och årets samarrangemang med Västergötland bjöd på en intensiv hektisk dag i Rimnershallen med glädjande stora startfält. Hälle hade ett 50-tal aktiva på plats och hämtade hem hela 36 guldmedaljer, allt ifrån dubbelvinnande Noel Johansson i P11 till våra duktiga veteraner. Allra mest imponerade kanske några av våra kastare, diskustjejen Daniella Persson hade inte många träningspass i kula bakom sig – men det syntes inte. Hon radade upp långa stötar och toppade med hela 14,19. Personbästa med två meter, klubbrekord, juniordistriktsrekord och svenskt årsbästa!  Tim Söderqvist drämde iväg vikten bort emot den motsatta väggen, han fick nya perset 19,50 som längst men det var bud på mer. Flera långa övertramp. Nytt distriktsrekord i viktkastning blev det genom Monia Kristensson i F17 som kastade 14,85. Pers i samma gren även av 16 åriga Johanna Hallsten med 12,61. På sprint glänste DM specialisten Josef Åberg genom att vinna prestigeloppet på 60m med tiden 7,27, hundradelen före klubbkompisen Anders Logg.

Ibland de yngre tjejerna hade vi två dubbelsegrare i form av Klara Hansson 60m/200m i F15 och samma distanser vann även Tilde Dahlberg i F13. Tilde vann även längdhopp på fina 4,98. Det syntes att Benjamin Åberg har skött höstträningen väl då han jämnt löpande noterade fina 1.53,86 på 800m trots avsaknad av konkurens. Även i ungdomsklasserna så noterades flera fina medeldistansinsatser, 15 årige Jonas Magnusson är i snabb utveckling och vann sin klass 1000m på snabba 2.52,57, i rygg på segraren i P17 Alexander Carlsson. Även på 1000m F15 sattes flera personbästa av Hälletjejerna, Hilda Törngård var snabbast och vann på 3.13,95. Nelly Elned vann en tuff kamp i F13 800m med att notera goda 2.27,13. En positiv överraskning var även debutanten Alexander Björk som överlägset vann P13 800m. Till sist fick vi även se ett fint 3000m lopp där Oscar Carlsson vann efter en jämn löpning på 8.39,30, en sekund före klubbkompisen Anders Grahl. Bland veteranerna noterades också goda insatser och flera distriktsrekord, vi noterar bland annat Weronica Häggs 2,91 i stavhopp K45.

Foto: Tobias Åberg

Samrawit rekordlöpte på Sylvesterloppet

Foto: Deca Text & Bild

Vi hade en glädjande stor Hälletrupp på plats vid årets Sylvesterlopp 10km i Göteborg, som med sina 1500 deltagare faktiskt är ett av de största loppen i Göteborg bakom gigantiska Göteborgsvarvet. På en snabb, flack men också ofta ganska trång 5km bana där man löper två varv, så blir det ett litet problem för eliten på andra varvet då man skall börja att varva gående och joggande motionärer. De knixiga kurvorna med isgrus på vägbanan är också många. Därför imponerade Hälles Samraewth Mengsteab mycket stort då hon blev tvåa i damklassen med tiden 33,32 bara sex sekunder bakom Ullevis Charlotta Foughberg. Med tanke på omständigheterna, nollgradigt väder, så visar den på att Samrawth tagit ytterligare ett steg i utvecklingen. Hon slår sitt personbästa ifrån den supersnabba Hytteplansbanan i Norge med 20 sekunder! 8:a i damklassen blev en annan Hälletjej Sara Edsberger på 37,29 efter en jämn löpning. I herrklassen löpte en snart 40 årig Mustafa Mohammed starkt i den rekordtuffakonkurrensen. Han hakade på en mycket formstark Jonas Leandersson från MAI, som för kort tid sedan noterade 28,40 i en internationell miltävling. Strax innan mål fick han släppa kontakten, men i en något förvirrad målgångssituation så löpte han fel och tappade värdefulla sekunder så att ytterliggare två löpare kunde passera bl.a Strömstads Mikael Ekvall. Fyra blev dock en något förgrymmad Musse på 31,07, en sekund före Hälledebuterande Oscar Carlsson. Bra lopp även av Anders Grahl som blir 8:a på 32,24 och sekunden bakom M35 veteranen Daniel Lund.  På 21:a plats kom M22 junioren Daniel Cullin med tiden 33,42.I P17 klassen kom 16 årige Sharmarke Ahmed 2:a med tiden 34,26.

Linus rekordlöpte i Växjö

Hälles ultralöpare Linus Wiren gjorde under helgen ett nytt bra lopp, denna gång inomhus i Växjös tipshall. På den trånga banan runt fotbollsplanen vann Linus 6-timmars klassen på nya banrekordet 82,68km. Lite knappt två maratonlopp alltså. Med tanke på att banans bredd stundtals bara är 2-3 meter och att det samtidigt pågick 24-timmarslöpning i långsammare fart så fick Linus ofta springa slalom mellan varvade löpare.

 

Hilda vann 1000m vid 6-distriktsmatchen

Årets 6-distriktsmatch mellan Bohuslän/Dal, Västergötland, Värmland, Oslo, Akershus och Vestfold avgjordes i år för sista gången i Våxnäshallen i Karlstad. Den enkla hallen som till det yttre kan likna en lagerlokal, var revolutionerande när den kom för över 30 år sedan, men har nu tjänat ut och skall ersättas av en ny mera ändamålsenlig specialhall för friidrott. Om man börjar med slutresultatet i tävlingen så tog Bohuslän/Dal en historisk 2:a plats. Bäst någonsin, endast alltid suveräna Akershus kom före. Bohuslän/Dals laget var Hälle-tätt, inte mindre än 15 Hälle aktiva deltog, och bland dessa så glänste Hilda Törngård med en kontrollerad spurtseger på F15 1000m med tiden 3.13,46. Det blev även ett antal andraplatser; Tilda Knauer F17 1500m 5,01,86, Johanna Hallsten i F17 kula på nya perset 11,40, Tilde Dahlberg i F13 längdhopp på 4,97 samt Ailo Zackrisson-Ljung i P13 800m med tiden 2.28,13. Bara 0,02s ifrån segern! Bra resultat även av Alexander Karlsson-03 i P17 1500m (4,33), Jonas Magnusson-04 P15 1000m (2,22) samt Nellie Elned 800m F13 2,29,36.

Benjamin fick ungdomsledarpris

Hälles duktige ungdomsledare Benjamin Åberg fick årets kommunala ungdomsledarstipendium, tillsammans med Viktor Flingmark ifrån orienteringsklubben. Priset delades ut vid en högtidlig ceremoni i Uddevalla kyrka, med därpå följande middag i gamla rådhuset.

Samrawit gjorde imponerande landslagsdebut på EM

Foto: Deca Text & Bild

Årets EM i terränglöpning har avgjorts i holländska Tilburg, känt för sitt stora årliga terränglopp i november som brukar vara uppladdningen inför EM. För Hälles vidkommande kunde vi glädjas åt att Samrawit Mengsteab äntligen kunde få göra landslagsdebut, och detta på sin favoritdistans 8km terräng på gräsbana. Det var 72 tjejer som kom till start och däribland stora delar av den absoluta Europaeliten. Trots en bökig start där bland annat Lisa Havell i det svenska laget fick en sko avtrampad så lyckades Samrawit få till ett fint lopp och slutade till sist på en 23:e plats med tiden 27,39. Platsen före turkiska EM bronsmedaljören på hinder Kaya Özlem och med bara drygt 20 sekunder upp till Sveriges etta Charlotta Fougberg som slutade på en 13:e plats. I lag slutade Sverige på en fin 5:e plats, före bland annat stornationerna Turkiet och Norge.

Hälle arrangerar ultra SM 2019

Foto: Deca Text & Bild

6 juli 2019 kommer Hälle IF att för andra gången stå som värd för SM i ultramaraton 100km. Förra gången var 2014 då tävlingen gick av stapeln på Volvo Cars dåvarande fabriksområde. Nu finns inte den banan kvar utan nästa år så är loppet planerat att genomföras i Ljungskile. En naturskönt belägen 4km bana utmed vattnet kommer att löpas 25 varv, med start och mål i hamnområdet. Banan är lite mera kuperad än förra gången, men ändå lättlöpt och omväxlande. Stora delar av banan går genom sommaridyllen Lyckorna.