Svenskt rekord av Meraf!

Trots Covid-besvärligheter och nedstängningar så håller Hälle ångan uppe, i lördags genomförde föreningen ett 5km lopp runt numera mytomspunna Massetjärn i Mölnlycke. På en flack kilometerslinga så löpte ett mindre grupp elitlöpare ett lopp med syfte att matcha Meraf Bahta till svenskt rekord. Vädret var för att vara mitt i vintern bra med + 7 grader, gråmulet och hyfsat vindstilla. Meraf körde kontrollerat på ett schema kring 15,30 och landade till sist på det nya svenska rekordet 15,31. En pressning av Sara Lahtis svenska rekord ifrån 2016 med sju sekunder. Tvåa bland damerna var klubbkompisen i Hälle Samrawit Mengsteab med tiden 16,03. På herrsidan visade Samuel Tsegay fortsatt god form när han utan draghjälp sololöpte på14,02. Därbakom noterar vi 15,19 av junioren Nils Bredin och 16,37 av 800m-specialisten Benjamin Åberg.

Hälle på sjunde plats i SM-pokalen

Foto: Deca Text & Bild

Sveriges tyngsta tävling alla kategorier är SM pokalen, en tävling där man sammanräknar alla årets SM-resultat efter en speciell koefficient där seniorresultat viktas högre än junior, och junior högre än ungdom. De senaste åren har Hälle parkerat runt 20:e plats med cirka 100 poäng. Nu ryckte klubben upp till 7:e plats med hela 185 poäng, detta efter en formidabel avslutning på Terräng SM med tio medaljer på de tuffa gräsbanorna i Vällingby. Nu besegrar vi föreningar som IF Göta, Mölndals AIK och med en endaste poäng, Uppsala IF, Analyserar vi statistiken ytterligare så är vi bästa klubb utanför storstadsregionerna, vi är femte bästa klubb på seniorsidan och 2:a på damseniorsidan.

Foto: Deca Text & Bild

Tyvärr så finns det ingen separat statistik för lång/medeldistans-löpning, men här hade nog funnits en viss chans på pallplats. Nu laddar vi inför 2021 och siktar först och främst in oss på inomhusmästerskapen i februari/januari, där även våra starka 06:or för första gången får tävla om Ungdoms SM titlar.

Jessica Svärd imponerade på Hälle 6´hours

Hälle IF genomförde på lördagen Hälle 6´hours, vilket som namnet antyder var ett 6 timmars lopp. På grund av fotbollsmatch på Rimnersvallen så fick vi samarbete med Trollhättans Friidrott köra loppet på Edsborgs IP i Trollhättan. Vädret var ett ganska typiskt novemberväder i västra Sverige, grått, mulet, duggregn, men också ganska milt och endast måttlig vind. Riktigt hyfsat löparväder med andra ord. Dagens huvudperson blev Hälles Jessica Svärd som körde hårt ifrån start, hon låg länge på ett tempo kring det svenska rekordet, under den första halvan av loppet så hann hon hela 41km, maratondistansen passerades på 3,09. Så långt så hade hon en grupp manliga löpare kring sig, men efter första tre timmarna så blev det en ensam kamp mot klockan. Annika Nilruds klubbrekord på 71km passerade hon med en dryg halvtimma kvar, och i mål skrevs den tillryggalagda längden till 77 620 meter. Personligt rekord med fyra kilometer, och den tredje bästa tiden någonsin i Sverige. Tiden var även inofficiellt distriktsrekord, Lina Karlsson hade det förra efter sin seger i Borås 6´h ifjol. Den gången var Jessica tvåa. I övrigt ifrån Hälle så kan noteras att Andreas Nordin kom 3:a i herrklassen med 70 472 meter i sitt debutlopp.