Snabb mara i Valencia av Samuel

Deca Text & Bild (arkivbild)

Valencia har blivit något av långlöparnas Eldorado, här genomförs topplopp på alla distanser och under olika tider på året, mest creddigt är ändå maratonloppet i adventstid. På startlinjen stod Hälles bägge klubbrekordhållare Samuel Tsegay samt Annelie Johansson. Förutsättningarna var lite olika, Samuel är regerande svensk mästare som i våras noterade världstiden 2,06 i spanska Sevilla. Annelie har på grund av många skadedrabbade år inte kunnat springa en full mara sedan just Valencia 2015 då hon satte sitt personbästa 2.38,57. Men nu var båda på startlinjen. Valencia bjöd som vanligt på en flack bana och lagom temperatur, dock var vinden besvärande stark och det blev viktigt att hitta klungor. Både Samuel och Annelie gjorde nu smarta lopp och plockade ut fina slutresultat. Samuel noterade näst bästa tiden 2.07,08 och Annelie bröt mållinjen på glädjande starka 2.49, 53.

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild)

På hemmaplan i Delsjöterrängen har avgjorts Skatås Mörkaste, 1250 deltagare med pannlampa ute bland myrar och granskog löpte 12 km natttrail. Också här hade Hälle två löpare som noterade goda resultat. Allsidige Tobias Jäger, RM silver i OCR och veteran-SM medalj i terränglöpning visade nu även toppklass i trail-disciplinen. Han slutade 2:a på fina 55,00, bara knappa halvminuten efter Eksjös Lucas Sundblad. Mycket bra även av Fredrik Björndahl på 13:e plats med 60,57.

Snabba 400m lopp på Julklappsjakten

Julklappsjakten är den mest historiska av Göteborgs inomhustävlingar i friidrott, äldre än Friidrottens Hus. Det är också den numerärt största. Vissa av oss minns fortfarande när tävlingen med ett par tusen starter kördes i numera saligen nerbrunna Slottskogsvallen med medeldistansloppen i Frölundaborgs ovala foaje. Då var det ingen silent gun inte, då sköt starters med 9mm krutladdningar i en hall stor som en vanlig gympahall tills krutröken kunde skäras med kniv. Men nog av nostalgiska tillbakablickar. Årets tävlingar var den första normala stortävlingen, reglerat endast att publiken avkrävdes covid-pass. Hälle mjukstartade med ett tiotal aktiva på plats, men dessa noterade stundtals mycket intressanta resultat. Fjolårets utropstecken på USM, Nelly Elned gjorde en förnämlig start av inomhussäsongen på 400m genom att vinna överlägset på nya U-distriktsrekordet 58,15. En timma därefter så tar hon även en tredjeplats på damernas 4x200m tillsammans med Tilde Dahlberg, Embla samt Leonora Riquelme. Tiden 1,49 imponerar mot bakgrund av att tre av fyra deltagare hade 400m lopp i benen.

Foto: Deca Text & Bild

På pojksidan så upprepade Leo Bergman Nellys bedrift, även om han använde en annan strategi med full fart ifrån början. Hans sluttid 52,88 var ändå personbästa med över två sekunder. På kortare distanser så noterar vi segrar för 09:orna Noomi Bergman, 200m på 27,74, Noel Johansson, 60m på 8,38. Stort positivt utropstecken även för sprintcoachen Josef Åberg som persade rejält med 7,21 på 60m, vilket gav en andraplats i seniorklassen. Även på medeldistans noterade vi två fina resultat. Agnes Knauer, född 07, slutade 2:a på 1000m med fina 3.08,44, pers med drygt 11 sekunder och ett år yngre Linus Framme slutade 2:a på 1000m med 3.15,90.

Lyckat läger i Åsensbruk!

Under den gånga helgen åkte stora delar av vår ungdoms- och juniorelit i medel-långdistans på läger till lilla Anolfsbyn utanför Åsensbruk i de dalsländska skogarna. Vår veteranaktiv Nicolaus Fager huserade våra juniorer i sina stugor där ungdomarna sen fick träna under ledning av coach Benjamin. Fredagen bjöd på enkel distansträning och tacos och under lördagen sprangs en numera klassisk dubbeltröskel som avslutades med intervaller på Åsensbruks IP, en kolstybbana med mysig kvällsbelysning! På söndagen fick sen ungdomarna springa långpass på grusvägar längs sjöar och vattendrag i den vackra naturen. Ett lyckat läger för gruppen som fick ett välbehövligt avbrott i vardagen!

Full fart på biografen!

Hälle IF är inte bara idrott, vi driver även en biograf i Ljungskile. Vi har idag en toppmodern salong uppe i Ljungskile folkhögskolas aula, och tillsammans med Ljungskile Filmstudio så visar vi kvalitetsfilm för en oftast talrik publik. Nu är verksamheten åter igen i fullgång efter ett och ett halvt års Covid nedstängning. I helgen arrangerades årets prestigefyllda filmquiz, vilket var en välregisserad föreställning med först en tallrik kallskuret och därefter 90 minuters quiz kring filmhistorien. Man tävlade i 2-mannalag.Ett 60-tal personer ”kom till start” och i ödmjukhet kan redaktören för hemsidan säga att det blev Hälleseger även här,                i gott samarbete med lärarkollegan Janne. Efter middagen och quizet så bjöd vårt biografföreståndarpar Elisabeth och Göran Carlberg på en smygpremiär av den påkostade danska storfilmen ”Margrethe” om den medeltida drottningen. Här snackar vi Games of thrones stuk med extra allt.

Petter vann snabb höstmil i Falkenberg

Foto: Deca Text & Bild

Löparklubben i Falkenberg med det basketliknande namnet Allstars arrangerade årets andra millopp på en flack varvbana runt kyrkogården, strax söder om Ätran. Banan är kontrollmätt så vi kan väl lite jämföra den med vår Massetjärnsrunda i Mölnlycke. Lite längre varv bara, drygt 3km. Hälle deltog med ett tiotal löpare som fick riktigt skapligt löparväder, lite regn förvisso men 11 grader varmt och jämfört med dagen innan ganska vindstilla. I herrklassen blev det en dubbelseger för Hälle, Petter Svensson vann i ensam stil på nya personbästatiden 30,26 närmast före Isak Eriksson som med 31,54 pressade sitt pers ifrån segern på Karlstads stadslopp med en halv minut. Än värre var Hälles fyra i loppet, Martin Adolfsson som med 32,04 persade med en minut. Martin är glödhet just nu, det var bara två veckor sedan andra platsen i Kullamannens ultratrail. Pers blev det även för 11:an Anton Svanå med 34,35. På damsidan så slutade en formstark Emy Thorén tvåa med tiden 36,19, pers med en halv minut även här. Fyra kom duktiga K40 tjejen Annelie Johanson med tiden 37,39 och på åttonde plats Katarina Åström (K50) med årsbästatiden 38,42. Vi skall samtidigt passa på att lyfta fram två fina Hälleresultat ifrån internationella storlopp. Tony Hatefnejad noterade lysande 1.08,55 på Valencia halvmaraton och M40 veteranen Martin Kjell Ohlsson noterade 2.32,32 på Zürich marathon, ett lopp som lite överraskande nog genomfördes i Barcelona.