Samuel Tsegay toppar i veckans löparsvep

Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

Premiärmilen i Stockholm hade samlat ihop fina startfält till ett 10km lopp ute på Norra Djurgården, alltså det pastorala landskapet mellan Kaknästornet och Naturhistoriska där flera adresser känns igen från Bellmans diktning; Stora Skuggan, Fiskartorpet m.fl. Hälles Samuel Tsegay borde känna igen sig från sin SM seger på maraton här pandemisommaren 2020. Nu låg han och skuggade täten fram till spurten, där han dock fick sträcka vapen mot Malmös Jonas Glans. Samuels tid 29,19 är dock bra på den här småkuperade och halvknixiga banan. På damsidan körde Emy Thorén sitt tredje lopp på lika många veckor och blev nu 6:a med tiden 35,14. En bit ifrån tiden från förra helgen i Spanien, men med tanke på banan så är det en fullt godkänd insats. Traillöparna har inlett med natursköna HOKA Torekov-Båstad, en A-B bana som går ut med stranden och bland annat får med sig klassiska Hovs hallar där den första scenen i Sjunde inseglet spelades in. Ni vet den med riddaren och döden som spelar schack. Den halvmaratonlånga banan hade 500 höjdmeter men ganska lättsprunget underlag och med starka startfält med undantag av de som sprang SM förra veckan. Snabbast av Hällelöparna var Anders Bergman. på en 11:e plats med 1.22,46, platsen före Patrik Lindegård, på 16:e Per Adam Jägerström och på 18:e OCR löparen Andreas Marshall. Fina insatser i det stora startfältet.

Hälleaktiva på tour till Torun !

Årets Inomhus EM gick ånyo i den polska inomhusfriidrottens Mecka Torun, beläget uppe i norr vid floden Wislas stränder har faktiskt lite svensk koppling, både Karl X Gustaf och Karl XII har bränt ned staden. Årets Hälletrupp bestod av Anders och Anna Logg samt Angelica Kela, vilka alla fick med sig fina placeringar. Anders Logg klippte till med M45 per.s i försöken med 22,96, sedan blev det lite för dålig bana finalen och Anders fick nöja sig med en 4:a plats med 23,45. Hustrun Anna var med 2,53 precis utanför K40 800m finalen, men knep en bronsmedalj på 4x200m stafett i K40. Precis som ifjol så knep Angelica Kela en medalj när hon kom 2:a i hybridgrenen diskus K40. Hybrid i den bemärkelse att grenen utspelade sig utomhus. Hennes resultat blev lite drygt 31 meter. Utöver detta så tog Angelica ytterligare tre topp 6 placeringar bl.a 33,47 i slägga..

Julia tog silver på GM inomhus

Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

Årets Götalandsmästerskap inomhus gick i den trånga men legendariska Atleticum i Malmö, där många inomhus SM arrangerats. Men frikopplad från nostalgi så är det bara att konstatera att hallen nog snart gjort sitt. Inga sidoutrymmen, obefintliga uppvärmningsytor, kastgrenarna kördes på en skrynklig presenning inne i en alltför trång stötzon, ena hoppgropen är fullkomligt dold för publik. Utvecklingen går snabbt inom innefriidrotten och hallar som var top notch för trettio år sedan är idag lika passé som en Sony Walkman. Vårt nya distrikt med det svårskanderade namnet Västsvenska Friidrottsförbundet hade trimmat ihop en god trupp, trots några skade och sjukdomsåterbud. Hälle hade fyra tjejer och två killar på plats, vilka alla gjorde väl ifrån sig. Bästa placeringen kom inte oväntat i F14 kula där Julia Björkman efter en jämn serie klippte till i femte med perset 11,11 med 3kg kulan. Ett resultat som gav en silvermedalj, ett snäpp bättre än GM utomhus ifjol. I P14 så överraskade Harald Johansson med en imponerande 6:e plats på 60m, i semi hade han persat med 8,06.

Foto: Deca Text & Bild

Persnära var det också för Ellen Bernhardsson på samma distans med 8,69. och med höga 28 på 200m. I P13 imponerade Rasmus Wallström genom att överlägset vinna B-finalen på 800m, efter en Pihlströmavslutning, på nya perset 2.27,71. Med det kom han total 6:a. 13 åriga Lovisa Qvarfordt hade en lyckad helg med först pers. på 60m med 8,96 och sedan en meriterande 8:e plats i längdhopp med 4,56. Även Elin Wretborn deltog i F13 klassen 60m och 200m och var inte långt bakom sina tidigare personbästa. Stort grattis till alla, för 13 åringarna så var det mästerskapsdebut. Stort tack även till Rebecka Söderlund som höll mästerligt i alla organisatoriska detaljer.

Dubbelseger för Hälle på Edsvidsleden Trailrun

Det var osäkert in i det sista om Sveriges vildaste traillopp, Edsvidens Trailrun i Trollhättan kunde genomföras beroende på om kommunen skulle hinna att röja i ordning skogen  efter vinterns stormar. Men det gick och loppet kunde genomföras, även om man i år valde att nöja sig med en 14km distans. Förutom dyngsura banor så kom det även några korn snö, vilket gjorde alla trappor hala och besvärliga. Och på den här banan finns flera trappsteg än i Eiffeltornet. Segern gick nu till Hälles Julius Strömberg med tiden 59,52, imponerande tvåa kom OCR-veteranen Jens Edberg med tiden 62,21.

Emy och Petter imponerar ute i Europa

Deca Text & Bild (arkiv)

Mars månad, innan våren riktigt dragit igång i Sverige så är det många av Hälles löpare som sökt sig ut i Europa där landsvägssäsongen redan är igång på allvar. Två som imponerade på Skatås grusåtta förra veckan var Petter Svensson och Emy Thorén, och den här helgen visade de på allvar en ny nivå. Emy Thorén hade sökt sig till den nordspanska Laredo, en turistort vid Biscayabukten, väster om Bilbao. Här arrangerades ett millopp på den internationella WA serien med toppklassresultat över hela linjen, Emy tackade för den fina draghjälpen och klockades i mål för snabba 34,03, personbästa med över minuten. Övriga Hällelöpare som var med i samma lopp var Niklas Wiberg som persade rejält med 31,15 samt Isak Eriksson som klockades för 31,19. I Frankfurt så löpte Petter Svensson halvmaratondistansen på rejält personbästa för honom 1.05,52. Med det så går han han in på tionde plats i Hälles alltime high statistik , puttande ut förre svenske mästaren på distansen Henrik Ahnström . Vissa av Hälles genomtiderna listor är svettiga att ta sig in på!