Samrawit vann även 5000m!

Foto: Deca Text & Bild

Inte en dag utan Hälleseger på SM. Norrköping har bjudit på växlande väder denna SM helg, söndagen bjöd på lite blåsigt väder. Perfekt för oss bohusläningar som är vana vid sekundmetrar. På damernas 5000m så sprang Samrawit klokt och strategiskt, hon lät först skidåkerskan Lovisa Modig dra i blåsten, därefter Sara Christiansson. Först när 200m återstod så tryckte Samrawit till och avgjorde lätt och odramatiskt. Segern skrevs till 16:32,71. På 7:e plats Emy Thoren med tiden 17:24,85. på herrarnas 5000m så försvarades Hälles färger av främst Olle Ahlberg, som gjorde ett nytt bra lopp i ett kvalitetsstarkt startfält. Emil Millan drog tappert och Olle hängde med i en liten exklusiv femmannaklunga som hakade på. Tempot var för att vara mästerskap tämligen raskt. När spurten drogs upp så fick Olle problem att hänga den absoluta täten, men han passerar Millan och kniper en fin 4:e plats med tiden 14:02,19. Arvid Örn kämpar mitt i fältet och slutar på en 11:e plats med tiden 14:30. Benjamin Åberg löpte i dagens sista löpfinal, herrar 800m. Första varvet gick lugnt och avvaktande på dryga 55, sedan kör Kramer och Francois. För Benjamin som låg bra i rygg, vid det tillfället så kom farthöjningen lite plötsligt och han tappade tempo och rytm, och det blev en rejäl lucka fram. På sista 200 meter så täcker Benjamin upp bra och bevakar sin 5:e plats in i mål. Tiden blev dock för honom beskedliga 1.53,69.

Ifrån kust och fjäll, långloppen rullar på.

Sensommar brukar vara trail-säsong i de svenska fjällen, så även i år. I det prestigefyllda KIA Fjällmaraton 45km i Ottsjö så testade Samuel Ljungdahl formen efter att ha haft lite skadeproblem. Ottsjö ligger för den som inte är helt hemma i de jämtländska fjällvärlden, strax norr om den klassiska löparorten Vålådalen där en gång Gunder Hägg grundlade sina framgångar. Nu blev det trots allt en fin andraplats efter Oscar Claesson, och Sebastians 3,26 är bra med tanke på att banan erbjuder mycket tuff kupering, man passerar tre av områdes kalfjällstoppar. På en hedervärd 34:e plats i det stora startfältet kan vi också notera Jacob Lidman. Vi kan också konstatera ifrån trailfronten att Simon Horkeby vunnit den korta 12km banan på Bjäre trailrun och OCR-esset Martin Bäckström samt Karin Horkeby besteg prispallen i det tuffa Hermanövarvet Trail 15km som treor. Ifrån landsvägsfronten så bokför vi en dubbelseger på Falkenbergsloppet 10km för Anders Grahl 31:51 och Anders Bergman 32:09. Bäst på damsidan var Linnea Smalström med en 5:e plats med tiden 39:27. I de välfyllda startfälten avgjordes även veteranklasser där Markus Bengtsson var 3:a i M40 klassen med 33,37, Johnny Jantunen vann M50 klassen och Katarina Åström var överlägsen i K50. Ett annat långlopp som kommit tillbaka är Musselloppet ute i Lysekil, där man för en gång skull hade medvind på den vykortsvackra passagen in mot Gullmarsvallen. För Hälles del så blev det en andraplats på herrsidan för 20 årige Wilhelm Bergentz med fina 32,09 på den trixiga och kuperade banan. Sexa var Tobias Hermansson. På damsidan blev det också en andraplats, här genom Annelie Johansson som noterade 37:45.

På den kortare 5km sträckan så gladde Nils Bredin med att spurtvinna på fina 15:59. Alla systrarna Strand hade tävlingslinne på sig denna dag. Ester vann F15 5km 20:17, Hanna vann F13 3km på banrekordet 10,15 medan Ruth vann F11 på samma distans.

Samuel Pihlström vann SM-guld !!!

Foto: Deca Text & Bild

SM i Norrköping fortsatte på lördagen i Norrköping, denna dag med 21 årige Samuel Pihlström i huvudrollen för Hälles del. På 1500m, löpningens blå band, så har Hälle ett flertal SM guld på damsidan men bara ett på herrsidan. Det var för 16 år sedan då Joel Bodén spurtade hem guldet på Sollentunavallen. Förutsättningarna var i år ungefär de samma som 2006. 23 årige Joel var inte då favorit, men han var i form och en tippad utmanare. På samma sätt var det i år med Samuel Pihlström, Favoritskapet vilade rimligtvis på Spåvägenduon Kalle Berglund och Emil Danielsson, men Samuel har gjort en bra säsong och har faktiskt det svenska årsbästat. Loppet blev nu ett taktiskt rävspel i måttlig fart, vilket medeldistanslopp i mästerskapssammanhang ofta kan bli.                     – Imponerande att se att Samuel, trots sin ungdom, kunde göra allting rätt i det här lopp, berömmer coachen Ulf Friberg honom. Samuel gick upp direkt för att inte riskera att bli instängd eller trampad, han drar lugnt första varven för att sedan bli passerad av Emil Danielsson. Men Samuel limmar honom elegant och på de sista 200 metrarna så avgör han till sin fördel och kontrollerar loppet in i mål på segertiden 3.47,22. Hälles andra manliga 1500m SM-guld var ett faktum Andra Hälleinsatsen denna dag var att Benjamin Åberg till synes enkelt tog sig till final på 800m.

Julia nära rekord på 1000m

Fotot: Deca Text & Bild

Hälle IF var tillbaka på fantastiska Sparvallen i Tanumshede, förmodligen en av Sveriges bästa arenor, som slumrar förstrött uppe i hällristningsmetropolen. Men på fredagskvällen körde Hälle Tanum Tailwind under fina förhållanden, en tävling som främst innebar en liten nystart på säsongen för juniorerna som nu har tre veckor kvar till sina mästerskap. Julia Svennblad, som haft en kämpig vår med skador, indikerade återigen god form med att notera fina 2:48,15 på 1000m, vilket inte var långt bakom ett trettio år gammalt svenskt juniorrekord. Bakom henne så radade också många andra tjejer upp fina tider, 16 åriga Majken Söderlund-Larsson noterade 2:52,46, 13 åriga Hanna Strand 2:58,58 och 17 åriga Ida Kraft 2:59,01. På pojksidan så vann Jonas Magnusson mera överlägset med tiden 2:32,96, utan att behöva utnyttja all kapacitet. På 300m så persade 16 årige Leo Bergman med storfina 35,93 och på flicksidan jämnåriga Nelly Elned med perstiden 40,93. Lägg även till 14 åriga Sofie Giseaus som noterade perset 43,06. På 100m blev det till sist segrar för Tilde Dahlberg på stabila 12,58 och M45:an Anders Logg med 11,64.

Samrawit försvarade SM guldet på 10 000m

Foto: Deca Text & Bild

Årets SM i friidrott i Norrköping inleddes i ett stilla strilregn, kasst för publiksiffror och teknikgrenar men perfekt för långdistanslöpning. I damernas 10 000m så valde Samrawit samma taktik som förra året, det vill säga upp i täten direkt och dra ifrån. Nu saknades flera av hennes förmodade konkurrenter och för Samrawit blev SM loppet ett solorace där hon efter ett par kilometer valde att bara bevaka att ledningen aldrig krympte under 20 sekunder. Så jämfört med det lite mera överraskande SM guldet på halvmaran för tre veckor sedan så var det en mycket fräsch Samrawit som krossade mållinjen på 34:34,21. Ett positivt utropstecken var även Emy Thorén som slutade på en fin 5:e plats i loppet med nya perset 35:23,64. Emy har utvecklats mycket det här året och persat på alla distanser och hon och Örgrytes Johanna Larsson drog loppet igenom på jämna tre-och-en-halv-kilometrar.

Foto: Deca Text & Bild

Herrarnas millopp blev förmodligen det breddmässigt bästa i Sverige, ever. De som gjorde loppet var de alltid dragvilliga Samuel Russom och Emil Millan, även om de på slutet spurtades om av Lidingös Simon Sundström. Bakom dessa så gjorde Olle Ahlberg ett nytt kanonlopp och pressade perset ner till 29:05,33, vilket i ett normalt SM-lopp skulle räckt till seger, nu blev det en 6:e plats. Två som skadedrabbade 2021 men som nu är tillbaka på allvar är Samuel Fitsumbrhan och Arvid Örn. Samuel slutade på 10:e plats med det rejäla perset 29:39,70 och Arvid 12:a med 30:11,12.  Där bakom hade Hälle ytterligare fyra man placerade inom 20 sekunder vilket tydliggör klubbens starka bredd, Sharmarke Ahmed och Petter Svensson delade 15:e platsen med 30:48,28. Det var även försök på 1500m där Samuel Pihlström enkelt tog sig vidare till final.

Persfest på Göteborgs GP

Foto: Deca Text & Bild

Folksam GP serien avslutades i lördags i Göteborg inför näst intill fulla läktare och ett Göteborg som bjöd på fantastiska förutsättningar. Vindstilla, sensommar sol och alldeles lagom varmt. Hälle hade 4 löpare i huvudprogrammet och ytterligare ett dussintal i eftertävlingarna. Först ut från klubben var Sharmarke Ahmed, Samuel Fitsumbrhan och Arvid Öhrn på 3000m. Ett snabbt heat med harar och en formstark Jonas Glans bland annat. Hälletrion kom att ligga en bit bak i fältet och i mål noterades 8,16 av Arvid, 8,20 av Sharmarke och 8,21 av Samuel. I galans sista gren stod Benjamin Åberg på startlinjen i ett 800m-lopp med nordisk prägel. Benjamin fick en fin resa inledningsvis och kunde avsluta starkt vilket ledde till nästperset 1.50,60 och en meriterande 5:e plats.

Foto: Deca Text & Bild

Under eftertävlingarna sprangs det 800m och 3000m. I männens C-final noterade Vilmer Andersson goda 1.58,53 och i kvinnornas B-final noterade Julia Svennblad säsongsbästa 2.11,32 och Tilda Knauer 2.20,37. I 3000m-loppen fick vi sedan se en persfest för våra randiga löpare. Petter Svensson persade med 8,25, junioren Jonas Magnusson sprang in på fina 8,36, Algot Wedberg hade 8,56, Filip Jonsson 9,01, Axel Johansson 9,09 och Henok Ande 9,20. I kvinnornas lopp visade blott 15-åriga Majken Söderlund Larsson god form när hon sprang in på lysande 9.43, klubbrekord med 40 sekunder! Bakom henne sprang 17-åriga Ida Kraft bra och noterade 10.15, stort personbästa och tiden tar henne upp som 3:a i årets sverigestatistik i F17.