Tougher than the rest – Martin vann även i Malmö

I lördags var det premiär för Toughest-touren som i flera år varit den mest prestigefyllda tävlingen i OCR i Skandinavien innan sporten togs in i friidrottsförbundet 2021 och officiella mästerskapslopp infördes. Loppet gick på Ribersborg i Malmö alldeles vid havet i strålande sol men med en förrädisk vind som nog var den tuffaste motståndaren för de flesta under dagen. Cirka 3500 personer kom till start på den 8,5 kilometer långa banan med circa 40 hinder på vägen inklusive simning i havet mot slutet av loppet. Elitfältet bygger på att man kvalar in på tidigare meriter och sedan bjuds in att delta. Under säsongen plockar man poäng efter sin placering för att samla ihop och kvalificera sig till Toughest Championship-finalen i Malmö i maj 2023. Hälle hade en liten vass trupp på fyra aktiva på plats. På damsidan lyckades Sara Forsström knipa en stark andraplats trots att hon var snöpligt nära en förstaplats. Hon inledde, sin vana trogen, något återhållsamt för att sedan ta över ledningen i loppet drygt halvvägs in i loppet. Det blev en kamp om förstaplatsen tillsammans med Linnea Ivarsson från Lerum som följde Sara hela vägen fram till den avslutande rampen där Sara missade sitt första försök och Linnea klarade på första och därmed tog förstaplatsen. Sara har under en period tränat mycket för att klara den avslutande rampen och lyckades den här gången att ta den på andra försöket vilket är ett stort kliv framåt för henne. På tredjeplats hamnade Anette Jokstad från Norge. Hälles nytillskott Karin Hesslow deltog även hon och hamnade på en fin femte plats. På herrsidan tog Martin Bäckström en tidig ledning och drog stadigt ifrån övriga fältet. Han kunde defilera i mål även denna gång trots att det varit tätt med tävlande nu tre helger i rad med vinst varje gång. På andraplats hamnade ditflugna letten Artjoms Rekunenko och på tredje norrmannen Kristoffer Adolfsen. Hälles mycket löpstarka Tobias Jäger lyckades knipa en femteplats.Nu återstår några mindre tävlingar för Sara och Martin som använder dessa som förberedelse inför EM i Italien med start 9/6.

 

Unga Hällelag dominerade stort i Hamburgsund

I Nolhotte-metropolen Hamburgsund har man börjat arrangera en gatustafett, vilket är ett trevligt initiativ, även om fiskeläget inte har så förtvivlat många gator att välja på, men arrangören Hamburgsunds IF hade lagt upp en stafett som utgick ifrån torget vid ICA-butiken Skeppet med 6 sträckor av olika längd. Den totala längden för seniorerna var 6,7km och för ungdomarna hälften så långt. Hälle åkte ut med fyra lag, som skulle visa sig vara förkrossande överlägsna i en konkurrens som huvudsakligen bestod av ren motionsklass. Hälles herrlag, vilket var ett rent juniorlag, vann på 19,24 och laget bestod av Axel Johansson, Jonas Magnusson, Vilmer Andersson, Filip Jonsson, Henok Ande och Algot Wedberg. I damklassen vann Hälle med tiden 21,28.

I detta lag löpte Emy Thorén, Tilda Knauer, Julia Svennblad, Philippa Duff, Hanna Lagerkvist och Ida Kraft. I flickklassen så vann Hälle med ett mycket starkt lag på 11,27 . I laget ingick Majken Söderlund Larsson, Agnes Knauer, Lova Malmqvist Sjögren, Moa Enander, Ester Strand och Hanna Strand och i pojkklassen till sist så blev det lite struligare då vi fick två sena återbud. Victor Jernberg och Alvin Mether gjorde en heroisk insats och sprang två sträckor var. Med i laget var även Alvin Sjöfält samt Joel Mether.

Lyckad premiär för Hälle Running Camp!

I helgen som gick samlades ett 30-tal juniorer på Smögen, mer bestämt på Makrillvikens Vandrarhem, för ett medel-långläger under ledning av Benjamin Åberg. Aktiva och ledare från 5 föreningar kom till det lilla kustsamhället när Hälle arrangerade premiärupplagan av Hälle Running Camp. På fredagen inleddes lägret med gemensam träning, mat och lek på kvällen. Under lördagen gästade Hälles stjärntränare Ulf Friberg och höll först i en uppskattad föreläsning innan gänget tog sig till Kungshamn för träning i ett naturskönt område. På eftermiddagen kom Mustafa Mohamed ut och pratade inför ungdomarna och delade med sig av sina bästa tips för en lång och bra karriär.

Lägret avslutades på söndagen med en föreläsning av längdlandslagets förbundskapten Anders Byström som pratade om träning för skidåkare och vad vi i löpningen kan dra för lärdom av deras upplägg. En mycket uppskattad träningshelg där vi riktar ett stort tack till Ola och Magdalena Strand som höll ställningarna på sitt vandrarhem.

Martin is the toughest viking!

Andra delen av Tough Viking gick i Stockholm med start inne på Stockholms Stadion. Banan som gick genom Lill-Jansskogen var relativt kuperad med knappt 200 höjdmeter och ca. 9,5 kilometer. Något flackare än i Göteborg men också en dryg kilometer längre. Dagen till ära regnade det och var lite småkallt vilket alltid gör hinderlopp till en större utmaning då alla hinder blir svårare med tanke på att allt blir halt. Så till loppet… Martin Bäckström höll igen något från start för att enligt plan gå ifrån efter en knapp kilometer genom att rycka genom att forcera över en hög vägg och sedan göra ett ryck i löpningen. Det gav den effekt han ville och Martin tog en klar ledning och drygade sedan ut den mer och mer under resten av loppet och gick i mål i ensamt majestät inne på Stockholms Stadion.

Sara Forsström fick lite trubbel på ett halt hinder i början av loppet och hamnade därför tidigt efter men sprang riktigt starkt och intensivt och kom snabbt ikapp övriga toppfältet. Hon drog sedan ifrån övriga utom Yoie Bohlin som vann. Både Martin och Sara börjar nu känna att formen blir bättre och bättre och de siktar nu på stundande EM i Val Di Fiemme, Italien.

Samuel löper halvmara i Dassler-land

Foto: Deca Text & Bild

Herzogenaurach är inte bara vilken mindre stad i Bayern med outtalbart namn som helst, nej det här är bröderna Dasslers stad. Adolf och Rudi Dassler var legendariska skomakare som kom att skapa var sitt stort sportskoföretag, Adolfs företag var Adidas och Rudolfs Puma. Fortfarande så är företagen kopplade till den här orten som är en hub inom internationell sportskoutveckling. Inte konstigt att Adidas valde att ha årets lilla firmafest för sina kontrakterade löpare just här, löparna fick välja mellan 5km, 10km eller halv maraton. Hälles Samuel Tsegay valde halvmaran som han prydligt avverkade på 62,34 och fick för en gång skulle känna på hur det känns att komma 10:a av 12 löpare! Samuel ligger just i tung volymträning inför kommande Stockholm Marathon. En annan Hällelöpare som var igång i helgen var Martin Kjäll Ohlsson som vann 15km klassen på Bohustrailen vid Nordens Ark i duktigt kuperad terräng.

Samrawit vann Kungsholmen runt

Foto: Deca Text & Bild

Årets första större långlopp med formatet 10km respektive en halvmara är Kungsholmen runt i hippsterparadiset mellan broarna. Start och mål var vid Rålambshovsparken vid Västerbron, sedan gick det raskt mellan lattecaféerna på Norr Mälarstrand, förbi stadshuset och sedan promenadstråket utmed Klara sjö, ett stråk som numera på stadsplanerarspråk kallas Kungsholmsstrand. Efter 6 snabba kilometer så gick banan sedan upp i kullarna kring Fredhäll och Marieberg. Högsta punkt kring riksarkivet, därefter ner igen till ”Rålis” igen. Stockholmarna gillar förkortande smeknamn som slutar på -is. Ifrån Hälle så hade vi fyra aktiva på plats. På 10km så säsongsdebuterade Samrawit Mengsteab i en lite oväntat tunn damklass. Samrawit var osäker på formen och gick på säkerhet, hon vann till sist komfortabelt på 34.20, 50 meter före ytterst lovande 18 åriga Tilda Månsson ifrån Fredrikshof. På 12.e plats kom Hälles duktiga K40 veteran Annelie Johansson med tiden 37.01. Herrklassen höll toppklass med flera ur den absoluta Sverigeeliten. Olle Ahlberg, Hälle sprang i mål på 30.07 efter tätkänning vid 7km men han tappade i de knixiga kurvorna på slutet där han tappade placeringar. I mål kom han in som 9:a.

Foto: Deca Text & Bild

Sedan var det ju också ett halvmaratonlopp, huvudsakligen med bredd och motion men även en del elitlöpare. Hälles löpar-influencer Tony Hatefnejad visade god vårform med att bli tvåa i herrklassen med tiden 1.10,13.

Sköna maj välkommen!

Helgen som gick innehöll flera aktiviteter vid sidan om det ordinarie tävlan det. Benjamin och Ulf var iväg på projektet Löpartalanger som SFIF genomförde i Göteborg. Ifrån Hälle deltog ett halvdussin ungdoms och junioraktiva. Mest uppmärksammat var givetvis den gamle tyske skidskyttsikonen Wolfgang Pichler som på klassisk krigsfilmsengelska delgav ungdomarna sina erfarenheter.

Anders Logg och Josef Åberg drog samtidigt ut till Smögen för en träningsdag med sprintergruppen. Här var det backlöpning om gällde på öns krävande västsida.