Musse firade jubileum och en viss Henok presenterade sig. GBG Varvet 2022

Göteborgsvarvet var tillbaka. Inte lika många tusentals löpare, inte samma publikhav och lite klent med svensk elit, men vad gör det – mammutracet i svensk långlöpning var tillbaka. Vädret var behagligt, svag vind, mulet, lite regn, 14 grader. Banan var delvis omgjord, konstigt vore annars då Göteborg varit en byggarbetsplats för västlänken i de tre år som loppet legat nere. Den nya flackare Götaälvbron var bonus, men det var också en massa nya knixar och fartsänkande 90 graders kurvor som drog ner farten för täten. Hälle visade verkligen närvaro med en bred trupp, 20 man bland de första 200 i herrklassen talar sitt tydliga språk.

43 årige Mustafa har haft en vår som trasats sönder av förkylningar och Covid och var väl inte i bästa form, men det var ju 20-års jubileum för hans första seger på Varvet. Då är det klart man ställer upp. Musse vann 2002 och 2004 och är senaste svenske segrare på Göteborgsvarvet. Nu körde han lugnt och säkert, han har ju EM maraton i sikte, med 31,30 på de inledande milen och 67,16 i mål. Inget att skriva upp i hans kilometerlånga CV, men han blev trots allt trea av svenskarna och, icke att förglömma segrare i M40 klassen. 40 årige Nuray Yassin öppnade sin vana troget hårt för att sedan fall tillbaka i fältet, men är ändå topp 10 av svenskarna med 1.10,36, dessutom 2:a i M40 klassen. Richard Bäckström snuddade med 1.11,29 vid perset och Martin Adolfsson debuterade på sträckan med 1.12,10. Jesper Junhamn var fem sekunder bakom på utmärkta 1.12,15 och även Jonas Zelleroth och Niklas Wiberg var under 1.13,00. Med tiden 1.13,26 blev det även klasseger i M45 för Hälledebutanten Markus Bengtsson. Bland tjejerna så sprang Moa Enmark in på en 6:e plats bland de svenska med 1.19,36 och Annelie Johansson prickade precis 1.20,00 och en 9:e plats ibland de blågula. Notera även goda 1.26,11 av Linnea Smalström.

Innan Göteborgsvarvet avgjordes så genomfördes Cityvarvet, som snarare är Götaplatsen till Slottskogen, snabbast möjligt. Här blev de två Hällesegrar, totalsnabbast, först i mål var 17 årige Hällelöparen Henok Ande med 13,38 på de 4,3 kilometrarna. Det var ett tätt lopp som avgjordes på upploppet. Tiden är att jämföra med Sharmarke Ahmeds personbästa i klassen. Seger blev det även för 15 åriga Majken Söderlund Larsson med tiden 14,46 i just F15 klassen, Majken var även tvåa totalt av alla tjejer som sprang. I F15-klassen kom även Agnes Knauer in på en fin femteplats.