Hälle och Villstad arrangerar SM Milen

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild) 

Idag blev det helt klart att Hälle IF och Villstads GIF ifrån Gislaved kommer att arrangera SM 10km på landsväg lördagen 10 oktober på Anderstorps Raceway i Småland. Vi tar över arrangemanget ifrån Stockholm där man fått problem med att få nödvändiga tillstånd, de hade planerat att springa på öppen landsväg. Vi kör nu loppet på ett inhägnat område. Det är andra SM tävlingen för året, för knappt två månader så arrangerade vi, även då tillsammans med Villstad, SM halvmaraton på samma motorstadion. En tävling som blev en resultatmässig succé, det snabbaste halvmaratonlopp som någonsin arrangerats i Sverige. Nu får vi se om det kan bli en attack mot de svenska rekorden på 10km i Anderstorp. Tävlingarna kommer att sändas digitalt.

Dubbla veteranguld på stafett SM

Foto: Deca Text & Bild (M35 och M45-lagen på 3x800m)

2020 års stafett-SM blev uppskjutet två gånger på försommaren, men avgjordes till sist på Slottskogsvallen i växlande väder. Växlande så till vida att ibland regnade det lite och ibland mer. I män 4x1500m  fick vi tyvärr avvara Samuel Pihlström samtidigt som konkurrenterna mönstrade sina vassaste trupper. Men Hälle ställde ändå upp med ett gott lag med nyblivne seniorlandslagsmannen Arvid Örn på topp.. Spårvägen, Sävedalen och Hässelby visade sig dock vara för svåra, i ett kvalitetsmässigt mycket bra lopp. Nu blev det en fjärdeplats för för Hälle. Tiden 15.46,14 innebar att man pressade ett 22 år gammalt klubbrekord med en halv sekund! Man får lite perspektiv på Mustafa Mohammeds karriär när man nämner att han var med redan i det rekordloppet ifrån 1998! I årets nya rekordkvartetten sprang 18 årige Sharmarke Ahmed, Anders Grahl, Samuel Fitsumbrhan samt Arvid Öhrn. I P17 3x800m kom Hälle på femteplats med laget Alexander Carlsson, Axel Johansson och Jonas Magnusson. Tiden blev så bra som 6.13,68, bara fyra sekunder ifrån Hälles distriktsrekord ifrån 1994.

På veteransidan blev det medaljfest. Det rena M45-laget Martin Burrows, Erik Framme och Patrik Hägg vann på tiden 6.34,25. Det här idel ädel Hälle-adel, sammanlagt har de här grabbarna gjort närmare 90 aktiva år i det randiga linnet. De pressade också sitt eget svenska rekord med 4 sekunder. Ett annat Hälle-lag blev trea med 7.03,78. I det laget sprang Nicolaus Fager-67, Richard Bäckström-81 och Nicklas Tollesson-77.
I K40 4x100m blev det seger för Hälles lag bestående av Catrine Forsström, Weronica Hägg, Anna Logg och Maria Gylfe. Detta efter en tuff strid över mållinjen med IFK Göteborg. Tiden skrevs till 59,44.

Årsbästa av Meraf!

Foto: Deca Text & Bild

Direkt efter finnkampen bar det ner till tjeckiska Ostrava för delar av den svenska truppen. För Meraf Bahta innebar det 5000m mot ett internationellt högklassiskt startfält, hennes första liknande lopp på två år, och sett i det perspektivet så var en 10:e plats  på tiden 15.27,58 ett klart steg i rätt riktning. Hon pressade också klubbkompisen Linn Nilssons svenska årsbästa med 11 sekunder.

Meraf vann Finnkampen !

Foto: Deca Text & Bild

Den gångna helgen avgjordes Finnkampen i finska Tammerfors, på Ratina stadion belägen nere vid Pyhyjärvi strand. Om omständigheterna varit lite mindre absurda så hade förutsättningarna för fina tävlingar varit på topp. Nu krävdes den svenska truppen på färska friskhetsintyg, ändå fick de inte övernatta i Finland utan fick dagpendla med ett chartrat plan, därefter transporteras in till stadion med maximalt säkerhetspådrag, vänta i en betongkulvert på sin start och till sist tävla inför finska funktionärer som ibland var klädda som de skulle gå in i ett nyss havererat kärnkraftverk. Europa har blivit en Kafka-dystropi.. Nåväl om ett år så är det ett sorglustigt minne för medlemmarna i den svenska truppen. Hälle var representerat med tre löpare, som skulle ha varit fyra om inte Linn Nilsson någon vecka innan landskampen råkat ut för fotskada. Meraf Bahta sprang 1500m i ett starkt svenskt lag, som inte behövde köra dubblar på några aktiva. Meraf kommenderade loppet och drog i en perfekt fart för att skaka av sig samtliga finskor men utan att tappa den tredje svenskan Sara Christiansson på vägen. Mot slutet blev det givetvis lite prestigefajt om segern och som många gånger förr så höll Meraf ledningen in över mållinjen före Hanna Hermansson på 4.16,42.

Foto: Deca Text & Bild

I männens 1500m-lopp hade Hälle två debutanter. Samuel Pihlström var uttagen tillsammans med träningskompisarna Johan Rogestedt, Stenungsund och Suldan Hassan, Ullevi. När sen Suldan tvingades lämna återbud kallades Arvid Öhrn in och fick precis som Pihlström göra landslagsdebut! Finske Joonas Rinne vann och Rogestedt blev tvåa. Där bakom sprang Pihlström in som trea på 3.48,94 och Arvid Öhrn tog en extra poäng när han blev femma med 3.50,63. I herrmatchen var det tajtare i lagmatchen, då Sverige saknade en del av sina toppar, men till sist så gick Sverige segrande ur denna historiska corona-match och kunde under virussäkrade former åka ut till sitt väntande flyg på Tampere Airport.

 

Samuel Tsegay vann maraton SM !

Årets maraton SM gick inte som brukligt är tillsammans med Stockholm maraton, vilket trots allt är en positiv konsekvens den övrigt för alla påfrestande pandemin. Nu hade i stället arrangörsgruppen bakom Stockholm fixat till en varvbana på Norra Djurgården, alltså det småkuperade och lantligt idylliska området runt Stockholms universitet, mellan Brunnsviken och Lilla Värtan. I herrklassen hade man ett starkt startfält med 37 löpare, alla med personbästa från 2,40 och nedåt. Snart utkristalliserades en kvartett löpare, varav två var Hälles Mustafa Mohammed och Samuel Tsegay, dessutom kände vi igen ifrån halvmaraton SM Samuel Russom och Adhanom Abraha. Den senare var den mest aktive under den första milen som gick på 31 minuter, Abrahas ständiga korta ryck kom att störa ut framförallt han själv som efter halva sträckan först kroknade sedan bröt. Även Musse hade svårt på den knixiga banan och den ojämna farten att hitta flytet och efter cirka 35 kilometer bröt även han. Men Hälleseger blev det ändå. Samuel Tsegay var till synes oberörd och efter halva sträckan som passerades på 1.07 så gick han upp och gjorde sitt eget lopp. Avslappnat, i jämn fart så höll han exakt samma fart även på andra halvan och vann på 2.14,21, det bästa SM resultatet sedan 1995. Silver till Samuel Russom som imponerade i sin debut med en tid på 2,16. Hälle hade sju man till start varav fem nådde målet.. Robert Alexandersson noterade 2.29.12 i sin debut på sträckan, Rickard Bäckström noterade 2.33.04 i vad vi tror även var hans debut, Linus Wirén persade med 2.36.20 och Nuray Yassin gick i mål på 2.44.40.

Putsning av distriktsrekord

Foto: Deca Text & Bild

Samuel Pihlström och Arvid Öhrn gjorde internationell debut på bana med ett 1500m kvällslopp i tyska Pfungstadt, söder om Frankfurt, under onsdagskvällen. Samuel  putsade sitt distriktsrekord i P19 en aning och blev trea på 3.44,27! I Hällestatistiken har han nu en rad legender inom bara en tiondels sekund framför sig, närmast Rizak Dirshe som senare i karriären kom att göra en EM final på distansen. Även Arvid persade en smula när han korsade mållinjen på 3.46,17 och passerade då Henrik Ahnström i Hälles all-time high statistik.