Trail SM blev en succé på Norra Fjället

Foto: Tobias Åberg

Hälle IF arrangerade i söndags SM i ultratrail på Norra Fjället i Ljungskile. En tuff 22,5km slinga löptes två varv i perfekt löparväder, 12 grader varmt, gråmulet och hyfsat vindstilla. Det var tuffare för funktionärerna som fick vara rejält påklädda dagen till ära. Det var Hälles femte SM-arrangemang på två år, och andra SM tävlingen i Ljungskile. SM 100km gick ju utmed Ljungskileviken 2019. Banorna var tekniskt krävande, nästan bara skogsstig och med nära 1000 höjdmeters nivåskillnad sammanlagt på de två varven. Segern gick på herrsidan till Akeles Anders Kleist och på damsidan till unga överraskningen Johanna Gelfgren ifrån Örgryte IS. Hälle hade en stark trupp på herrsidan med 14 löpare till start. Snabbast var Julius Strömberg med en 4:e plats herrklassen med tiden 3.40,26, fyra minuter för 6:an Patrik Lindegårdh som också tog en silvermedalj i M40. Tredje bäste Hällelöpare var en tappert löpande Gustaf Josefinsson som kom in på en tiondeplats på tiden 4.16,55. I veteranklasserna blev det ytterligare flera Hällemedaljer. Andreas Nordin gjorde en fin andra runda och knep bronsmedaljen i M35 med 4.27,27, Super-ultra specialisten Branislav Panic (rekord på Bohusleden) var bara sekunder ifrån brons i M40. I M45 tog Philip King en silvermedalj med 4.35,13 och i M50 blev det silver till Fredrik Larsson med 4.56, 03.

Foto: Tobias Åberg

Vi tackar Martin Burrows som förnämligt hållit i tävlingsorganisationen, vi tackar alla funktionärer, alla tillresta deltagare och medföljande, vi tackar alla markägare och jaktlag för att vi fick genomföra våra tävlingar på vackra Bredfjället. Vi tackar också sist men inte minst våra sponsorer och Janne och Bernt ifrån SFIF som bistod oss på plats.

Många personbästatider på Köpenhamn halvmarathon

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild) 

I Köpenhamn ligger man någon månad före Sverige ifråga av avregleringar av Covid begränsningarna i samhället, vilket innebar fulla startfält, dubbla publikled utmed banan och god stämning på Köpenhamns snabba halvmaraton. Hälle hade ett tiotal löpare på plats och placeringsmässigt bäst var Michelle Schnellbacher som går från klarhet till klarhet denna säsong. Hon slutade på en meriterande 35:e plats med tiden 1:19,36, hon var även näst bästa svenska på denna tid som var pers med över två minuter.

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild) 

Bäst på herrsidan var Tony Hatefnejad, som börjar hitta höstformen. Tony var förra helgen 4:a på Stockholm halvmaraton, nu blev han 72:a i Köpenhamn men på en vida snabbare tid, 1:09,54. Bakom honom hade Daniel Parheden 1:11,43, Johannes Bogren 1:11,44 och Niklas Wiberg 1:15,46. I K35 räckte Michelles tid till en silver och Johannes kom 9:a i M40. Totalt så deltog cirka 20 000 löpare i loppet, ,med deltagare ifrån hela världen. Nästan normalt alltså.

Dubbla silvermedaljer till Ester på Götalandsmästerskapen

Foto: Deca Text & Bild

Äntligen så har man kunnat genomföra ett Götalandsmästerskap i friidrott för 13-14 åringar, efter det att tre mästerskap blivit inställda på raken pga Covid. Årets tävlingar gick på anrika Malmö Stadion, vilken precis som Nya Ullevi och Rimnersvallen byggdes till VM i fotboll. Efter något sjukdomsåterbud så deltog Hälle med sex aktiva, vilka alla placerade sig topp-8 i minst en gren. Mest framgångsrik var 14 åriga Ester Strand med två silver medaljer och en femteplats. Första dagen blev det silver på 1500m hinder med tiden 5.19,43, därefter på söndagen silver på 2000m med nya perset 6.33,14. Det var för övrigt ett fantastiskt 2000m lopp, Lova Malmqvist Sjögren slutade 8:a med strålande tiden 7.02,44. Som jämförelse kan nämnas att vid USM för 15 åringar så hade Esters tid överlägset räckt till guld, och Lovas tid till en 6:e plats. På 1500m hinder blev det bakom Ester också en 4:e plats för Lova med tiden 5.44,85 och en 5:e plats för Moa Enander med tiden 5.48,54. F14 kröntes med en 8:e plats för Nadira Muminovic i F14 80m med 11,00. Motvinden var som en vägg.

Foto: Deca Text & Bild

Vid sidan om F14 tjejerna så tog Sophie Gisaeus en glädjande och lite överraskande brons på 200m F13 med tiden 27,97 i kraftig motvind. Faktiskt så var hon bara några få tiondelar ifrån guldet. En stor positiv överraskning var till sist 13 årige Linus Framme som tog en 4:e plats i P13 på 1500m med tiden 4.53,45, tredje bäst någonsin i Hälle IF. Linus var även 7:a på 600m med tiden 1.44,63.

Hälle vinnare i 30/30 fonden!

Henrik Lundqvist driver tillsammans med Unibet ”30/30 fonden” som varje år delar ut 30 000kr till föreningar som på olika sätt engagerat sig i samhället, står för en schysst idrottskultur och arbetar med jämställd idrott, fair play, respekt och gemenskap. I år tilldelades Hälle det prestigefyllda stipendiet för sitt stora engagemang bland ensamkommande flyktingar och för sitt långsiktiga arbete i utsatta områden. I motiveringen skrivs bland annat att ”Hälle IF är ett föredöme för svensk friidrott med sitt engagemang för integration och har genom engagerade medlemmar och styrelse öppnat sina hem för människor som behövt hjälp och fostrat några av landets främsta idrottsutövare”.

Vi tackar Henrik Lundqvist och Unibet för ert stöd i vårt fortsatta arbete med integration!

VSM i Kastmångkamp: silver och brons


Under söndagen arrangerades Veteran-SM i kastmångkamp på klassiska Källbrinks IP i Huddinge. I kastmångkamp tävlar man i alla fem kasten: slägga, kula, diskus, spjut och vikt, och man får poäng efter resultatet precis som en vanlig mångkamp. Ifrån Hälle IF deltog tre starka kastartjejer i två veteranklasser.

Bäst gick det för Angelica Kela som tävlar i K40-klassen. Hon hade en mycket bra inledning i släggan där hon med sitt första kast på 31.06 inte bara satte nytt personligt rekord utan även nytt distriktsrekord i K40! Sedan stod det en tuff kamp om guldet mot Anna Werner ifrån Turebergs FK. Till slut blev det ett fint silver för Angelica, endast 16 poäng från guldet!
I samma klass deltog även Maria Gylfe. Maria som bara för ett par månaders sedan gjorde en knäoperation har inte kunnat träna på som vanligt. Men nu fick hon OK från sjukgymnasten och ställde upp på VSM. En fin 4:e plats blev det för Maria efter en stabil kastkamp. Hon vara bara 100 poäng efter bronset som togs av Ann-Karin Wikström från Huddinge AIS.
Weronica Hägg deltog i den äldre klassen K45. Efter en bra inledning där hon kastade iväg släggan 30.46 (vilket var näst-pb) så gjorde hon en jämn kastkamp och trots att regnet vräkte ner och kastringen var full av vatten i sista grenen vikt så kunde hon hålla undan sin tredjeplats och vinna brons! Mot de suveräna kastarna Camilla Matsson från Kils AIK och Anna Ek från Hakarpspojkarna fanns det inget att göra.

Dubbelt Hälle i topp på Next Challange Kalmar

Vårt nya OCR-team fortsätter skörda stora framgångar runt om i landet. Nu åkte paret Martin Bäckström och Sara Forsström till Kalmar och tävlingen Next Challenge Kalmar. På en 7km lång bana med 30 hinder startade man i två uppdelade elit-startgrupper vilket gjorde det svårt att ha koll på exakt hur man låg till i totalen. Efter en snabb start med många hinder i början drog både Sara och Martin ifrån efter några hinder och ökade sedan ledningen under löpningen. Ett antal moment med simning och flera olika grepp och styrkehinder senare kom man bort till ett svårt hinder som kallas för gibbons där man ska köra armgång med lösa grepp som man förflyttar och fäster under tiden man hänger i dem. Kravet är att man måste fixa alla hinder, annars är man utom tävlan och endast ett 10-tal klarade av det svåra hindret, Martin och Sara självklart två av dem. Därefter kontrollerade både Martin och Sara hem sina respektive klasser där Martin vann med dryga minuten och Sara med drygt 4 minuter!