Wolf Mountain Challenge i sol och regn

Hälles nysatsning Wolf Mountain Challenge fick bra uppstart i premiärupplagan. På Fredag kväll så avgjordes backsprinten i Ljungskiles gamla slalombacke, Brötängarna, vilken dagen till ära röjts upp. Här hade beretts en brant, utslagsgivande backe mitt inne i ett bostadsområde med Ljungskile Folkhögskola som närmsta granne. Löptiden för de främsta var kring 45 sekunder. På grund av tufft ihållande regn hela fredagkvällen så blev loppen kanske tuffare än annars väntat. I herrklassen gällde såväl försök som semifinal och final samma kväll. Totalsegrare i finalen blev Hälles svenske ungdomsmästare Sharmarke Ahmed före klubbkompisen Alexander Carlsson. I damklassen vann också en Hälletjej, Ebba Jernmark-Burrows, och till sist bland ungdom 13 år och yngre så blev det också hemmasegrar för Algot Wedberg och Ester Strand, vilka klättrade bättre än några andra denna kväll i Ljungskilebacken.På lördagen så sken solen när trailloppen skulle starta uppe vid Skarsjövallen. Först ut var 13 åringarna där det på pojksidan åter blev seger för Algot Wedberg, medan Stenungsunds Majken Söderlund var snabbast bland flickorna. Därefter var det dags för det riktiga Wolf Mountainloppet, upp mot Vargfjället alltså. Med gemensam start sprang man 10km eller 21 km. Den kortare banan, som går runt Stora Skarsjön, är en riktigt tuff bana i en hisnande vacker natur. Tuffa höjdskillnader, teknikkrävande och det är egentligen endast de sista 500 metrarna som man kan sträcka ut lite grann. Seger här gick på herrsidan till duktige Hällejunioren Merhawi Seifu med tiden 46:45, en tid som vittnar om hur tuff banan är. På damsidan blev det också Hälleseger genom 15 åriga Sabina Aumo, som även är en van orienterare, som vann på 56:16. På den långa halmaratondistansen så vann Stenungsunds Thomas Abrahamsson överlägset med imponerande 1:36,06. Halvmaratonbanan bjuder inte på så mycket mer höjdskillnad än 10:an men extraslingan ut på fjället innehåller istället tuffa myrar, stock och sten och hårda teknikkrav på löparna. På damsidan blev det Hälleseger genom Annelie Johansson med tiden 1.50,54, då skall vi veta att Annelie förlorade en del tid på en fellöpning. Som arrangörer får Hälle vara nöjda med den här första upplagan av loppet, och vi siktar på att nästa år vara tillbaka med ett än mer utvecklat arrangemang.

Martin Burrows 4:a på Veteran VM

Foto: Patrik Hägg

Världens största arenamästerskap går just nu av stapeln i Malaga med omgivningar, vi snackar då givetvis om veteran VM i friidrott. På tre arenor avgörs parallellt tävlingar om samlat närmare 8000 deltagare. Tävlingarna kommer att pågå i två veckor. Hälles två deltagare Martin Burrows och Anders Logg har startat upp bra. Martin slutade på 4:e plats i finalen av M45 400m häck, efter att toppat både försök och semifinaler, där vissa av hans konkurrenter ”smög med” utan förta sig. I finalen så löpte Martin på fina 58,52, bara tiondelar ifrån både brons och silvermedalj. Anders Logg har hittills hunnit löpa försök på 200m i M40 och imponerade där stort med 22,74 i kraftig motvind -3,0. Fortsättning följer.

Annelie och Julle glänser på trailfronten

Foto: Deca Text & Bild

Ifrån trailtävlingar så har fina resultat inrapporterats. Annelie Johansson vann Mullsjö X-trails damklass. Här sprang man en i trailsammanhang snabb och lättlöpt halvmaratonbana på 1.31,13. Annelie vann med fem minuters marginal till Madeleine Larsson, Hässelby. I ett av landets mest prestigefyllda traillopp, tredagars racet Ice Bug X-perience i och ikring Hunnebrostrand så gladde Hälles Julius Strömberg stort med en sammanlagd andra plats i det flera hundra löpare starka startfältet. Åt IFK Göteborgs världsmästare i orientering Fredrik Backman stod inget att göra, men i matchen om andra platsen så avgjorde Julius kampen mot totaltrean Thomas Abrahamsson genom fina insatser på de två sista 2-timmars etapperna.

Linn genomförde tuff dubbel i segrande Finnkampslag

Foto: Deca Text & Bild

Finland hade även i år valt att utlokalisera sitt arrangörsskap av finnkampen till landets tredje stad Tammerfors. Ett segertippat men hårt sargat svenskt herrlag förlorade kampen i sista grenen 1500m, men ett nederlagstippat svenskt damlag överraskade positivt åt andra hållet. Linn Nilsson fick andra helgen i rad genomföra den tuffa dubbeln 5000m och 10 000m. På fredag kvällen  var det 5000m, där standarden var brutalt god i år. Juniorstjärnan Alisa Vainio drog ambitiöst hela loppet, medan Linn, svenska Sara Christiansson, finska Sandra Eriksson samt gamla Hällelöperskan Lisa Havell (Öberg) hängde på. När ett varv återstod så drogs farten upp rejält och alltid spurtstarka Sandra Eriksson drog längsta stråt, med Sara Christiansson 2:a och Linn 3:a med tiden 15.43,64. Bara hundradelen efter Sara. Lisa persade med en halvminut till 15,48. Sedan efter ett natts sömn så var det upp och springa 10 000m. Nu skall vi komma ihåg att Linn gjort samma dubbel bara en vecka tidigare på SM. Här startade loppet i promenadfart innan Alisa Vainio på nytt tog täten. Efter 6000m ökade svenska Charlotta Fougberg upp tempot ytterligare.Linn och Sara Christiansson hängde åter ihop till slutvarvet men denna gång fick Linn revanch och pressade sitt personbästa till 33.48,25.

Foto: Deca Text & Bild

Tjugo år efter debuten i seniorlandslaget så kallades åter Hälle ikonen Mustafa Mohammed in till finnkampslaget på 10 000m. Också här blev det ett tufft lopp, med finländarna Vattulainen och Piesanen som drog i jämn och hård sub 30 fart. Uppgörelsen blev tajt och denna dag hade inte en 39 årig Musse den finnish som hade krävts, men hans 29.33,96 imponerar stort. Imponerande också att siste man i mål hade 29,36.

Linn SM drottning med två guld !!

Foto: Deca Text & Bild

EM i Berlin blev en besvikelse för Hälles Linn Nilsson, pollennivån i den grytliknande jättearenan gjorde att hon fick ge upp efter drygt halva 5000m loppet. Men när SM skulle arrangeras i Eskilstuna två veckor senare så var situationen förbättrad och Linn kom att prestera den kanske mest klassiska dubbel man kan tänka sig, nämligen 5000m och 10 000m. Senast SM gick i Eskilstuna 2007 så vann Mustafa Mohammed 5000m loppet, detta för honom magiska året när han blev VM 4:a och slog svenskt rekord på 3000m hinder. Men nu till årets SM. Linn gjorde här sin debut på 10 000m och hade som debutant på de 25 varven en klädsamt ödmjuk placering långt ner i en 7 tjejer stark huvudklunga under loppets första 8km. Halva sträckan passerades på 17,30 och 3,30 farten per kilometer hölls väl fram till 8km som passerades på 28 minuter jämnt. Då gick Sävedalens orientererska Anastasia Denisova upp och skruvade upp farten, men Linn tassade lätt med då övriga klungan tvingades släppa. Loppet avslutades med två raska 3,15 kilometrar, och på det sista varvet så satte Linn en stöt i bortre kurvan och avgjorde enkelt till sin fördel. Sluttiden skrevs till 34.33,06. Det här var Linns tredje SM guld utomhus, tidigare har hon vunnit 1500m – 2013 och 5000m ifjol 2017. På lördagen var det lite välbehövlig vila, sedan var det dags för 5000m på söndagen. Återigen ett lopp som rullade på i jämn fart, cirka 3,20 kilometer, med en klunga på 6-7 tjejer som så småningom krymte ned till tre. Det var Sävedalens Sara Christianson, Hässelbys Sarah van der Wielen (f.d Lahti) samt Linn. På sista varvet avgjorde Linn återigen till sin fördel, till synes lika enkelt som på 10 000m. Hennes sluttid skrevs till 16,24.

Foto: Deca Text & Bild

I övrigt så blev Hälleskörden på SM lite mager. Tim Söderqvist drog på sig en lättare skada några dagar innan tävlingarna och fick kasta med handbromsen i, hans 60,28 räckte dock till en 7:e plats. Benjamin Åberg kom i det långsamma första heatet på 800m, men hans 1.54,04 innebar ändå att han var närmaste man utanför finalen. Fullt godkänt. 18 åringarna Ebba Jernmark Burrows och Daniella Persson var på plats för att se och lära, Ebba löpte 400m häck på 66,30 och Daniella hade en strulig diskustävling och landade på dryga 40m, inte någon av dem nådde topp-8. Samuel Fitshumhran noterade en 14:e plats på 5000m efter en mycket långsam öppning där täten passerade 3000m på över 9 minuter. Mot slutet accelererades farten ett par gånger om och Samuel tvingades släppa tätkontakten.

Skololympiaden 26 september

Bild från 2016 års Skol-DM

Nu finns inbjudan ute för årets Skol-DM i friidrott som kommer arrangeras i ett nytt koncept. Tävlingen kommer i år gå på kvällstid under namnet ”Skololympiaden” och kommer att hållas inomhus i Rimnershallen den 26 september.

Nedan finns inbjudan:

Skololympiaden 2018