Hälleframgångar i slussbackarna

Samrawit Mengsteab

Som vanligt så bjöd Fallens dagar och långloppet Kraftprovet på äkta svenskt högsommarväder det vill säga högsommarvärme följt av åska och ösregn. Men vad gör det, publikstämningen var fantastisk som vanligt. Huvudklassens 11,6km avgjordes i ösregn, men detta till trots så var resultatnivån helt fantastisk. Ababa Lama gör ett mycket bra taktiskt lopp, där han går på starkt i backarna mot slutet och noterar på femte plats ett nytt Hällerekord med tiden 35,07. Fem sekunder bakom på 6:e plats kommer även Hälles Japhet KIpkorir. För att förstå nivån på årets race så skall man veta att både Mustafa Mohammed och Musael Temeshgen i nära tid har vunnit loppet på långsammare tider än vad Ababa hade i år. Bra lopp även i år av Andreas Klasson på 24:e plats med 42,24. Man skall veta att ibland de 25 första i herrklassen så var runt hälften utländska löpare. På den kortare banan, Slussprovet firade Hälle stora framgångar. Banan är 6km, men med en våldsam höjdskillnad mellan högsta och lägsta punkt på banan. I herrklassen kom Erik Framme på en andra plats med tiden 21,05 medan det i damklassen blev en glädjande Hälleseger för Samrawit Mengsteab med tiden 23,39. Och även i P17 på samma bana så blev det Hälleseger, till och med en dubbel sådan genom Samuel Fitsubrhan och Merhawi Seyfu med tider strax över 22 minuter. I de yngre ungdomsklasserna blev det också flera framskjutna placeringar i den mycket tuffa konkurrensen. På den 2,6km långa banan blev Jonas Magnusson 3:a i P13 klassen med fina tiden 9,34. Tilda Knauer var 6:a i F13 på samma bana med 10,11 och Vendela Gutke var 4:a i F11 på en 1800m lång bana med 7,23.