Linn SM drottning med två guld !!

EM i Berlin blev en besvikelse för Hälles Linn Nilsson, pollennivån i den grytliknande jättearenan gjorde att hon fick ge upp efter drygt halva 5000m loppet. Men när SM skulle arrangeras i Eskilstuna två veckor senare så var situationen förbättrad och Linn kom att prestera den kanske mest klassiska dubbel man kan tänka sig, nämligen 5000m och 10 000m. Senast SM gick i Eskilstuna 2007 så vann Mustafa Mohammed 5000m loppet, detta för honom magiska året när han blev VM 4:a och slog svenskt rekord på 3000m hinder. Men nu till årets SM. Linn gjorde här sin debut på 10 000m och hade som debutant på de 25 varven en klädsamt ödmjuk placering långt ner i en 7 tjejer stark huvudklunga under loppets första 8km. Halva sträckan passerades på 17,30 och 3,30 farten per kilometer hölls väl fram till 8km som passerades på 28 minuter jämnt. Då gick Sävedalens orientererska Anastasia Denisova upp och skruvade upp farten, men Linn tassade lätt med då övriga klungan tvingades släppa. Loppet avslutades med två raska 3,15 kilometrar, och på det sista varvet så satte Linn en stöt i bortre kurvan och avgjorde enkelt till sin fördel. Sluttiden skrevs till 34.33,06. Det här var Linns tredje SM guld utomhus, tidigare har hon vunnit 1500m – 2013 och 5000m ifjol 2017. På lördagen var det lite välbehövlig vila, sedan var det dags för 5000m på söndagen. Återigen ett lopp som rullade på i jämn fart, cirka 3,20 kilometer, med en klunga på 6-7 tjejer som så småningom krymte ned till tre. Det var Sävedalens Sara Christianson, Hässelbys Sarah van der Wielen (f.d Lahti) samt Linn. På sista varvet avgjorde Linn återigen till sin fördel, till synes lika enkelt som på 10 000m. Hennes sluttid skrevs till 16,24.

I övrigt så blev Hälleskörden på SM lite mager. Tim Söderqvist drog på sig en lättare skada några dagar innan tävlingarna och fick kasta med handbromsen i, hans 60,28 räckte dock till en 7:e plats. Benjamin Åberg kom i det långsamma första heatet på 800m, men hans 1.54,04 innebar ändå att han var närmaste man utanför finalen. Fullt godkänt. 18 åringarna Ebba Jernmark Burrows och Daniella Persson var på plats för att se och lära, Ebba löpte 400m häck på 66,30 och Daniella hade en strulig diskustävling och landade på dryga 40m, inte någon av dem nådde topp-8. Samuel Fitshumhran noterade en 14:e plats på 5000m efter en mycket långsam öppning där täten passerade 3000m på över 9 minuter. Mot slutet accelererades farten ett par gånger om och Samuel tvingades släppa tätkontakten.