SM succé på Anderstorp

Foto: Tobias Åberg

Årets SM 10km på Anderstorp blev en dubbel succé för Hälle IF. Dels för att vi tillsammans med vår vänner i Villstad GIF genomförde ett arrangemang som förde in svensk långdistanslöpning i en ny galax. Dels för att vi firade sportsligt stora framgångar med hela fyra guldmedaljer och över 20 löpare på startlinjen. Om vi börjar med arrangemanget så bjöd Anderstorp på ett sådant där gråmulet väder som inte lockar fram picknick-filtar, men 10-11 plusgrader, mestadels uppehåll, svaga vindar och motorstadions absolut platta och snabba banor borgade för lopp som vi aldrig tidigare skådat i Sverige. Tjugo man under 30 minuter på herrsidan, 18 tjejer under 36 minuter på damsidan och rejäla mästerskapsrekord på både herr och damsidan kan bara beskrivas på ett sätt – succé. Vi kan jämföra med att man ifjol i Stockholm hade fyra kvinnor under 36 minuter respektive 3 grabbar under 30! För funktionärerna var det en tuff dag, redan innan 9 på morgonen var man igång och riggade upp för tävlingarna och innan Hälleteamet var hemma igen på västkusten så var klockan över 9 på kvällen. Trötta men mycket nöjda.

Foto: Deca Text & Bild

På den sportsliga sidan så blev det fyra guldmedaljer. Först ut var Meraf Bahta som tog tredje SM-guldet för året när hon vann på nya mästerskapsrekordet 32,02. Meraf drog stenhårt ifrån start och skakade omedelbart av sig huvudkonkurrenten Carolina Wikström ifrån LK Roslagen. 5000m passerades på 15,55, då ledde hon med dryga halvminuten, ett avstånd som inte växer under andra halvan då Carolina gör en imponerande fartökning på andra halvan. På 24:e plats kom Hälledebuterande Emy Thorén med personbästatiden 37,07, 17 åriga Tilda Knauer kom 33:a med nya perset 38,44 och Karin Gustavsson 40:e med 40,49.

Foto: Deca Text & Bild

På herrsidan så valde Samuel Tsegay en annorlunda taktik än vi sett tidigare i sommar. Väl medveten att han skulle ha svårt i en spurt mot Samuel Russom, David Nilsson och Kalle Berglund så blev det nu fullt pådrag ifrån start, ha låg fram emot 5km på 28,00 fart och till sist fick även Samuel Russom och David Nilsson släppa. Den hårda utgångsfarten kostade för alla, men en 7-sekunders ledning höll sig in i mål för Samuel och tiden skrevs till sist till nya mästerskapsrekordet 28,31. Även bakom Samuel Tsegay så gjorde flera Hällelöpare strålande insatser. Anders Grahl kom på 9:e plats med perset 29,32, 21-årige Samuel Fitsumbrhan sätter också ett kanon-pers med 29,37, vilket också ger honom guld i Junior SM klassen. På samma tid, 29,37, spurtade även Arvid Öhrn in, vilket gav honom en 13:e plats. Ifjol hade tiden räckt till en brons medalj! Mustafa Mohammed fick i år nöja sig med en 17:e plats, då sprang ändå 41 årige Musse på fullt godkända 29,47, vilket gav honom en guldmedalj i M40.

Foto: Deca Text & Bild

I övrigt så bjöd veteranklasserna på mycket hög standard och Hälle kunde räkna i en silver i M45 till Erik Framme på tiden 33,30. I M40 slutade Carl Wanngård på 8:e plats med 34,18 och Ashkan Fivrin 10:a med 35,51. Till  sist noterar vi en 6:e plats för Hälledebutanten Bjarne Koning med tiden 38,48 i klassen M50.