Sharmarke 4:a på Junior EM !!

Foto: Deca Text & Bild

Det började 2017, då såg vi en 15 årig Sharmarke Ahmed skjuta iväg som en torped efter starten på Strandjoggen, efter någon kilometer var han dock inhämtad och resten av loppet blev förmodligen en tuff resa för ”Sharma”. I mål var han 8:a på lite drygt 21 minuter på 5km. Några dagar senare kom han för första gången upp till Rimnersvallen för att börja träna med oss i Hälle. Han var redan då klar över vad han ville med sitt idrottande, han ville bli bäst. Fyra år senare så har han under skolning av Hälletränaren Mikael Gren vunnit en handfull JSM guld, debuterat i juniorlandslaget och nu också kommit 4:a på 3000 i Junior EM.
Finalen var länge avvaktande, 2000m passerades på 5,45. Hyfsat men inte toksnabbt, alla var med och Sharmarke valde att ligga i ytterspår. Fördelen är att man är med på alla utbrytningar, nackdelen….ja, man springer ju längre än de andra. På sista kilometern gick det desto snabbare, Sharmarkes sista 800m gick på 1,59! Han låg länge med på sista varvet med chans till medalj, men slutade till sist 4:a med tiden 8.20,05. En bakgrund till Sharmarkes stora genombrott på junior-EM kan ha varit en tio dagars precamp i St.Moritz där Sharmarke tillsammans med sin tränare och OS-förberedande Meraf Bahta kunde förbereda formen inför mästerskapet. Detta möjliggjorde för Sharmarkes del genom ett stipendium ifrån Sparbanksstiftelsen. Nils Bredin hade också kvalat till final på 3000m hinder men fick tyvärr lämna återbud då han ådrog sig en fotskada i försöksloppet. Det skall också nämnas att två Hälle coacher ingick i den svenska ledarstaben nämligen Mikael Johansson och Benjamin Åberg.