Hälle IF vann lagguld på Lidingöloppet !

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild)

Lidingöloppet var tillbaka i sitt ursprungliga format, låt vara med lite längre luckor mellan startgrupperna och klasserna utspridda över två helger. Idag avgjordes den klassiska 3 milen som tar löparen runt hela ön, underlaget var fast och fint men backarna lika många som alltid. Det som skiljer elitlöparna åt är ytterst inte styrkan i uppförsbackarna, utan tekniken i utförsbackarna. Efter en timma så börjar låren att bli stumma, och ännu senare att krampa.

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild)

Hälles bästa individuella placering kom på damsidan där Samrawit Mengsteab länge hängde med flerfaldiga segrarinnan, dansk-kenyanska Sylvia Medugu. Mot slutet så kom Samrawits ovana vid en så pass lång distans att skina igenom och hon fick till och med gå några steg i Karins backe efter 28km, men hon stred heroiskt in till mål och slutade 3:a med tiden 1.58,13. Hon slog här Annelie Johanssons klubbrekord på sträckan. På herrsidan så hade vi förväntningar på Samuel Tsegay som nyss vunnit halvmaraton SM, men i backarna så fick Tsegay det svårt och fick slå av tempot. Sista milen löpte han ensam och slutade 4:a på 1.39,28.

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild)

På 13:e plats kom en smart löpande Oscar Wanemark med tiden 1.44,02 och på 20:e plats kom slitvargen Robert Alexandersson in på tiden 1.49,58. Lägg till Jonas Zelleroth på 49:e plats med 1.56,23 och Daniel Bränholm på 71:a plats med 1.59,19 så har vi de fem namnen i Hälles segrande lag i lagtävlingen som vi vunnit fem gånger förut. Men det var länge sedan sist. I P17 klassen så gjorde på söndagen Hälles 16 årige Algot Wedberg en fantastiskt lopp, han blev 3:a på 10km terräng med tiden 34,47! Det var en genombrott på nationell nivå som heter duga. Algot är också en mycket stor talang inom traillöpning. Det har också varit Hälle-framgångar på annat håll i landet, i Borlänges Blodomloppet imponerade Moa Enmark stort med en överlägsen seger på tiden 35,04, nära en och en halv minut före Faluns Jenny Björnberg som helgen därpå blir 6:a på Lidingöloppet. Det ger lite perspektiv på vilken enorm potential Moa har inom löpningen. Ifrån värmländska breddgrader kan också noteras en 5:e plats i halvmaratonloppet Klarälvsloppet för Magnus Carlsson med tiden 1.19,02.