Sara först i mål på EM …men utan band

OCR EM genomfördes i italienska Val di Fiemme, En plats vi kanske främst kopplar till två episka VM 5-milar. Dels Torgny Mogrens guld 1991, dels Johan Olsson formidabla sololopp 2013.  Den italienska skidorten bjöd nu sommartid på rejält tuffa OCR banor där både supertuffa hinder och höjden över havet spelade in. För Hälles deltagare Martin Bäckström och Sara Forsström så inleddes det med den korta banan (knappt 3 km) på fredagen. De gick båda ut hårt och ledde sina startgrupper en bit in i loppet för att sedan mötas av väggen av alla grepp- och klätterhinder som genomsyrar loppen i södra Europa. De gick sannolikt ut för hårt och fick mjölksyra upp över öronen vilket gjorde att de tyvärr inte kunde klara hindren och blev av med armbanden som markerar om man klarat hinder eller ej. Erfarenheten denna dag gjorde att de kände sig  osäkra inför 16,6 km på lördagen som skulle komma att innehålla många flera grepp- och klätterhinder än det inledande loppet plus 730 höjdmeter upp till 1500 meters höjd som skulle tas direkt efter starten på de inledande 4 kilometerna. De bestämde sig båda att starta lugnt och kontrollerat då de visste att loppet skulle ta mellan 1,5 till drygt 2 timmar i stark hetta. För Martin gick det riktigt bra uppför och han fullföljde sin plan att ligga med i topp 10 uppför utan att gå för hårt för att sedan släppa på utför ned för berget. Väl nere från berget vid 10km så slog krampen till för Martin i båda benen. Sannolikt bristen av långvarig utförslöpningsträning i kombination med värme och höjd tog ut sin rätt. Sista 6 kilometerna blev därför istället en kamp för att ens ta sig i mål. Fullständigt utpumpad staplade till slut Martin i mål i sitt första EM på en 43 plats av knappt 100 startande.. För Sara funkade planen bättre. Hon låg i tättrion uppför och fann sig vid 13 km på en andra plats och därmed på medaljplats i sitt första EM. Tagen av stundens allvar och viss orutin missade Sara på två hinder in mot eventområdet och blev tyvärr av med samtliga sina band och miste chansen att ta en pallplats. Sara kämpade dock vidare och sprang riktigt fint resten av loppet och var första dam i mål men då alltså utan sitt armband kvar. Hennes lopp ger mycket stora förhoppningar inför framtiden nu med mer rutin från OCR-lopp på internationell mark med annorlunda än hinder och banor än i Skandinavien.