Meraf och Linn vann individuellt i Finnkampen

Foto: Deca Text & Bild

Årets Finnkamp gick på anrika Stockholm OS-stadion från 1912. Som så oftast med gråkallt väder, svag motvind på upploppet men en härlig stämning på läktarna. Meraf Bahta fick en tuff helg, direkt till Stockholm från Brüssel, slänga in väskan på hotellet och sedan iväg till arenan för att springa 800m. Meraf fick ju i årets finnkamp den ytterst unika grenkombinationen 800m och 10 000m. På 800m så blev det precis som på SM en tuff upploppsstrid med en Meraf som kontrollerade finska Sara Kuivistu och SM tvåan Hanna Hermansson med samma elegans. Dock så tvingades Meraf springa lite snabbare här än på SM i Helsingborg, segrartiden blev 2.04,41 efter ett som vanligt kvickt slutvarv.

Foto: Deca Text & Bild

Hälles andra deltagare  Linn Nilsson hade en lite lugnare förberedelse inför sin första finnkampsgren, 5000m. Här blev det, till skillnad från de flesta långloppen, bra fart från början. Finländska Camilla Rickardsson satte upp bra fart med kilometrar kring 3,10-3,12, och bjöd Linn samt svenska Maria Larsson på en fin draghjälp. Efter 3000m så tog dock Maria över initiativet när Camilla började tappa fart, och så till sist så kom Linn precis som på SM med ett magnifikt slutvarv. Hennes sluttid blev utmärkta 15:52.69, och hon drog ifrån Maria och Camilla nio respektive 15 sekunder, huvudsakligen på det sista varvet.

Foto: Deca Text & Bild

Andra dagen så gick Meraf ut för att springa 10 000, gissningsvis ganska mör i benen redan på uppvärmningen efter två tidigare tävlingsdagar. Men något behagligt distanspass blev det inte, Finlands hemliga vapen var den 39 åriga utlandsboende maratonlöperskan Anne Marie Hyriläinen som knappt aldrigt löpt bana. Men hennes 2,32 på maraton imponerar givetvis och nu satte hon i joggingskor upp ett tufft tempo, med 3,12 på första kilometern. För Meraf var det bara att hänga på. Efter ett par kilometrar valde hon att dra ifrån finskan något, för att inte hjälpa henne med farthållning och så kom det att se ut in i mål. En tillräckligt snabbt löpande Meraf vann på 33.00,28. Man får säga att man är imponerad av Merafs weekend. Två finnkampssegrar samt en 5:e plats på Diamond League.

Foto: Deca Text & Bild

Linn löpte andra dagen 1500m, och här kändes nog ganska tydligt av gårdagens tuffa 5000m lopp. Sverige valde att köra lugnt, Finland likaså och 1000m passerades på i sammanhanget beskedliga 3,13. Sedan höjs givetvis farten, och två finskor tappar direkt. Men Sara Kuivistu är en mycket kompetent spurtare, och svenskorna orkade inte stå emot henne.Linn slutade på tredje plats.