Meraf satte svenskt rekord på Hytteplanmila

Hälle åkte upp med en stark trupp till årets Hytteplanmil uppe i Ringerike, några mil väster om Oslo. Loppet som är unikt så tillvida att det inte är något citylopp utan går helt och hållet ute på landsbygden, loppet som går i kraftigt kuperad terräng, men som ändå alltid bjuder på snabba tider. I år bjöd tävlingarna på skapligt gråmulet höstväder, bra vindar och ett rekordantal med deltagare. Och som vanligt, ett fantastiskt bra elitfält. I herrarnas lopp på 10km blev det en segertid på 29,08 för den Oslobaserade eritreanen Fissehatsion och därefter ytterligare ett halvdussin löpare under eller kring 30 minuter. Bäst av Hällelöparna var den formstarke Robert Alexandersson som här dunderpersar på en 13:e plats med tiden 31,19, 18 årige Samuel Fitsumbhran sätter också han pers med tiden 31,47.

Att han med den tiden bara är 25:a säger det mesta om kvaliteten på loppet. 39 årige Martin Kjäll Ohlsson springer på imponerande 32,51, 17 årige Merhawi Seyfu noterar 33,03 och Patrik Andersson 33,08. Men störst intresse kopplades givetvis till Meraf Bahtas dubbla kamp, dels mot hennes ärkerival i dessa sammanhang, EM bronsmedaljören 2016, Karoline Björkeli Grövdal, och dels mot Sara Lahtis svenska rekord. Inledningen var imponerande snabb, tjejerna höll ihop vid 5km passeringen på 15,45. Men på andra halvan orkade inte Meraf riktigt hänga med den urstarka norskan som alltid springer bra här på Hytteplan, och luckan växte till 20 sekunder i mål. Men Meraf tappade inte mer tempo än att hon med tiden 31,44 pressade Sara Lahtis svenska rekord med 8 sekunder.

Största Hällesensationen denna dag var nog ändå Samrawit Mengsteab, den 27 åriga Hälletjejen pressade sitt eget nyslagna personbästa på milen med över två minuter och noterar 34,19 och slutar på en mycket meriterande 7:e plats. På en 22:a plats kom Hälledebuterande Emma Stokland in med tiden 36,38. Framgångarna kröntes till sist genom att spurtpriset i den monsterbranta avslutningsbacken vanns av Hälles 400m löpare Benjamin Åberg.